Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Neviňátko Babiš volá po krvi

Andrej Babiš
ČTK
Jana Havligerová

Šéf ANO se v kriminální kauze, která postihla Starosty a nezávislé, přímo vyžívá. Nejen ministry za STAN by odvolával na potkání. A bývalí členové jeho kabinetu, Alena Schillerová a Karel Havlíček, mu zdatně sekundují. V logice toho, co předvádějí, by ovšem přinejmenším tito dva anoisté, dnes šéfka poslaneckého klubu a místopředseda dolní komory parlamentu, měli rezignovat na své funkce. Mají na hlavě tunu másla - trvale a dlouhodobě jsou v kontaktu, ba dokonce úzce spolupracují s obžalovaným Andrejem Babišem, kterému hrozí až deset let vězení.

Reklama

Vrchní státní zastupitelství v Praze se podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka začalo zabývat únikem informací ze spisu týkajícího se korupce kolem pražského dopravního podniku a bývalého pražského radního Petra Hlubučka. Vládu o tom chce Blažek informovat v nejbližších dnech. Tak snad šetření půjde rychle. Vědět, kdo stojí za masivním únikem faktů z živého vyšetřování, by bylo nanejvýš užitečné.

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek promluvil o nadcházejícím předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Lidé, kteří nás zastupují na klíčových jednáních v Bruselu, budou podle něj na konci roku strašně unavení, protože Babišova vláda podcenila rozpočet na tuto akci. Není to úplně klíčové sdělení, ale alespoň víme, že ministr pro evropské záležitosti skutečně existuje.

Svou existenci v uplynulých dnech stvrdila i ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová. Ta se z neznámých důvodů zabývala Aliancí pro rodinu, a prohlásila, že se jedná o spolek napojený na Putinův režim. Teď se za výrok omluvila s tím, že vycházela z chybných informací. Doufejme, že dalším mediálním výstupem paní ministryně nebude opět omluva. Tentokrát za to, že vláda – počínaje příštím rokem, hodlá prakticky zastavit růst výdajů na výzkum.

Petr Gazdík

Gazdík rezignuje na funkci ministra školství. Fiala to ocenil jako výraz změny politické kultury

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) oznámil, že ke konci června rezignuje na funkci ve vládě. Opustí i křeslo místopředsedy hnutí STAN. Reagoval tak na informace o svých kontaktech s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi obviněné v kauze pražského dopravního podniku. Zástupci dalších stran označili Gazdíkovu rezignaci za nevyhnutelnou. Zatímco podle vládních politiků znamená změnu politické kultury oproti předchozímu kabinetu, opozice žádá i konec ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) či všech ministrů STAN. Šéf hnutí STAN Rakušan se však odstoupit nechystá, Gazdíkova nástupce ve vládě chce představit zkraje přespříštího týdne. Zmínil, že resort školství by podle něj zvládli například senátoři za STAN Jiří Drahoš či Miroslav Plevný. Odchod ministra školství bude první změnou v kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) od jmenování loni v prosinci.

Přečíst článek

Andrej Babiš

Babiš prohrál soud, že byl veden jako agent StB neoprávněně. Budu se dál soudně bránit, prohlásil

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se kvůli své evidenci u komunistické Státní bezpečnosti (StB) bude soudně bránit dál. Napsal to v reakci na to, že bratislavský krajský soud zamítl jeho žalobu na to, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie jako agent. Ve vyjádření zopakoval, že nikdy s StB nespolupracoval a evidován byl bez svého vědomí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš: Neskutečná mafie. Vládní strany spojují korupce, klientelismus, peníze a „koryta“

Přečíst článek
Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme