Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němečtí boháči a firmy se nejvíce bojí levičáků

mítink německé Die Linke
Facebook Die Linke
Tereza Zavadilová

Nejpříznivější k firmám a bankám je tradičně FDP a CDU/CSU. Bohatí Němci přesouvají peníze do švýcarských bank.

Reklama

Že podnikatelské stavy nejvíce fandí pravicovým povolebním uskupením, není samozřejmě nic nového, když jim jejich volební programy především v daňové politice většinou hrají do karet. To jen Česko je od Klausových devadesátých let trošku výjimkou v tom, že partaje stranící podnikatelům často volí i celkem chudí nepodnikatelé. 

Proto teď v Německu největší obavy firem vzbuzuje případná budoucí středolevá koalice, tedy vláda složená ze sociálních demokratů, Levice a Zelených. Bojí se, že to přinese zahraničně-politickou nejistotu, zvýšení daňové zátěže a ještě více intervencionistickou politiku například v oblasti zelené transformace. Proto se vlivný index podnikatelské nálady propadl na pětiměsíční dno.

Na každém šprochu...

A něco na tom asi bude. Podle analýzy agentury Bloomberg by tato koalice kvůli svým daňovým plánům zvedla deficit rozpočtu o dvacet miliard eur. Chystá totiž daně pro bohaté, které by podle firem podryly investiční klima v zemi a pohyb kapitálu. Naopak nejlepší pro státní rozpočet by byla takzvaná koalice Mickeyho Mouse - tedy spojení křesťanských demokratů se sociálními demokraty a FDP. Ta má v plánu deficit nejvíce snížit. 

Angela Merkelová

Angela Merkelová končí. Merkelismus ale ještě chvilku přetrvá

Kancléřka Angela Merkelová, jedna z nejvlivnějších, ale v některých věcech i hodně kontroverzních osobností světové politiky, odchází. Do Bundestagu už v nedělních volbách nekandidovala a až se ustaví nová německá vláda, předá žezlo, které třímala dlouhých 16 let. Jaká vlastně kancléřka byla?

Přečíst článek

Obava ze zdanění vede dokonce německé bohaté rodiny k tomu, že přesunuly část peněz do Švýcarska a Lichtenštejnska, což potvrzují i výkazy Banky pro mezinárodní vypořádání.

Nejde jen o daně, na předvolebních mítincích zazněly jiné odvážné plány, které by mohly firmám pořádně zkomplikovat život. Zelení se například chystají na banky: chtěli by, aby bylo investiční bankovnictví oddělené od komerčního a zároveň by chtěli finanční domy ještě více regulovat kvůli klimatické změně. Nutno říct, že to je trochu vlamování se do otevřených dveří, protože ze všech sektorů berou banky udržitelnost zatím nejvážněji.

Banky by volily...

Banky by určitě volily křesťanské demokraty, protože ti slíbili, že daň pro bohaté nechtějí a zároveň chtějí posilovat pozici Frankfurtu jako finančního centra Evropy. Nejvíce přátelští k podnikatelskému sektoru je tradičně FDP, kteří chtějí snižovat korporátní daň, ovšem i pokud by se do vládní koalice dostali, není pravděpodobné, že by v ní měli silnější roli.

Že jsou firmy neklidné, není překvapivé. Mají za sebou šestnáct let relativní stability, a to i ve velmi neklidných dobách. Mohou jen doufat, že se pověstná německá pragmatičnost udrží u kormidla i nadále, i když se změní osoby a obsazení. 

Volby v Německu, debata kandidátů

Volby rozhodnou, zda Německo opustí tábor rozpočtového konzervatismu

Víkendové volby v Německu zůstávají těsně před startem stále velmi otevřenou hrou, na jejímž konci bude zřejmě mnohem fragmentovanější parlament. A možná také mnohem méně rozpočtově konzervativní vláda.

Přečíst článek

Škoda Auto, ilustrační foto

Česká ekonomika se z covidu dostává pomalu ve srovnání s průměrem EU

Česká republika měla ve druhém čtvrtletí v celkovém srovnání se zeměmi EU podprůměrný meziroční nárůst hrubého domácího produktu (HDP).

Přečíst článek

Reklama

Související

Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Nejčastější chyby v elektronickém daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Přečíst článek
Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Martin Pleštil: Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme