Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sankce proti Rusku jsou mírné. Alespoň soudě podle reakcí burz

Sankce proti Rusku jsou mírné. Alespoň soudě podle reakcí burz
ČTK
Lukáš Kovanda

Sankce, které zatím Západ vůči Rusku uplatnil v reakci na uznání dvou povstaleckých republik na Ukrajině, jsou slabé. Jsou o tom přesvědčeny miliony investorů všude po světě. Akcie v Evropě nebo Americe totiž rostou. Jde spíše než o růst z úlevy o růst z rozčarování. Rozčarování z toho, že Západ zatím vůči Rusku postupuje jen měkce.

Reklama

Pokud by Západ situaci více vyhrotil, akciové trhy by se nepochybně propadaly. A ropa už by se nyní prodávala za více než 100 dolarů za barel. Takhle se ale rychle vrací atmosféra „business as usual“. Ne snad, že by si kdokoli soudný přál eskalaci geopolitického napětí, a dokonce potenciální válku, ale stav, kdy de facto zabrání části cizího území komukoli projde tak snadno, není zdravý. Protože tak umírněný postup, jak učí i historie, předznamenává nárůst dobyvatelských choutek. A Rusko podle všeho s dobýváním nekončí.  

Americký prezident Joe Biden označuje ruské kroky z posledních dvou dní jako invazi. Nicméně sankce tomu neodpovídají. Zatím totiž cílí jen na prodej ruského dluhu v zahraničí, na několik příslušníků ruských elit a na pár ruských bank. Taková opatření nemohou mít sebemenší odstrašující efekt. Vlastně působí spíše jako gesto pro veřejnost na Západě, že se vůbec něco dělá. Přitom ještě minulý týden západní státníci nešetřili silnými slovy. Biden sám tehdy opakoval, že ruský prezident Vladimir Putin za případnou invazi zaplatí vysokou cenu.

ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Na Rusko míří první kolo sankcí. Ty nejtvrdší jsou zatím v záloze

Kvůli rostoucí agresi Ruska vůči Ukrajině rozhodli spojenci o uvalení prvního kola sankcí. Ty nejzásadnější ale mají ale ještě v rukávu. Co už Rusko dostalo a co mu ještě hrozí? Přečtěte si v analýze newstream.cz vyplývající ze sdělení příslušných institucí.

Přečíst článek

S odstupem několika dní se slova západních lídrů jeví už ne ani tak jako silná, ale jen silácká. Objevuje se kritika ve vlastních řadách. Například eurokomisařka Věra Jourová považuje za chybu, že sankce necílí přímo na Putina. Nejen že Putin sám neplatí za své kroky vysokou cenu, jak sliboval Biden. On zatím neplatí žádnou cenu.

Benzín, to je oč tu běží

Jedním z objektivních důvodů „appeasementu“ lídrů Západu je inflace. Běžného Američana – Bidenova voliče – mnohem více než další osud Ukrajiny, tíží to, že už teď platí tak moc za pohon svého auta. Biden tuší, že vyhrocení konfliktu s Ruskem by cenu ropy třeba i dramaticky zvýšilo. Takže by citelně poklesla jeho šance na znovuzvolení.

Zatímco Bidenovy sankce zatím moc odstrašující nejsou, jeho samotného děsí osud některých předchůdců v Bílém domě. Například George Bush starší kdysi sice triumfoval během války v Zálivu, jenže v roce 1992 jej i tak v prezidentském klání porazil Bill Clinton. Americký volič totiž ve svém rozhodování zřejmě zohlednil spíše ekonomickou situaci u sebe doma než Bushovo vítězné válčení v dalekém Iráku.

Ukrajinští veteráni se připravují na invazi Ruska.

Sankce vůči Rusku ukrojí procento z růstu ekonomiky eurozóny. I Česko bude mít byznysové oběti

Vyhrocená situace na Ukrajině, sankce vůči Rusku a možná odvetná opatření samozřejmě mohou mít významný negativní dopad na české firmy, upozornil Svaz průmyslu a dopravy. Kterých firem a v jaké intenzitě se sankce dotknou je ale podle svazu zatím těžké hodnotit.

Přečíst článek

A Biden je na tom ještě daleko hůř. Ten totiž nemůže o žádném vítězném tažení na daleké Ukrajině hovořit ani omylem.

Plyn z Ruska poteče, navzdory tahanicím kolem Nord Streamu 2

A podobně jsou na tom také evropští lídři. Ti v rámci zelené transformace EU a německé Energiewende prohloubili energetickou závislost svých zemí na Rusku. I kdyby takové prohloubení bylo jen přechodné, Putinovi nyní hraje do karet. A to, že Německo pozastavuje proces schvalování Nord Streamu 2, ještě nelze vnímat jako kdovíjak silnou sankci. O tom, zda plynovod vůbec bude zprovozněn, se spekuluje už dlouho.

Kancléř Olaf Scholz situace využívá vnitropoliticky, neboť tak tmelí vládní koalici. Němečtí Zelení, jak známo, proti zprovoznění Nord Streamu 2 tak jako tak vystupují dlouhodobě. Tímto si je Scholz nakloní. A zřejmě s nimi ještě i něco vnitropoliticky vyhandluje. Navíc si tím i Spojené státy, jimž plynovod dlouhodobě vadí také. Ruský plyn bude do Německa proudit dále, jen prostě zrovna ne tímto konkrétním plynovodem.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Ekonom Navrátil z České spořitelny: Ženy potáhnou rodinné příjmy i ekonomiku

Vysokoškolské vzdělání má mnohem víc žen než mužů. Ale podmínky na trhu ženy nesmyslně brzdí, tvrdí hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Až společnost přijme částečné úvazky, ekonomika poroste mnohem výrazněji, říká muž, který je známý svými originálními a podloženými postoji. Češi jsou podle něj maniodepresivní. Když nyní poslouchají řadu negativních zpráv o zdražování či zvyšování sazeb, mohli by podle něj upadnout do depresivní fáze. A to by byl problém.

Přečíst článek

Ukrajinská krize dopadá i na českou inflaci

To, že stupňování geopolitického napětí na Ukrajině je inflační i v Česku, v dnešním rozhlasovém vystoupení potvrdil i guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Přes silná slova řady českých politiků a jejich příkré odsudky Putinových kroků nelze ani z jejich strany čekat razantní tlak na tvrdší postup vůči Rusku.

I tak snad nynější situace bude mít své pozitivum. Západ by si totiž konečně mohl uvědomit, že pokud chce vyvážet své hodnoty do zemí typu Ruska či Číny, těžko tak může činit, když je na těch samých zemích tak ekonomicky závislý.

Takto bude vypadat Ostrava Tower.

Ostrava se dostala do hledáčku zahraničního serveru. Kvůli stavbě mrakodrapu

V Ostravě bude stát nejvyšší budova v Česku, upozorňují zahraniční média na projekt Ostrava Tower. Mrakodrap vysoký 235 metrů patří do portfolia developerské společnosti RT Torax Group. Projekt navrhlo brněnské architektonické studio Chybik+Kristof.

Přečíst článek

Britney Spears

Řekne popová diva všechno? Britney Spears prodala za stovky milionů práva na své paměti

Britney Spears chce vyprávět svůj životní příběh. Smlouvu na vydání svých pamětí uzavřela s nakladatelstvím Simon & Schuster, které popové divě vyplatí 15 milionů dolarů (asi 324 milionů korun). Víc za paměti dostali jen manželé Obamovi.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hospodářské výsledky Netflixu za první čtvrtletí roku 2022 poslaly v týdnu od 18. dubna do kolen technologický sektor v USA. (ilustrační foto)

Týden tradera: Trhy ve znamení Netflixu či Tesly a cen výrobců utržených ze řetězu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme