Reklama

Lukáš Kovanda: Buďte v klidu, rating vám nezhoršíme, vzkázala Moody's Fialovi

Petr Fiala, premiér republiky
ČTK
Lukáš Kovanda

Dobrou zprávu nese ratingová agentura Fialově vládě. Česku totiž zhoršení ratingu bezprostředně nehrozí. Země si prý dokonce může dovolit osekávat dluh pomaleji než okolní země. Potvrzuje se tak, že veřejné finance České republiky nejsou v rozvratu, jak se loni mylně tvrdilo v rámci předvolebního boje.

Reklama

Analytik Moody's Investors Service Heiko Peters v rozhovoru pro agenturu Bloomberg dále uvádí, že Česko těží z toho, že se mu dařilo snižovat dluh v době před pandemií. Pomáhá mu také silný bankovní sektor a celkově dobrá makroekonomická odolnost uplynulých let, ba desetiletí.

Bratři Klánovi

Bratři Klánové z obchodního domu Máj koupili investiční společnost Tesla

Novými majoritními majiteli Tesla investiční společnosti (TIS) se stali bratři Martin a Václav Klánovi, oznámila sama společnost. Se zkušenostmi z developmentu a realit, které sourozenecké duo nasbíralo při řízení rodinné skupiny Amadeus Real Estate, tak vstoupilo do oblasti finančních trhů, konkrétně nemovitostních fondů.

Přečíst článek

V porovnání s Maďarskem nebo Polskem pak Česko navíc dle Peterse dlouhodobě provádí věrohodnější a účinnější zásahy jak v oblasti rozpočtové, tak měnové politiky. Disponuje kvalitnější veřejnou správou i soudnictvím. Nedostává se do konfliktu s EU ohledně uplatňovaného právního rámce.

Podle Moody's veřejný dluh Česka v poměru k HDP sice příští rok vzroste na desetileté maximum, 45,6 procenta, i tak však zůstane jedním z nejnižších v rámci EU. To vše, a zvláště pak silná fiskální pozice, tedy právě relativně nízké zadlužení, a kvalitní institucionální řád podle Peterse podporuje nejlepší rating v rámci zemí středoevropského regionu. Česko má podle něj prostor pro dodatečnou fiskální stimulaci v případě, že by udeřila další ekonomická krize.

Kurz koruny vůči euru

Dalibor Martínek: Čekáte na silnější korunu? Marně. ECB už nabíjí svůj kanón

Blíží se léto a Češi přemýšlejí, kdy nejlépe nakoupit cizí měny, euro. Posílí ještě koruna k euru, nebo naopak oslabí? Máme nakoupit eura nebo kuny teď, nebo ještě počkat? Těžké otázky.

Přečíst článek

Zvažovat zhoršení ratingu může Moody's začít teprve tehdy, pokud Česko bude soustavněji hospodařit s výrazně hlubšími deficity, než jaké se nyní předpokládají, a bude tedy nad očekávaní rychle navyšovat svůj veřejný dluh. Ke zhoršení ratingu by ale mohlo vést také možné vystupňování války na Ukrajině nebo trvalejší výpadky v dodávkách plynu českému průmyslu. 

Další komentáře Lukáš Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Moody's: Rovné odměňování mužů a žen by světové ekonomice přineslo sedm bilionů dolarů

Přečíst článek

Jak bude vypadat investiční rok 2023? Odhalí už zítra přední experti na investice

Přečíst článek
Kurz koruny vůči euru

Lukáš Kovanda: Korunu zachvátil syndrom holubic. Aneb proč neposiluje, když má proti euru rekordní náskok v úročení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme