Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moody's: Rovné odměňování mužů a žen by světové ekonomice přineslo sedm bilionů dolarů

Moody's: Rovné odměňování mužů a žen by světové ekonomice přineslo sedm bilionů dolarů
iStock
 ČTK

Překonání rozdílu ve mzdách mezi muži a ženami by zvýšilo globální hrubý domácí produkt (HDP) zhruba o sedm procent, respektive o sedm bilionů dolarů (asi 155 bilionů korun). Uvádí to zpráva společnosti Moody's Analytics. Při aktuálním tempu ale vyrovnání rozdílů potrvá podle ní 132 let.

Reklama

„Odstranění rozdílu v ohodnocení můžu a žen v účasti na pracovní síle a rozdílů v managementu v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) může zvýšit globální ekonomickou aktivitu přibližně o sedm procent, neboli o sedm bilionů dolarů v dnešních cenách,” napsaly ve zprávě analytičky Dawn Hollandová a Katrina Ellová. Zpráva uvádí, že zmenšení rozdílu v odměňování na rozvíjejících se trzích, jako je například Indie, by tento potenciál ještě zvýšilo.

Výpočet je založen na platovém přírůstku, který by ženy v zemích OECD ve věku od 25 do 64 let zaznamenaly, kdyby se jejich mzda rovnala jejich mužským protějškům ve stejném věku v roce 2021. „To by samo o sobě zvýšilo potenciální produkci v OECD téměř o deset procent a globální produkci o 6,2 procenta,“ uvedla Moody's.

Helena Šarkanová, partnerka McKinsey & Company

Studie McKinsey: Větší zapojení žen by přineslo ekonomice půl bilionu korun

Pozice žen ze střední a východní Evropy na pracovním trhu je stále mnohem slabší než na Západě. Češky do HDP přispívají jen 38 procenty, Slovenky 41 procenty. V západní Evropě to je 46 procent a ve Skandinávii 47 procent, zjistila poradenská firma McKinsey & Company.

Přečíst článek

Flexibilita umožní větší zapojení žen 

Podle zprávy pracují ženy méně často na lépe placených pozicích kvůli péči o rodinu a jsou hůře profesně propojeny. Je méně pravděpodobné, že požádají o povýšení, a zároveň musejí být výkonnější, aby se na vyšší pozici dostaly. Změna společenských norem je zdlouhavý proces, pomáhají při něm flexibilní pracovní podmínky, poskytování dostupné péče o děti a placená rodičovská dovolená, píše Moody's.

Reklama

„Přetrvávání rozdílu v příjmech mezi muži a ženami negativně ovlivňuje růst ekonomiky země,“ uvádí Světová banka (SB). Dodává, že téměř polovina světových ekonomik nenařizuje rovné odměňování zákonem.

Moody's připomíná, že počet žen v zemích OECD, které mají magisterský nebo ekvivalentní titul, převyšuje počet mužů. Ženy jsou ale stále nedostatečně zastoupeny ve středních a vyšších manažerských pozicích. „Ženy v průměru na začátku více investují do vzdělání, ale mají tendenci dostávat se na nižší a hůře placené pozice a být zaměstnané pod úrovní svých dovedností, měřeno jejich dosaženým vzděláním,“ konstatovaly autorky studie.

video

Ženy v Česku berou v průměru o 36 procent méně než muži. To je dost smutná statistika, říká Lenka Šťastná z BPWCR

Byznys byl doménou mužů a fungoval podle jejich, pro dnešní dobu již nepřijatelných pravidel. Přesto v české společnosti stále přetrvávají směrem k ženám nerovné podmínky. A nejde jen o odměňování, míní prezidentka organizace Business & Professional Women ČR Lenka Šťastná. Hlavním problémem je nedostatek respektu vůči ženám a jejich práci, řekla Šťastná v pořadu Eva Talks na Newstream TV.

Přečíst článek

Průměrná mzda v Česku nominálně roste, reálně ale padá

Průměrná mzda v Česku se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,9 procenta na 43 412 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla 15,7 procenta, se ale mzda reálně snížila o 6,7 procenta. Klesla tak popáté za sebou, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Petr Fiala, premiér republiky

Lukáš Kovanda: Buďte v klidu, rating vám nezhoršíme, vzkázala Moody's Fialovi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme