Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moody's: Rovné odměňování mužů a žen by světové ekonomice přineslo sedm bilionů dolarů

Moody's: Rovné odměňování mužů a žen by světové ekonomice přineslo sedm bilionů dolarů
iStock
 ČTK

Překonání rozdílu ve mzdách mezi muži a ženami by zvýšilo globální hrubý domácí produkt (HDP) zhruba o sedm procent, respektive o sedm bilionů dolarů (asi 155 bilionů korun). Uvádí to zpráva společnosti Moody's Analytics. Při aktuálním tempu ale vyrovnání rozdílů potrvá podle ní 132 let.

Reklama

„Odstranění rozdílu v ohodnocení můžu a žen v účasti na pracovní síle a rozdílů v managementu v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) může zvýšit globální ekonomickou aktivitu přibližně o sedm procent, neboli o sedm bilionů dolarů v dnešních cenách,” napsaly ve zprávě analytičky Dawn Hollandová a Katrina Ellová. Zpráva uvádí, že zmenšení rozdílu v odměňování na rozvíjejících se trzích, jako je například Indie, by tento potenciál ještě zvýšilo.

Výpočet je založen na platovém přírůstku, který by ženy v zemích OECD ve věku od 25 do 64 let zaznamenaly, kdyby se jejich mzda rovnala jejich mužským protějškům ve stejném věku v roce 2021. „To by samo o sobě zvýšilo potenciální produkci v OECD téměř o deset procent a globální produkci o 6,2 procenta,“ uvedla Moody's.

Helena Šarkanová, partnerka McKinsey & Company

Studie McKinsey: Větší zapojení žen by přineslo ekonomice půl bilionu korun

Pozice žen ze střední a východní Evropy na pracovním trhu je stále mnohem slabší než na Západě. Češky do HDP přispívají jen 38 procenty, Slovenky 41 procenty. V západní Evropě to je 46 procent a ve Skandinávii 47 procent, zjistila poradenská firma McKinsey & Company.

Přečíst článek

Flexibilita umožní větší zapojení žen 

Podle zprávy pracují ženy méně často na lépe placených pozicích kvůli péči o rodinu a jsou hůře profesně propojeny. Je méně pravděpodobné, že požádají o povýšení, a zároveň musejí být výkonnější, aby se na vyšší pozici dostaly. Změna společenských norem je zdlouhavý proces, pomáhají při něm flexibilní pracovní podmínky, poskytování dostupné péče o děti a placená rodičovská dovolená, píše Moody's.

„Přetrvávání rozdílu v příjmech mezi muži a ženami negativně ovlivňuje růst ekonomiky země,“ uvádí Světová banka (SB). Dodává, že téměř polovina světových ekonomik nenařizuje rovné odměňování zákonem.

Moody's připomíná, že počet žen v zemích OECD, které mají magisterský nebo ekvivalentní titul, převyšuje počet mužů. Ženy jsou ale stále nedostatečně zastoupeny ve středních a vyšších manažerských pozicích. „Ženy v průměru na začátku více investují do vzdělání, ale mají tendenci dostávat se na nižší a hůře placené pozice a být zaměstnané pod úrovní svých dovedností, měřeno jejich dosaženým vzděláním,“ konstatovaly autorky studie.

video

Ženy v Česku berou v průměru o 36 procent méně než muži. To je dost smutná statistika, říká Lenka Šťastná z BPWCR

Byznys byl doménou mužů a fungoval podle jejich, pro dnešní dobu již nepřijatelných pravidel. Přesto v české společnosti stále přetrvávají směrem k ženám nerovné podmínky. A nejde jen o odměňování, míní prezidentka organizace Business & Professional Women ČR Lenka Šťastná. Hlavním problémem je nedostatek respektu vůči ženám a jejich práci, řekla Šťastná v pořadu Eva Talks na Newstream TV.

Přečíst článek

Průměrná mzda v Česku nominálně roste, reálně ale padá

Průměrná mzda v Česku se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,9 procenta na 43 412 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla 15,7 procenta, se ale mzda reálně snížila o 6,7 procenta. Klesla tak popáté za sebou, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Petr Fiala, premiér republiky

Lukáš Kovanda: Buďte v klidu, rating vám nezhoršíme, vzkázala Moody's Fialovi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme