Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Čekáte na silnější korunu? Marně. ECB už nabíjí svůj kanón

Kurz koruny vůči euru
iStock
Dalibor Martínek

Blíží se léto a Češi přemýšlejí, kdy nejlépe nakoupit cizí měny, euro. Posílí ještě koruna k euru, nebo naopak oslabí? Máme nakoupit eura nebo kuny teď, nebo ještě počkat? Těžké otázky.

Reklama

Koruna se nyní delší dobu drží k euru na kurzu mezi 24,60 a 24,70. Je výrazně silnější než před půl rokem, kdy Česká národní banka začala zvyšovat úrokové sazby. Tehdy byl kurz koruny přes 25 za euro.

Jenže, jak to bude dál? Někteří členové bankovní rady již několik dní avizují, že v červnu opět zvednou sazby. Ty jsou nyní na úrovni 5,75 procenta. Což je nejvýše od roku 1999. Výše úrokových sazeb přitom přímo rozhoduje o síle koruny. Platí rovnítko: Čím vyšší sazby v Česku a nižší v eurozóně, tím silnější koruna.

Jak říkají centrální bankéři, hlavním účelem zvyšování sazeb je udržet korunu silnou. Tedy pokud možno v současných relacích. Jedině dostatečně silná koruna přitom udrží českou ekonomiku v chodu a sníží inflaci.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Tereza Zavadilová: Jaký bude Michl guvernér? Možná ten nejlepší

Smršť negativních komentářů, která se snesla na nově jmenovaného guvernéra Aleše Michla, je intenzitou nevídaná. Česká národní banka tolik mediální pozornosti kritiků asi nikdy v historii nepřitáhla, a že mnohokrát by měla za co. 

Přečíst článek

Což by mělo znamenat, že s očekávaným zvýšením sazeb ČNB koruna k euru ještě posílí. To je logický závěr, který vybízí při nákupu cizích měn k vyčkávání.

Jenže je tu jedno ale. Trhy očekávají, že v červenci začne po šesti letech zvedat své sazby Evropská centrální banka. Což by logicky posílilo euro. Někteří analytici očekávají v červenci až jednoprocentní růst sazeb v eurozóně. Eurozóna nechávala sazby až příliš dlouho na nule. Přes covid i přes válku na Ukrajině. A inflace se jí mezitím vymkla z kontroly, nyní již je v eurozóně přes osm procent

Eurobankovky, ilustrační foto

Inflace v eurozóně vystoupila nad osm procent. Ceny rostou nejrychleji Estoncům

Inflace v zemích platících eurem vystoupala na další rekord, v průměru přesáhla osm procent. Vyplývá to z dat Eurostatu. Nejvýrazněji se zvýšily ceny energií.

Přečíst článek

Evropští centrální bankéři podlehli příliš dlouhému zimnímu spánku. Neustále podporovali nízkými sazbami zadlužené jižní křídlo, ale situace se mezitím změnila. Zdražují energie, potraviny i další komodity a služby. Situace začíná být neúnosná i pro západní Evropu. Evropští centrální bankéři musejí zasáhnout.

Dosud je takzvaný úrokový diferenciál, tedy rozdíl mezi sazbami v Česku a eurozóně, přes pět procent. To dává investorům dobrou šanci nakupovat koruny a vydělávat na tomto úrokovém rozdílu. Což vedlo k posilování koruny na současnou úroveň. Tato situace se teď změní. Přes snahu ČNB držet tento rozdíl na stejné úrovni, zvýšení sazeb ECB je silné gesto. Které investoři vnímají. Proto nebudou přikládat dalšímu zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou takový význam, jako tomu bylo v minulosti. Koruna po avizovaném zvýšení úrokových sazeb příliš neposílí.

Naopak, všichni na trhu očekávají probuzení Evropské centrální banky. Pokud se v Evropě úroky zvýší skutečně o jeden procentní bod, bude mít ČNB problém s udržením kurzu koruny. Což není dobrá zpráva ani pro českou ekonomiku, ani pro dovolenkáře.

Tomáš Nidetzký, viceguvernér ČNB

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký: Od Aleše Michla jsem nikdy neslyšel, jak mají být sazby vysoké

Češi mají moc peněz a pořád utrácejí. Proto jim zvyšováním sazeb chceme naznačit, že je v současnosti lepší šetřit, říká viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký. Ten byl ještě nedávno označován za možného budoucího guvernéra ČNB po Jiřím Rusnokovi, který v polovině roku v této funkci končí. Situace se však změnila, prezident Miloš Zeman jmenoval budoucím guvernérem Aleše Michla. „Až při setkání s prezidentem jsem pochopil, že mu vadí zvyšování sazeb,“ říká Nidetzký.

Přečíst článek

Česká národní banka se jistě pokusí si uhlídat kurz koruny v rozumných mezích. Naštěstí má vysoké devizové rezervy, které může vyslat na pomoc koruně. Zatím to však patrně dělat nebude. Rezervy si nechá na horší časy. Nikdo neví, co Rusa ještě napadne. Sdělení kolem kurzu koruny nicméně zní: Na nic nečekejte.

Česko sice začalo zvedat sazby jako první v Evropě, aby udrželo kurz koruny a tím i inflaci. Ale na trh se nyní hodlají vrhnou větší hráči. Z premianta v boji s inflací, a nutno říct, že zvyšování sazeb stejně nemělo extra vliv na tuzemskou inflaci, se nyní asi staneme opět druhořadým hráčem. Který bude čekat na kroky těch větších, a hledat díry v obraně. Aby ochránil korunu.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Aleš Michl: Nezvyšujme mzdy víc, než je růst produktivity práce

Česká národní banka by měla držet sazby na vyšší úrovni proti normálu, aby zabránila přeměně současné spíše nákladové inflace na poptávkovou. Zároveň je třeba podpořit vládu ve snižování míry zadlužování země a nezvyšovat mzdy více, než je růst produktivity práce, uvedl nový guvernér ČNB Aleš Michl.

Přečíst článek

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde 

Reklama

Související

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Přečíst článek
Tomáš Jandík, Reico

Tomáš Jandík: Otevírá se okno pro investice do nemovitostí. Než ECB začne snižovat sazby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme