Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Vláda letos pomůže lidem s vysokými účty za energie jen trošku. Prakticky vůbec

vysoké účty
iStock
Lukáš Kovanda

Lidem v Česku má vláda pomoci s platbami za energie. A to zejména v rámci takzvaného energetického tarifu. Problém tkví v tom, že pomoc prakticky vůbec nepřijde letos na podzim, jak se dosud mínilo. Na podzim přitom řadu domácností čeká zásadní cenový náraz.

Reklama

Letošní novelizovaný rozpočet i přes nedávné navýšení plánovaného schodku o 50 miliard korun na 330 miliard počítá s tím, že v roce 2022 se uskuteční jen zhruba čtvrtina plateb souvisejících s přímou pomocí s platbami za energie. Zbytek plateb by se uskutečnil v roce příštím, tedy už na základě rozpočtu na rok 2023. Ten ale zatím pochopitelně není schválený.

účty, ilustrační foto

Vláda letos zadotuje pouze drahou elektřinu. Na plyn přijde řada až v příštím roce

Prezident Miloš Zeman podepsal zákon zavádějící takzvaný úsporný tarif, který má pomoci domácnostem snížit účty za elektřinu, plyn i teplo. Uvedl to jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Podle zdrojů Hospodářských novin se ale vládní pomoc lidem s vysokými účty za plyn přesune až do příštího roku. Letos na podzim vláda pošle lidem jen asi deset miliard korun a pravděpodobně jen na zvýšené náklady za elektřinu.

Přečíst článek

Co to znamená v praxi? Letos lidem přijde pouze zhruba čtvrtina peněz celkově slíbených na pomoc přímo s platbami za energie, tedy nějakých deset miliard korun. Jde však o platbu plošnou, takže na ni dosáhnou jak domácnosti potřebné, tak i ty velmi bohaté, které ji nepotřebují. Všem bez rozlišení tedy vláda letos pošle 2000 až 2500 korun. Bohaté domácnosti si budou moci za peníze státu zajít na dobrou rodinnou večeři, chudým domácnostem dva tisíce navíc příliš nepomohou.

energie

Lukáš Kovanda: ČEZ zdražuje v rychlém sledu, možná po dohodě s vládou

Od zítřka bude ČEZ opět zdražovat. Největší tuzemský dodavatel elektřiny domácnostem, kterým končí fixace, zvedne cenu od 1. srpna, a to na všech tarifech – nejčastěji zhruba o 10 procent. Přitom zdražil také pro období od 1. července. Na podzim domácnosti čeká cenový šok, inflace může atakovat úroveň 20 procent.

Přečíst článek

Navíc má vše další háček. Letos pomoc bude zřejmě uvedená pomoc kompenzovat navýšení plateb výhradně za elektřinu, nikoli za plyn.

Nakonec, pokud se zahrne i příští rok, by ale pomoc měla k domácnostem doputovat ve slíbeném objemu. Tedy 27 miliard korun prostřednictvím úsporného tarifu na plyn a elektřinu, 3,6 miliardy korun na pomoc těm, kteří vytápí v domácích kotelnách, a deset miliard korun na pomoc těm, kteří mají vytápění zajištěno z centrálních tepláren. Kromě toho vláda odpustí poplatky za obnovitelné zdroje ve zbytku letošního a po celý příští rok. Celkově tak pomoc stát vyjde na slíbených 66 miliard korun. Jen to nebude letos, ale převážně až příští rok.

ČEZ, sídlo

Lukáš Kovanda: Jak Čechům zlevnit elektřinu, aniž by se stát zadlužoval či musel znárodňovat elektrárny?

Premiér Fiala ve svém včerejším mimořádném projevu nastínil, že stát bude chtít pod své křídla získat výrobu elektřiny. Jednalo by se tedy zřejmě fakticky o dělení podniku ČEZ.

Přečíst článek

Malá jaderná elektrárna

Energetická krize je i příležitostí. Třeba pro vývoj malých jaderných reaktorů

Malé jaderné reaktory mohou být v provozu už za pár let, tvrdí potenciální výrobci. Současné nejistoty kolem nedostatku energie tedy neodstraní, ale mohly by přispět k jistější skladbě budoucího energetického mixu. Na vývoji se podílejí i české firmy. Tvůrci však budou muset ještě vyřešit podstatné finanční a administrativní problémy.

Přečíst článek

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde 

Reklama

Související

ČEZ

Lukáš Kovanda: Proč vláda nyní couvá se svým plánem znárodnit ČEZ a klíčové elektrárny v ČR?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme