Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Růst mezd v Česku překonal očekávání. Dále to nakopne spotřebu

Lukáš Kovanda: Růst mezd v Česku překonal očekávání. Dále to nakopne spotřebu
ČTK
Lukáš Kovanda

Růst mezd v Česku v letošním prvním čtvrtletí překonal očekávání. Reálný meziroční vzestup průměrné měsíční mzdy, činící 4,8 procenta, je nejvýraznější od třetího čtvrtletí roku 2019.

Reklama

Přitom ještě nárůst mezd brzdil slabý vzestup v mnoha sektorech, kde má rozhodující slovo stát a tabulkové platy, jako je oblast vzdělávání, veřejné správy a obrany či sociálního zabezpečení. Je patrné, že se projevuje omezování výdajů státu, které souvisí se snahou konsolidovat veřejné finance.

Citelný vzestup mezd bude pokračovat i v dalších čtvrtletích letošního roku. Za celý rok tak nominální mzdy přidají 6,5 procenta, tudíž ty reálné poskočí o 3,7 procenta. Po dvou letech znatelných propadů reálné mzdy se tak do Česka letos vrací její růst, což podporuje spotřebu domácností. Ekonomika se proto vymaňuje ze spotřebitelské recese, do níž upadla vinou mimořádně vysoké inflace a energetické drahoty.

Současně probíhající mzdový růst není natolik výrazný, aby vyvolal mzdově-inflační spirálu nebo výrazněji oživil inflaci. Ta však přesto letos nebude až tak nízká, jak se čekalo ještě na přelomu zimy a jara. Česká národní banka i proto brzdí tempo své letošní realizované a vyhlížené redukce základních úrokových sazeb.

Přetrvávající vyšší než očekávané úrokové sazby, jež toho budou důsledkem napříč ekonomikou, nebudou pro hospodaření firem a podnik ovšem natolik dusivé, aby ty se musely uchýlit ke snížení tempa růstu nominálních mezd. Proto právě lze za letošek počítat s 3,7procentním vzestupem reálných mezd.

Reklama

Český premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Vláda hospodaří třetím nejhorším způsobem v historii. A to zvýšila daně

Nově vytvořený dluh vlády letos už překročil 200 miliard korun, ukazují to čerstvá data z ministerstva financí. „To je pro tuto část roku nebývalé, jde o třetí nejhorší hospodaření v historii – vláda může mít problém dodržet schválený schodek,“ komentuje statistiku ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Macronovo předvolební fiasko. Další z ratingových agentur zhoršila Francii rating

Lukáš Kovanda: Další agentura zhoršuje Francii rating. Je to varování pro celou eurozónu

Světově významná ratingová agentura Standard & Poor’s zlomově zhoršuje rating Francii, z hodnocení AA na AA-. Tak špatné hodnocení splácet svůj dluh země v jejích očích dosud nikdy v historii neměla. Z hlediska francouzského prezidenta Emmanuela Macrona jde o předvolební fiasko, neboť jeho klíčovým slibem bylo zkrocení veřejných výdajů Francie. Jenže podle agentury Standard & Poor’s má veřejný dluh země vzrůst do roku 2027 na 112 procent HDP.

Přečíst článek

Reklama

Související

Mzdy v Česku loni stouply o více než deset procent

Mzdy v Česku loni stouply o více než deset procent. Nejvíce si polepšili podlaháři či architekti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme