Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Kreml s prodejem plynu a ropy za bitcoiny blufuje

Bitcoin, ilustrační foto
iStock
Lukáš Kovanda

Rusko by si prodejem plynu a ropy za bitcoiny nepomohlo, vždyť bitcoin za poslední dobu propadl podobně jako rubl. Moskva zmiňováním bitcoinu buď blufuje, nebo je zoufalá.

Reklama

Bitcoin dnes výrazněji nereaguje na zprávu světových médií v čele s BBC, že by Rusko mohlo při obchodování s ropou a plynem využít právě nejstarší a nejrozšířenější světovou kryptoměnu. Podle dat Bloombergu dnes ráno bitcoin vůči dolaru dokonce mírně ztrácí, 0,1 procenta. Jeho cena se sice včera vyhoupla nad úroveň 44 tisíc dolarů, poprvé od začátku března, avšak je stále citelně níže v porovnání s loňskou maximální cenovou úrovní. Loni v listopadu se bitcoin prodával takřka za 69 tisíc dolarů.

Pokud by trh ze své jakkoli podstatnější části věřil, že Rusko bude moci systematicky a plošně využívat kryptoměnu k obchodování s jeho klíčovými surovinami, bictoin by dramaticky zpevnil. Byl by to do značné míry zlom v jeho celé dosavadní historii, jež se píše od přelomu let 2008 a 2009.

To, že by Rusko mohlo bitcoin využívat, pronesl šéf výboru pro energetiku Státní dumy Pavel Zavalnyj. Vedle toho ale jmenoval další, již konvenční, národní měny typu té čínské nebo turecké.  

Zavalnyj zřejmě bitcoin do svého výčtu zahrnul z politických důvodů, ve snaze navodit Západu, ale i domácímu publiku dojem, že Rusko má k dispozici širší paletu možností, jak západní sankce obcházet. Ve skutečnosti ovšem zjevně paleta tak široká není.

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Lukáš Kovanda: Putinovo tažení za silnější rubl zaplatí i Češi. Ještě víc jim zdraží energie

Ruský prezident Vladimir Putin rozhodl, že Rusko bude za svůj plyn a ropu žádat od takzvaných nepřátelských států platbu v rublech. Země, které uplatňují sankce vůči Rusku, včetně zemí EU a Česka, tak budou muset za ropu i plyn platit místo v dolarech či eurech právě v ruské měně.

Přečíst článek

Navíc pro Rusko by přijímání bitcoinu za klíčové suroviny typu plynu a ropy mohlo být extrémně prodělečným podnikem. Vždyť od první poloviny listopadu 2021 bitcoin vůči dolaru ztratil zhruba 35 procent své hodnoty. Což je srovnatelné s tím, kolik od té doby ztratil vůči americké měně rubl. Ten přišel o 40 procent své hodnoty. A to na Rusko byly mezitím uvaleny historicky bezpříkladně tíživé sankce, zatímco na bitcoin nikoli.

Propad rublu navíc může tlumit ruská centrální banka, například prodejem části svých „nezmrazených“ devizových rezerv. Pokud začne padat bitcoin, nezmůže ruská centrální banka nic.

Ještě k tomu, klíčový ruský obchodní partner nadcházející doby, Čína, se bitcoin snaží vypudit. Peking zakazuje bitcoin těžit a používat. Kvůli zákazu těžby kryptoměny v Číně se její tamní těžaři museli v nedávné době přesouvat do jiných zemí, zhusta právě do Ruska. 

Vladimir Putin, prezident Ruska

Platby za plyn uhraďte v rublech, vzkázal Putin Evropě. Měna posílila

Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary. Platby se chystá podle vyjádření ruské hlavy státu inkasovat už pouze v rublech. Ruská měna v reakci na zprávu posílila.

Přečíst článek

Myšlenka, že Rusko může přijímat bitcoin za své suroviny, ale nemusí být jen blufováním, nýbrž aktem zoufalství. Vrcholní politici typu Zavalného si musí uvědomovat fatální důsledky rostoucí ruské izolace od světových trhů, což je skličující dokonce z hlediska jejich vlastní další politické kariéry.

Pádivá inflace a nedostatek základních surovin nebo léků, které řadové Rusy začínají „drtit“ už nyní, se budou jen dále stupňovat. A s tím i frustrace ruské veřejnosti a její touha zbavit se současného politického establishmentu. To může politiky typu poslance Zavalného uvádět do zoufalství. A zoufalí lidí pronášejí zoufalá slova. 

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Přečíst článek

Za dogecoiny prý bude možné kupovat doplňky k Tesle, prohlásil její šéf Elon Musk.

Krypto v době války: Na Ukrajině kupují zbraně, v Rusku obcházejí sankce

Virtuální měny během válečného konfliktu na Ukrajině sehrávají důležitou roli. Klíčová je rychlost transakcí a flexibilita.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme