Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krypto v době války: Na Ukrajině kupují zbraně, v Rusku obcházejí sankce

Za dogecoiny prý bude možné kupovat doplňky k Tesle, prohlásil její šéf Elon Musk.
Pixabay
 Hrot

Virtuální měny během válečného konfliktu na Ukrajině sehrávají důležitou roli. Klíčová je rychlost transakcí a flexibilita.

Reklama

Ukrajinská vláda potvrdila, že prostřednictvím darů v digitálních měnách už vybrala šedesát milionů dolarů (1,4 miliardy korun), které využije na nákup zbraní. Výhodou je, že tyto prostředky mohou obránci Ukrajiny použít okamžitě, potvrdil Alex Bornjakov z ukrajinského ministerstva pro digitalizaci. „V této době je rychlost klíčová. Kryptoměny nám dávají flexibilitu, abychom mohli rychle reagovat a dodávat armádě požadované zásoby,“ vysvětlil

Už na začátku ruského útoku ukrajinská vláda zveřejnila adresy digitálních peněženek, na které bylo možné posílat bitcoiny a ethereum. Kryptoměny nabízejí rychlejší transakce než tradiční bankovní účty. Ukrajinská vláda je převádí na dolary nebo eura. Taras Chmut z nevládní organizace Come Back Alive tvrdí, že přijímání bitcoinů jako finanční pomoci je nejlepší volbou v době, kdy bankovní systém v Kyjevě kolabuje.

Krvavé peníze

Na druhou stranu se množí obavy, že řada Rusů a ruských subjektů používá kryptoměny pro obejití západních ekonomických sankcí. Zatím kryptoměnové burzy odolávají tlaku, aby plošně blokovaly ruské zákazníky. 

Ředitel největší americké online směnárny Coinbase Brian Armstrong nejprve odmítal odstřižení ruských klientů s tím, že se pro řadu obyčejných Rusů jedná o „záchranné lano“ v době, kdy rubl vůči dolaru i euru výrazně oslabuje. Pokud by ale došlo k zákazu od Bidenovy administrativy, k regulaci přistoupí.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Zákaz vývozu luxusního zboží. Nové sankce EU míří na ruskou elitu

Evropská unie v sobotu uvalí další sankce na Moskvu kvůli ruské agresi na Ukrajině. Členské státy Rusku pozastaví doložku nejvyšších výhod a omezí používání kryptoměn, aby jejich prostřednictvím ruský stát a elity neobcházely sankce. Zakážou také vývoz luxusního zboží do Ruska a dovoz výrobků ze železa a oceli,

Přečíst článek

Bornjakov nicméně tvrdí, že využívání kryptoměn je pro Rusko zdrojem „krvavých peněz“ a umožňuje protahování ruské invaze. Na začátku tohoto týdne ale už společnost Coinbase, jež se obchoduje na newyorské burze, obrátila a oznámila zablokování 25 tisíc účtů ruských klientů.

Firma ale zdůraznila, že se nejedná o plošnou regulaci, protože část ruské společnosti okupaci Ukrajiny odmítá a s politikou Kremlu nesouhlasí. Seznam zablokovaných subjektů směnárna poskytla rovněž americké vládě, aby podpořila vymáhání protiruských sankcí.

Embargo na ropu a plyn je lepší

Americká firma TRM Labs, jež monitoruje zneužívání kryptoměn pro nelegální činnost a daňové úniky, uvedla, že identifikovala 340 směnáren se silnými ruskými vazbami a považuje je za velmi rizikové. Ministerstvo financí Spojených států už informovalo, že bude obcházení sankcí prostřednictvím digitálních měn postihovat. 

Ari Redbord z TRM Labs sice tvrdí, že je obtížné převádět přes kryptoburzy skutečně významné částky peněz (pro vedení vojenského konfliktu), ale menší objemy peněz mohou takto do Ruska plynout.

Česká národní banka, ilustrační foto

Rusko začíná bankrotovat. Nastal čas na korunové intervence, míní Goldman Sachs. Sazby ještě porostou

Rusko podle všeho začíná dnes vykazovat známky platební neschopnosti, takže už směřuje k bankrotu. Dnes má totiž vyplácet úrok na svém dluhu, ale cizinci zřejmě žádné peníze neuvidí. Od pondělí pro ně platí v Rusku zákaz výplaty peněz. To je ovšem částečná platební neschopnost, ať už je zdůvodněná jakkoli. Rusko tedy míří ke krachu. Jak asi zareaguje ČNB?

Přečíst článek

Zakladatel burzy Binance Čao Čchang-pcheng je ale přesvědčen, že zakazování transakcí s kryptoměnami pro ruské klienty nemá zásadní význam pro ruskou ekonomiku. Politici by se měli zaměřit zejména na obchody s ruskou ropou a plynem, jež mají pro ruský režim mnohem větší význam, tvrdí podnikatel z Hongkongu.

V posledních dnech se daří především měně monero, jež je plně autonomní a nelze zpětně vysledovat pomocí plateb původní zdroj. I proto je oblíbená například u drogových kartelů. Kurz monera vůči dolaru od ruského útoku roste o desítky procent. 

Více čtěte v týdeníku Hrot

Bitcoinová rodina

Bitcoinová rodina se přestěhovala do Portugalska kvůli daním

Třiačtyřicetiletý Didi Taihuttu, jeho žena a tři děti žijí jako digitální kočovníci. Nyní zakotvili v Portugalsku. Jihoevropská země má totiž nulové daně na bitcoin, píše CNBC.

Přečíst článek

Investování v roce 2022 bude zkouškou nervů. Ne všichni jsou připraveni, zvláště nováčci ne

Strach z inflace vhání Čechy do sítě investic. Ne všichni ale mají silné nervy na to, co přijde. Pro letošní rok snad více než kdy jindy platí, že minulé výnosy nejsou zárukou těch budoucích.    

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme