Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská ekonomika letos klesne nejvíce za 30 let, přiznává interní analýza Kremlu

Ruská ekonomika letos klesne kvůli invazi na Ukrajinu nejvíce za 30 let, přiznává interní analýza Kremlu
ČTK/AP
Dušan Kütner
duk

Rusko čelí nejhlubšímu hospodářskému poklesu za téměř tři desetiletí, protože tlak ze strany sankcí uvalených USA a jejich spojenci narůstá. Uvádí to interní prognóza ruského ministerstva financí s tím, že HDP Ruska se letos sníží až o 12 procent, což je výrazně více než dubnový odhad ruské centrální banky, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje.

Reklama

Hrubý domácí produkt Ruska se letos pravděpodobně sníží až o 12 procent. K tomuto závěru ve své interní analýze dospělo ruské ministerstvo financí, které tak očekává mnohem horší vývoj než tamní ministerstvo hospodářství s odhadem minus osm procent. Ruská ekonomika tak čelí nejhoršímu poklesu od roku 1994, uvedl Bloomberg s odkazem na své nejmenované zdroje obeznámené s analýzou, kterou Kreml oficiálně nezveřejnil.

Na hlavní stránce prokremelského média Lenta.ru se na Den vítězství 9. května objevilo více než deset příspěvků kritizujících prezidenta Vladimira Putina, a to i jako paranoidního diktátora, který rozpoutal válku proti Ukrajině.

Putin je diktátor, paranoik a lže vám, napsal prokremelský web Lenta. A nebyl to hack

„Vladimir Putin se proměnil v ubohého diktátora a paranoika“, „Putin rozpoutal jednu z nejkrvavějších válek 21. století“ nebo „Putin lhal o ruských plánech na Ukrajině“. To si ke svému překvapení mohli několik minut číst návštěvníci ruského prokremelského zpravodajského webu Lenta.ru. Ke článkům – zveřejněným na Den vítězství Sovětů nad nacismem před 77 lety – se přihlásili dva ze členů redakce webu a poté je zase stáhli, napsal server BBC na své ruskojazyčné verzi.

Přečíst článek

„Interní, oficiálně nezveřejněná prognóza ruského ministerstva financí letos vyhlíží propad ekonomiky o 12 procent. Oficiálně přitom ruská vláda tvrdí, že pokles bude čítat jen osm procent. Pokud spadne o 12 procent, půjde o nejhlubší ekonomický propad Ruska od roku 1994, kdy ještě dozníval pád SSSR,“ uvedl také na Twitteru hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické vlády Lukáš Kovanda.

Údaje ruského ministerstva financí ekonomické trápení přirovnávají k nepokojům z počátku 90. let, kdy se ruská ekonomika ze sovětské éry hnula směrem ke kapitalismu s největším propadem od konce druhé světové války. „Hlavní negativa jsou ropné embargo a to, že se EU vzdává ruského plynu spolu s větším odchodem zahraničních společností z Ruska,“ řekla Natalia Lavrovová, hlavní ekonomka BCS Financial Group v Moskvě.

Hrozí nedostatek materiálu pro výrobu toaletního papíru

Osmdesátky. Už zase nebude toaleťák. A zase za to může Rusko

Kvůli válce na Ukrajině i sankcím hrozí nedostatek buničiny, ze které se vyrábí řada základního zboží, jako je toaletní papír, jednorázové pleny nebo papírové kapesníky. Šokující informaci přinesl Walter Schalka, šéf společnosti Suzano patřící k největším výrobcům buničiny na světě.

Přečíst článek

„To vše se bude pravděpodobně postupně rozšiřovat se spoustou negativních událostí, které se přenesou i do roku 2023,“ míní. Bez těchto faktorů a pouze na základě současných sankcí předpovídá Lavrovová v letošním roce pokles o 10,8 procenta a v roce 2023 asi o pět procent.

Ruská centrální banka 29. dubna uvedla, že letos očekává pokles mezi osmi až deseti procenty. Zatím poslední odhad Mezinárodního měnového fondu hovoří o propadu o 8,5 procenta, zatímco průzkum agentury Bloomberg mezi ekonomy tvrdí, že pokles bude „střední“ míry o 10,3 procenta.

Ruská centrální banka

Ruská centrální banka jde s úroky dolů nečekaně svižně. Nevylučuje až 23procentní inflaci

Ruská centrální banka snížila základní úrokovou sazbu o tři procentní body na 14 procent.

Přečíst článek

Pokud se prognóza ministerstva financí ukáže jako přesná, podle jednoho z lidí obeznámených s prognózami by to vymazalo zhruba desetiletí ekonomického růstu

Nejistota ohledně výhledu zůstává velmi vysoká, protože válka pokračuje a USA a jejich spojenci diskutují o dalších sankcích, včetně klíčových exportů, jako je ropa, uvedli zdroje Bloombergu. Tiskové služby na ministerstvech financí a hospodářství na žádosti Bloombergu o vyjádření nereagovaly.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat

Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat

Přečíst článek

Ukrajinská ekonomika se po roce války hrabe z nejhoršího. Bez pomoci Západu to nezvládne

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme