Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moskva už couvá. Zrušila embargo na většinu vývozu nafty

Ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Rusko zrušilo embargo na většinu vývozu nafty. Podle agentury Reuters to oznámila ruská vláda. Embargo na vývoz benzinu zůstává v platnosti. Moskva minulý měsíc dočasně zakázala vývoz benzinu a nafty do všech zemí s výjimkou Arménie, Běloruska, Kazachstánu a Kyrgyzstánu, aby stabilizovala ceny pohonných hmot na domácím trhu.

Reklama

„Vláda zrušila restrikce na vývoz nafty dodávané do námořních přístavů potrubím, pokud výrobce dodává minimálně polovinu produkce nafty na domácí trh,” uvedla podle Reuters vláda. Rusko loni vyvezlo téměř 35 milionů tun nafty. Z toho téměř tři čtvrtiny tvořila nafta dodávaná potrubím. Export benzinu v loňském roce činil téměř pět milionů tun, píše Reuters.

Embargo, které Moskva zavedla 21. září, vedlo k růstu globálních cen nafty a bezinu a přimělo některé kupce k hledání alternativních zdrojů dodávek. Na ruské komoditní burze se ceny nafty a benzinu po zavedení embarga naopak snížily.

Ruský zákaz vývozu motorové nafty zřejmě nebude trvat dlouho

Lukáš Kovanda: Ruský zákaz vývozu motorové nafty zřejmě nebude trvat dlouho

Světové trhy zatím na čtvrteční ruský zákaz vývozu motorové nafty reagují bez výraznějšího vzrušení. Cena velkoobchodně prodávané nafty na komoditní burze v Rotterdamu, určující i pro ceny v Česku, včera oproti včerejšku poklesla. Před zhruba týdnem přesahovala její cena úroveň 1030 dolarů za tunu, včera činila přibližně 986 dolarů za tunu.

Přečíst článek

Rusko v potížích

Rusko patří mezi největší producenty ropy na světě, v poslední době se však potýká s nedostatkem pohonných hmot. Ten je podle analytiků důsledkem kombinace negativních faktorů, které zahrnují údržbářské práce v rafineriích, problémy s infrastrukturou, růst cen ropy na světových trzích a slabý kurz rublu, jenž podporuje vývoz pohonných hmot.

Ruská vláda dnes rovněž oznámila, že zvýšila clo na vývoz pohonných hmot přes prostředníky na 50 000 rublů, tedy zhruba 11 500 korun, za tunu z dosavadních 20 000 rublů za tunu

Tankování do kanystrů

Lukáš Kovanda: Benzin i nafta zlevňují. Ale jen dočasně

Pohonné hmoty v Česku po dlouhé době zlevňují. Prudký pád cen ropy stahuje dolů i ruský rubl, který včera opět oslabil a prodával se za „potupný“ méně než jeden americký cent.

Přečíst článek

Reklama

Související

Rafinérie italské společnosti Saras v městě Sarroch na Sardinii.

Přichází embargo EU na ruské ropné produkty. Akcie evropských rafinérií letí vzhůru, cena nafty také

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Evropě hrozí „dieselový“ hladomor. Zdražování pohonných hmot jen tak nepoleví

Přečíst článek
Rusko ruší zákaz vývozu nafty, ta by mohla zlevnit i v Česku. Rubl se však i přes konec embarga dál propadá

Rusko ruší zákaz vývozu nafty, ta by mohla zlevnit i v Česku. Rubl se však dál propadá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme