Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Draze nakoupili, levně neprodají. Plyn zřejmě zase zdraží

Terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v přístavu Eemshaven
ČTK
Lukáš Kovanda

Pád cen plynu v EU je stále závažnější problém. Obchodníci mohou totiž plyn v zásobnících plošněji zadržovat, aby neprodělali, čímž opětovně vyšponují jeho cenu.

Reklama

Cena plynu v EU klesla od konce srpna dramaticky, o více než 60 procent. Na první poslech příznivá zpráva ovšem představuje také zásadní potíž. Znamená totiž, že obchodníci s plynem budou mít v řadě případů značné ztráty, pokud by surovinu ze zásobníků uvolnili nyní. Mohou tedy přistoupit k tomu, že plyn budou v zásobnících zadržovat a vyčkávat, než se opětovně vyšponuje jeho cena. A pak tedy teprve plyn prodávat. Je totiž fakt, že mnozí plyn nakupovali třeba v letních měsících, kdy byl výrazně dražší než nyní.

Plyn, ilustrační foto

Ceny plynu a ropy letos stouply o desítky procent, říká analytik Hájek

Burzovní ceny ropy a plynu vzrostly od začátku letošního roku do konce října o desítky procent, uhlí v USA na dvojnásobek. Naopak drahé i průmyslové kovy vesměs zlevnily. Výrazně zdražily hlavní zemědělské komodity jako pšenice nebo kukuřice. Uvedl to analytik investiční společnosti XTB Štěpán Hájek.

Přečíst článek

V červenci a v srpnu se plyn v EU prodával průměrně za zhruba 204 eur za megawatthodinu. Nyní megawatthodina stojí jen necelých 130 eur. Cena tak je takřka 40 procent pod prázdninovým průměrem.

Za normálních okolností takový problém nevyvstává. To proto, že ceny v jarních a letních měsících, kdy se zásobníky běžně naplňují, jsou kvůli nižší poptávce v době mimo topnou sezónu nižší než během topné sezóny. Nyní však tento rys neplatí. Cena plynu je nyní nečekaně nižší než v měsících před začátkem topné sezóny, a to právě v rozsahu průměrně oněch 40 procent, tedy poměrně dramaticky.

Napříč Evropou je pouze zhruba deset procent zásobníků ve vlastnictví států. V ostatních případech by mohly v případně nouze mnohé vlády zemí EU přistoupit ke krizovému řešení a uvolnění plynu firmám nařídit, což by se ovšem zřejmě neobešlo bez patřičné finanční kompenzace. 

Slavnostní otevření terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v přístavu Eemshaven, 8. září 2022, Nizozemsko. Asi třetinu kapacity si v terminálu pronajala Česká republika.

Lukáš Kovanda: Kde je ta plynová krize? Plynu je přespříliš, jeho cena v EU klesá až do záporu

S blížící se zimou se rozhodně nezdá, že by Rusko mělo nakročeno v triumfu v probíhající ekonomické válce s EU. A to si právě od zimního období a nynější topné sezóny zjevně hodně slibovalo. Cena plynu v EU ovšem od konce srpna klesla o více než 70 procent. Od poloviny září také poměrně dramaticky klesly ceny plynu v EU pro příští rok, jak vyplývá z cen příslušných termínových kontraktů.

Přečíst článek

Slavnostní otevření terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v přístavu Eemshaven, 8. září 2022, Nizozemsko. Asi třetinu kapacity si v terminálu pronajala Česká republika.

Cena plynu pro Evropu je šestkrát vyšší než pro americký trh

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh v pondělí poprvé od června klesla pod 100 eur za megawatthodinu (MWh). Ukazují to záznamy ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny plynu v Evropské unii. Od srpnového maxima je cena nižší zhruba o 70 procent. Zemní plyn zlevňuje i ve Spojených státech, kde je přitom proti Evropě dlouhodobě výrazně levnější.

Přečíst článek

Reklama

Související

Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme