Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Ceny benzínu i nafty mírně klesají. Razantněji budou padat příští týden

tankování, čerpací stanice
ČTK
Lukáš Kovanda

Paliva v Česku během prvního prázdninového týdne zlevnila. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se ve středu prodával u čerpacích stanic v průměru za 47,91 koruny, před týdnem byl o dva haléře dražší. O 14 haléřů zlevnila nafta, nyní stojí litr dieselu průměrně 48,13 koruny.

Reklama

Benzin začal z rekordních hodnot o jednotky haléřů zlevňovat na konci června, cena nafty se snižuje od začátku července. Jak benzín, tak nafta budou zlevňovat i v nadcházejících sedmi dnech. Lze očekávat pokles o 20 haléřů na litr v případě benzínu a o 40 haléřů na litr v případě nafty.

Důvodem je pokles cen ropy na světových trzích. Cena ropy Brent se včera propadla pod psychologickou úroveň 100 dolarů za barel, a to poprvé od konce letošního dubna. Ve čtvrtek její cena klesla až na 98,50 dolaru za barel.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Ruská ekonomika letos poklesne jen o 3,5 procenta, méně než Česko v letech 2009 nebo 2020

Pokles ruské ekonomiky letos bude nečekaně mělký, prognózují největší americké banky jako JP Morgan nebo Citigroup. První jmenovaná, největší banka USA, nově počítá s poklesem ruské ekonomiky čítajícím pouze 3,5 procenta. Jednalo by se tak o dramaticky slabší propad, než jakému ruské hospodářství čelilo v letech 2008 a 2009, v době světové finanční krize, nebo v roce 2020, kdy propukla covidová pandemie.

Přečíst článek

Citelně zlevňují také paliva velkoobchodně prodávaná na burze v Rotterdamu. Například nafta prodávaná na burze v Rotterdamu zlevnila od poloviny června v přepočtu do korun o více než dvacet procent. Ani výrazné oslabování koruny vůči dolaru, jehož jsme svědky v poslední době, tedy nezpůsobuje korunové zdražování velkoobchodních paliv.  Naopak navzdory oslabování koruny dokonce i korunová cena paliv klesá.

Pokles cen ropy i velkoobchodně prodávaných paliv nastává v důsledku růstu obav z recese v klíčových světových ekonomikách. Ve Spojených státech narůstá riziko recese v důsledku utahování měnové politiky a inflace, jež ochromuje kupní sílu lidí a možnosti firem investovat. V Evropě je hlavním zdrojem obav z recese stupňující se energetická krize, zejména pak hrozba úplného odstavení dodávek ruského plynu do EU plynovodem Nord Stream už nyní v červenci.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

film Účastníci zájezdu

Dalibor Martínek: O kolik zdraží na podzim život? Užijme si léto, nemysleme na to. Bude to masakr

„Táta hypoték“ Jan Sadil, nyní člen představenstva ČSOB, kdysi uvedl příměr, že jedno procento na úrokové sazbě dělá asi tisíc korun měsíčně na milion půjčených korun. Jelikož se Sadil v branži pohybuje čtvrt století, budu jeho názor brát jako „bernou minci“.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Lukáš Kovanda: Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Přečíst článek
Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Lukáš Kovanda: Odkládání pozemní invaze Izraele do Gazy zlevňuje pohonné hmoty v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme