Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Karel Pučelík: Další stát zakázal Trumpovi účast v primárkách. Vyřazení může exprezidenta přijít draho

Exprezident Donald Trump chce zpět do Bílého domu
ČTK
Karel Pučelík

Už dva státy USA zakázaly exprezidentu Donaldu Trumpovi kandidovat v tamějších primárkách. Je tak prvním prezidentským kandidátem, který čelí takovému odporu. Ačkoli se jedná o malé státy, mohou jejich kroky Trumpově kampani pěkně zavařit.

Reklama

Donald Trump je stále nejpravděpodobnějším kandidátem Republikánské strany do nadcházejících prezidentských voleb. Jeho štáb se však musí stále vypořádávat s mnoha problémy, od soudů po exprezidentovo vyřazování z primárek, které volbám přecházejí. Už dva státy si totiž nepřejí, aby se Trump o nominaci vůbec ucházel.

Prvním ze států, které zamezily Donaldu Trumpovi bojovat o republikánskou podporu, bylo ještě před Vánoci šestimilionové Colorado na středozápadě země. Nyní se k němu připojil severovýchodní stát Maine, kde žije kolem 1,3 milionu obyvatel. Například v Minnesotě a státě New Hampshire se o vyřazení jednalo také, tady ale Trump na kandidátce zůstane, stejně jako v Michiganu, kde sice nižší soudy proti exprezidentovi vystoupily, ale tamější nejvyšší soud se ho nakonec nastal.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump bez konkurence. Jeho preference mezi republikány stále rostou

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa by jako nominanta Republikánské strany v primárkách v prosinci podpořilo 61 procent lidí, kteří se označili za republikány. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Ipsos a agentury Reuters. Další straničtí uchazeči o americké prezidentské volby jsou daleko za Trumpem, floridský guvernér Ron DeSantis i bývalá americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová mají v průzkumu shodně 11 procent.

Přečíst článek

Exprezident mezi povstalci

Nynější dění vůbec není běžné. Donald Trump si může připsat další nechvalné prvenství, protože se opět jedná o bezprecedentní události. Žádný jiný prezident či prezidentský kandidát takovým překážkám nečelil a i podobné případy týkající se méně významných politiků by se v moderní historii napočítaly na prstech jedné ruky.

Vyřazení je postaveno na oddílu 3 ze 14. dodatku Ústavy USA z doby po občanské válce, podle kterého se povstalci nemohou ucházet o veřejný úřad. Tehdy byl zákon směřován na bývalé představitele otrokářské Konfederace, nyní našel využití na kauzu bývalého prezidenta, který podle kritiků vyprovokoval útok na Kapitol z 6. ledna 2020 a snažil se zvrátit výsledky demokratických voleb. Trump se tak opět nachází v ne zrovna dobré společnosti.

Co říká oddíl 3 ze 14 dodatku Ústavy USA:

No person shall be a Senator or Representative in Congress, or elector of President and Vice President, or hold any office, civil or military, under the United States, or under any state, who, having previously taken an oath, as a member of Congress, or as an officer of the United States, or as a member of any state legislature, or as an executive or judicial officer of any state, to support the Constitution of the United States, shall have engaged in insurrection or rebellion against the same, or given aid or comfort to the enemies thereof. But Congress may by a vote of two-thirds of each House, remove such disability.

„Jsem si vědoma toho, že žádný státní tajemník nikdy nezbavil prezidentského kandidáta přístupu k volbám na základě třetího oddílu čtrnáctého dodatku. Jsem si však také vědoma toho, že žádný prezidentský kandidát se nikdy předtím nezapojil do vzpoury,“ zdůraznila státní tajemnice státu Maine Shenna Bellowsová z Demokratické strany.

Rudy Giuliani

Trumpův bývalý právník musí zaplatit dvěma ženám 148 milionů dolarů za křivé obvinění

Rudy Giuliani má zaplatit více než 148 milionů dolarů (3,3 miliardy korun) dvěma ženám za to, že je křivě obvinil z volebních podvodů v roce 2020. Giuliani tehdy působil jako právník Donalda Trumpa, který odmítl uznat svou porážku v prezidentských volbách a šířil fámy o volebních podvodech. Devětasedmdesátiletý bývalý starosta New Yorku se chce odvolat.

Přečíst článek

Volby mohou být těsné

Jak vážný problém to je? Jedná se sice o malé státy, přesto však jejich verdikty znamenají pro Trumpův tým velké nepříjemnosti. Pokud se tak skutečně stane (Trump a republikáni se pokusí rozhodnutí zvrátit u státních nejvyšších soudů a slovo může mít i federální Nejvyšší soud USA), dostanou hlasy Trumpovi konkurenti v boji o republikánskou nominaci, kterým se každá pomoc hodí. V neposlední řadě také tyto kauzy znamenají reputační riziko a dávají za pravdu těm, kteří volají po kandidátovi s neposkvrněnou minulostí.

Nynější rozhodnutí ovlivní jen primárky, ale lze očekávat, že by se podobný scénář mohl opakovat i v případě „ostrého“ hlasování, pokud by Trump nominaci skutečně obdržel. V Coloradu by se asi nic moc nestalo, protože tam má úřadující demokratický prezident Joe Biden vítězství takřka jisté. I posledně tu získal velkou převahu.

Drogy, eskort a neplacení daní. Zhýralý život Bidena juniora ohrožuje kandidaturu jeho otce

Syn amerického prezidenta Joea Bidena čelí několika dalším obviněním. Informuje o tom dnes agentura Reuters, podle níž se týkají daňových deliktů, především nezaplacení nejméně 1,4 milionu dolarů (31,6 milionu korun) na daních. Problémy třiapadesátiletého Huntera Bidena, který je prvním stíhaným potomkem úřadujícího amerického prezidenta, by se podle médií mohly stát důležitým předmětem prezidentské kampaně v příštím roce, v níž se Biden senior bude ucházet o znovuzvolení.

Přečíst článek

Pořád v čele

Zajímavější je Maine, přestože je to stát taktéž jasně demokratický a nabízí pouze čtyři volitele. Je ale jedním z hrstky těch, kde vítěz nesebere všechny hlasy, ale namísto toho se podle volebních výsledků rozdělují. Proto tam Trump před pěti lety dokázal získat jednoho volitele. Pokud bude hlasování opravdu těsné, může se nakonec hrát o každý hlas. Navíc nelze vyloučit, že se ještě další státy k této „rebelující“ dvojici přidají. Zvláště pokud je povzbudí úspěšné příklady. „Podobných případů se množí desítky,“ připomíná The Guardian.

Přestože Donald Trump a jeho blízcí spolupracovníci čelí řadě soudních sporů, stále v primárkách vede. Stranická opozice nyní stojí převážně za bývalou guvernérkou Jižní Karolíny a velvyslankyní při OSN Nikki Haleyovou. Například v průzkumu ve státě New Hampshire už ztrácí na favorita jen čtyři procentní body. Šance, že Trumpa nakonec předežene, tedy zatím stále doutná.

Profesor Milan Knížák

Milan Knížák: Lidé chtějí žít v okovech. A v nich si hrát na individualismus

Byl prvním polistopadovým rektorem AVU, šéfoval Národní galerii a i dnes patří k nejkontroverznějším osobnostem české polistopadové společnosti. Profesor Milan Knížák přednedávnem představil svá nejnovější díla v galerii DSC. A dokázal, že jej osud člověka, společnosti i země stále zajímá. „Ve světě je hodně peněz, které chce společnost dát na své vlastní zkulturnění. Nechápe, že kultura není o penězích. Není to přímá ani nepřímá úměra,“ říká Milan Knížák v rozhovoru pro newstream.cz, v němž rekapituluje svou celoživotní dráhu a hodnotí současnou společnost.

Přečíst článek

Martin Tolar v Praze

Martin Tolar má lék na Alzheimera. Když si jdete za svým, Amerika vám pomůže, říká nejúspěšnější Čech současnosti

Studoval v Česku, ale nejvyššího vzdělání dosáhl v Americe. Bez byznysové školy v Michiganu bych nikdy nevybudoval Alzheon, říká lékař Martin Tolar, který je ze všech lidí na světě nejblíž funkčnímu a bezpečnému léku na Alzheimerovu nemoc. V závodě o tento lék byly největší farmaceutické firmy světa, včetně Pfizeru, kde Tolar léta pracoval. „Největší překvapení bylo, že jsme v tom závodě najednou zůstali téměř sami,“ dodává. Jak těžké bylo prosadit se v Americe? Jak chce léčit Alzheimera? A jak chce pomáhat Česku v pozitivním rozvoji? Odpovídá jeden z nejúspěšnějších Čechů současnosti.

Přečíst článek

Reklama

Související

Donald Trump míří k soudu

Republikáni hojně navštěvují Trumpův soud, líčení se mění v kampaň o místo potenciálního viceprezidenta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme