Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trumpův bývalý právník musí zaplatit dvěma ženám 148 milionů dolarů za křivé obvinění

Rudy Giuliani
ČTK
 ČTK

Rudy Giuliani má zaplatit více než 148 milionů dolarů (3,3 miliardy korun) dvěma ženám za to, že je křivě obvinil z volebních podvodů v roce 2020. Giuliani tehdy působil jako právník Donalda Trumpa, který odmítl uznat svou porážku v prezidentských volbách a šířil fámy o volebních podvodech. Devětasedmdesátiletý bývalý starosta New Yorku se chce odvolat.

Reklama

O odškodném ve výši zhruba 73 milionů dolarů a zaplacení dalších 75 milionů dolarů jako trestu pro Giulianiho rozhodla federální porota ve Washingtonu. Giuliani podle ní poškodil pověst Wandreji „Shaye“ Mossové a její matky Ruby Freemanové a způsobil jim emoční obtíže, když je křivě obvinil, že jako volební pracovnice pomohly zmanipulovat prezidentské volby v Georgii před třemi lety.

Mossová a Freemanová, které jsou černošky, vypověděly, že kvůli obvinění čelily záplavě rasistických a sexistických zpráv, včetně výhrůžek lynčováním. „Pan Giuliani si myslel, že může udělat z Ruby a Shaye tváře volebního podvodu, protože si myslel, že jsou obyčejné a nahraditelné,“ uvedl právník dvojice žen Michael Gottlieb.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump bez konkurence. Jeho preference mezi republikány stále rostou

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa by jako nominanta Republikánské strany v primárkách v prosinci podpořilo 61 procent lidí, kteří se označili za republikány. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Ipsos a agentury Reuters. Další straničtí uchazeči o americké prezidentské volby jsou daleko za Trumpem, floridský guvernér Ron DeSantis i bývalá americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová mají v průzkumu shodně 11 procent.

Přečíst článek

Právní zástupce Giulianiho Joseph Sibley sice uznal, že jeho klient způsobil škodu, je podle něj ale „dobrým mužem“. Giuliani výši odškodného označil za absurdní, což podle něj něj podtrhuje absurditu celého procesu.

Podle agentury AP není jasné, jestli by byl Giuliani „ohromující“ sumu vůbec schopen zaplatit.

Kvůli svým snahám zvrátit výsledky prezidentských voleb z roku 2020 čelí Giuliani i dalším procesům.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americký exprezident Donald Trump se podle soudní poroty dopustil sexuálního zneužití, když před téměř 30 lety napadl bývalou novinářku Jean Carrollovou.

Trump před 30 lety sexuálně zneužil novinářku, uznala porota. Zaplatí odškodné pět milionů dolarů

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump povede kampaň z lavice obžalovaných. K soudu jde jeho „držhubné“ pro pornoherečku

Přečíst článek
Bayer, RoundUp

Úleva pro německý Bayer. Americký soud o stovky milionů snížil odškodné, které musí zaplatit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme