Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Kdo lže víc – Babiš nebo Fiala?

Politický diář Jany Havligerové: Kdo lže víc – Babiš nebo Fiala?
ČTK
Jana Havligerová

Nedělní televizní debata premiéra Petra Fialy a šéfa nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše nebyla absolutně ničím přínosná. Měla-li by být, museli by se oba pánové omezit na novinky.

Reklama

Takhle se těm hrdinům, kteří diskuzi dobrovolně sledovali až do konce, patrně honí hlavou dvě otázky. Který z předsedů lhal víc, a kdo obratněji – Fiala nebo Babiš?

Premiér Petr Fiala (vlevo) v televizní debatě s předsedou opozičního ANO Andrejem Babišem.

Za inflaci může vláda, řekl Babiš. Fiala ho vyzval, aby snížil marže Agrofertu

První samostatný televizní duel premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedy nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše (ANO) ve funkčním období vlády premiér Fialy přinesl podle očekávání konfrontaci a vzájemnou kritiku obou politiků. Zprvu se v televizi CNN Prima News obviňovali ze zavinění inflace, rozpory vznikly i v souvislosti s rozpočtem nebo dotační politikou státu. Výrazná většina debaty se týkala ekonomických témat, došlo ale i na obrannou dohodu mezi ČR a Spojenými státy nebo na volby do Evropského parlamentu. Podle politologa Jana Kubáčka v debatě mírně zvítězil Fiala, ustál i nepříjemná témata. Pro Babiše bylo důležité ukázat, že je králem opozice, míní.

Přečíst článek

Ministr financí Stanjura ohlásil další „šlápnutí na brzdu“, současný schodek státních financí se svou výší nebezpečně přiblížil sumě rozpočtované na celý letošní rok. Hospodaření státu se prý ve druhé polovině roku zlepší, ale stejně. Na výdajích je potřeba hned teď ušetřit dvacet miliard korun.

Nezájem ministrů?

Koaliční partneři se cítí zaskočeni. Znamená to jediné: O hospodaření státu se průběžně moc nezajímají, jinak by teď nekoukali jako sůva z nudlí. Tak snad alespoň z představování chystaných zásahů nebude opět tříhodinová ubíjející tisková konference.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Stanjura chce šetřit už letos. Otestuje tím soudružnost pětikoalice

Vláda za pět měsíců „nesekala“ deficit přes 270 miliard korun, povolený deficit za celý rok převýší již během dvou týdnů. Stanjura tahá za záchrannou brzdu, může ale vyvolat dosud nejzávažnější rozmíšku pětikoalice, komentuje aktuální data k plnění rozpočtu ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Škrty letošních výdajů se podle předběžných informací mají dotknout hlavně zdravotnictví a vědy a výzkumu. Jinak řečeno, především jediných dvou ministrů koaliční vlády za TOP 09.

Co na to předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová? Vůbec nic. Jindy mnohomluvné dámě, která se ráda poslouchá, buď došla řeč, anebo se radši nestaví na zadní. Podle dubnového volebního modelu agentury Median by teď TOP 09 získala 4,5 procenta hlasů.

Další politické diáře Jany Havligerové čtěte zde:

Nákup v Kauflandu v Havířově.

Lukáš Kovanda: Nestrašme, Česko nebankrotuje, zvedat daně netřeba

Česko stále zápolí s recesí. Nečekaně. Podle zpřesněných údajů ČSÚ se zatím letos nedokázalo zcela vymanit z technické recese, do níž upadlo loni ve druhém pololetí. Mezi prvním letošním čtvrtletím a tím posledním loňským vykazuje stagnaci, nulový růst, uvádí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Reklama

Související

Fialova vláda chystá o polovinu vyšší schodek než ta Babišova. Česku hrozí nižší rating

Fiala chce utrácet více než Babiš. Schodek roste, Česku hrozí snížení ratingu

Přečíst článek
Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným viditelným jsou důchody.

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným patrným jsou důchody

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme