Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investování není jen pro geeky. Stačí se řídit jednoduchým pravidlem a úspěch je zaručen

Investování není jen pro geeky. Stačí se řídit jednoduchým pravidlem a úspěch je zaručen
iStock
Jakub Kudýn

Investování se může zdát jako složitá disciplína plná velkého množství informací, dat, matematiky, účetnictví a emocí. Ale musí to tak opravdu být? ptá se investiční analytik z J&T Jakub Kudýn a rozvádí myšlenku, jak by vypadalo investiční portfolio, kdybychom k němu přistupovali jako bychom žili věčně.

Reklama

Hned první věc, která by při rozhodovaní odpadla, jsou prognózy ekonomického vývoje a technologického pokroku. Většinou se tyto prognózy stejně netrefují a často ani nezáleží, jestli tyto prognózy vytváří profesionál nebo amatér. Z historie známe mnoho příkladů nepřesných prognóz, například Thomas Watson, prezident IBM, v roce 1943 řekl, že existuje světový trh pro možná pět počítačů nebo Harry Warner, jeden ze zakladatelů Warner Bros, v roce 1927 prohlásil o filmech: „Kdo by sakra chtěl slyšet herce mluvit?“

Čína - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Investičním ternem roku 2023 má být Čína. Skutečně?

Druhá nejsilnější ekonomika by mohla patřit k akciovým vítězům celého příštího roku. Pokud tedy Čína zvládne nezřízené promořování, do něhož se nyní nově pouští a které v rámci náhlé otočky nahrazuje drakonické covidové restrikce, komentuje ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

To nás vede k Principu průměrnosti, který nám říká, že pokud chceme odhadnout, jak dlouho něco bude existovat, je dobré předpokládat, že to vidíme v náhodném okamžiku své existence. Je daleko menší šance, že budeme svědky začátku nebo konce něčeho než někde uprostřed. To znamená, že je málo pravděpodobné, že právě teď jsme svědky začátku nové éry, například s kryptoměnami, nebo na konci éry hospodářského růstu.

Z tohoto pohledu je reálnější, že věci, které existují už velmi dlouho, budou existovat i v budoucnosti než věci, které existují jen několik let nebo desetiletí. To mě vede k následujícím zjednodušením při investování na věčnost:

  • Sázet na lidskou povahu. Investice, které spoléhají na to, že lidi zůstanou lidmi budou pravděpodobně fungovat dlouhodobě. Technologie (AI) může učinit lidi racionálnějšími nebo odstranit vliv lidských předsudků, ale i umělá inteligence prozatím vykazuje podobná zkreslení jako lidé.
  • Spoléhat na nekonečný technologický pokrok a lidskou kreativitu. Je to poměrně jasná sázka, protože pokud bychom narazili na nějaký neřešitelný existenční problém, pak by se nejednalo o investování na věčnost. Sázka na lidskou kreativitu a podnikavost je nejlepší právě skrze investice do podílů firem, jak skrze akcie veřejných společností, tak private equity.
  • Držet likvidní aktiva, která budu moci použít jako prostředek směny. Vždy budeme závislý na ostatních lidech, kteří nám zajistí jídlo, úkryt a další věci. Proto potřebujeme peníze a další likvidní aktiva. Nejdéle existující formy 'peněz' jsou zlato a hotovost vydávaná vládami, takže bychom měli držet diverzifikovanou sbírku zlata a různých měn.

Vlastní investiční strategie by pak mohla vypadat tak, že bychom rovnoměrně investovali do obchodovaných akcií, soukromého kapitálu (private equity) a likvidních aktiv. Nemůžeme předvídat, která z těchto tříd aktiv bude výkonnější, takže by bylo rozumné vložit stejné množství peněz do každé z nich.

Senioři na jachtě

Karin Šoóšová: Zlodějem klidného stáří je strach z investování

Slovy bývalého prezidenta USA, Franklina D. Roosevelta: „Jediná věc, které bychom se měli bát, je strach sám“. Jestli se našemu strachu z investování nepostavíme čelem, riskujeme že se připravíme o důležité příležitosti. A největší ekonomické riziko je konec konců nemít dostatek financí ve stáří.

Přečíst článek

Například, univerzitní nadace v USA, které mají investiční horizont v řádech stovek let, mají portfolia primárně složená z akcií a private equity, a doposud dosahovaly zajímavého zhodnocení.

Na druhou stranu, některá aktiva, například kryptoměny, by nebyly součástí mého "nesmrtelného" portfolia, jelikož nevím, zda budou existovat za několik set nebo tisíc let.

Závěrem plyne, že investování nemusí být složitá věc, pokud opravdu investujeme dlouhodobě. Místo toho, aby nás strach z budoucnosti paralyzoval, můžeme přijmout některé nejistoty a investovat s vírou v neměnnou lidskou povahu, technologický pokrok a lidskou kreativitu.

Přichází čas hodnotových akcií

Jak vydělat a nechytit se do pasti investiční bubliny, radí expert

Rok 2023 je zatím jako jízda na horské dráze, pokud jde o světový trh s akciemi. Na začátku roku hrozila recese, ale nyní jsou trhy skoro na historickém vrcholu. Tento zvrat ukazuje, jak jsou krátkodobé predikce nejisté, a zdůrazňuje důležitost pohledu na dlouhodobé trendy. O to, jak hledat tyto trendy a investiční příležitosti, se se čtenáři Newstreamu podělil analytik J&T Jakub Kudýn. Nejedná se o investiční tipy, ale spíše o demonstraci kroků, jak nad investováním a alokací prostředků přemýšlí autor příspěvku.

Přečíst článek

Jan Večerka: Za pár korun se může každý stát investorem do nemovitostí. Otevíráme dveře

Jan Večerka: Investovat do nemovitostí se dá i s pár korunami

Do nemovitostí může investovat každý, kdo má pár set volných korun a chce se do této perspektivní investiční branže pustit. Investice do nemovitostí totiž nejsou, jak si možná někdo představuje, žádná velká věda. V této oblasti je možné dosáhnout solidního zhodnocení vložených peněz i s poměrně malým vkladem.

Přečíst článek

tým Tilia Ventures

Podařilo se. Nový fond Silke Horákové a spol. upsal stamiliony korun

Větší fond s novými partnery nám umožní udělat větší pozitivní změnu, uvedla zakladatelka Silke Horáková. Do fondu investovali známí čeští miliardáři.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme