Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Češi dali vládě vysvědčení. Bude příštím premiérem Babiš, nebo Havlíček?

Sledování výsledků komunálních a senátních voleb ve štábu hnutí ANO, 24. září 2022, Praha. Zleva předseda hnutí Andrej Babiš a místopředseda Karel Havlíček.
profimedia.cz
Dalibor Martínek

V Praze sice zvítězila ODS v uskupení SPOLU, ale pohled na výsledky v celé zemi ukazují jiný obrázek. Ostatně, výsledek se celkem jasně zobrazil ve tvářích Andreje Babiše a Karla Havlíčka, když po prvních výsledcích nastoupili před novináře.

Reklama

ANO je celkovým vítězem. V menších obcích je to o konkrétním člověku či o lokálním uskupení. Praha nebo Brno zase mají specifické podmínky, Praha například svého Hlubučka a dozimetr. Středně velká města napříč zemí nejlépe ukazují náladu v zemi.

V České Lípě získalo ANO přes čtyřicet procent a suverénně zvítězilo. SPD deset. SPOLU osm procent. V Jihlavě získalo ANO 28 a půl procenta, vítězství. SPD deset procent. V Mladé Boleslavi, městě aut, má ANO přes třicet procent, opět vítěz. SPD přes devět. Kutná Hora, ANO téměř dvaadvacet procent hlasů a první místo, ODS s TOP 09 necelých sedmnáct. Chomutov: ANO téměř třicet procent, SPD přes třináct. ODS pod pět procent, komunisté přes šest. A tak dále, napříč celou zemí.

Pro pořádek, pohled na katolický či proletářský východ. Takže například Vsetín, ANO dvacet procent, vítěz. SPD jedenáct. ODS pod deset a zde tradiční lidovci necelých sedmnáct. A naposledy, třeba Havířov. ANO 32 a půl, vítěz. SPD téměř třináct. Podobně jako „vládní“ sdružení stran ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL.

Při pohledu na každé další město je výsledek podobný. Dokonce i v Teplicích, dlouhodobé baště legendárního Jaroslava Kubery (ODS), který tam vládl téměř pětadvacet let, zvítězilo hnutí ANO. S téměř třiceti procenty hlasů, SPD přes čtrnáct procent.

Účet za neschopnost vlády

Není třeba dlouze bádat, co se stalo, čeho je to výsledek. Samozřejmě v první řadě neschopnosti vlády vypořádat se s brutálním zdražováním cen energií. Je to výsledek nespokojenosti národa se způsobem vládnutí premiéra Petra Fialy. Lidé mají pocit, a teď je to vidět na konkrétních číslech, že se vláda odtrhla od lidu. Nenecháme nikoho padnout, jak říká premiér, je jen prázdná floskule. Lidé již padají. A hledají, kdo je zachrání.

Po necelém roce vládnutí pětikoalice začínají své naděje spojovat s Andrejem Babišem a Tomiem Okamurou. S populisty. To není lichotivé vysvědčení pro vládu. Po pravdě, vypadá to jako pětka. Propadnutí.

Takže co bude dál? Vláda má v poslanecké sněmovně svoji sto osmičku, o kterou se čím dál raději bude opírat. Protože o výsledky vládnutí se očividně opřít nemůže. Otázkou je, jak dlouho jí tato podpora vydrží. A kdy se mezi nesourodými účastníky vlády začnou zvětšovat třenice, hledání viníka. Očekával bych, že po polovině mandátu, kdy strany začnou přemýšlet nad příští předvolební kampaní, začnou neshody nabírat na razanci. Takový rok 2024 vypadá jako optimální pro předčasný konec této vlády.

Ať už vláda skončí předčasně nebo ne, tyto komunální volby jasně ukázaly, co se stane potom. Je to velké přemýšlení pro Andreje Babiše. Jestli se rozhoupat k prezidentské kandidatuře, nebo si počkat na post premiéra. Babiš má nepříjemnou komplikaci, a tou je soud kvůli zneužití dotací na výstavbu Čapího hnízda. Možná čeká, jak to dopadne.

V každém případě současné volby ukázaly, že příštím premiérem bude jeden z dua Babiš-Havlíček.

Premiér Petr Fiala

Vláda už přiznala barvu. Na slib, že rozhodně nezvýší daně, už zapomíná

Proběhlé komunální a senátní volby zřejmě povedou ke změně vládního přístupu k ekonomickým opatřením, zejména těm souvisejícím s energetickou drahotou. Potvrdí se tím obrat, který započal už vlastně krátce před volbami, kdy se Fialův kabinet rozhodl pro krok, jejž předtím řadu měsíců rezolutně odmítal: rozpočtově nákladné zastropování cen elektřiny.

Přečíst článek

volební místnost, ilustrační foto

VOLBY: Většinu velkých měst ovládlo ANO, tři senátoři vzešli už z prvního kola voleb

Češi o víkendu rozhodli o složení obecních zastupitelstev a už v prvním kole vybrali tři senátory. Souboj o zbývajících 24 křesel v horní komoře čeká kandidáty a voliče opět v pátek a sobotu, nejvíc finalistů má opoziční ANO. Tradičně nejvíc mandátů v komunálních volbách získala místní sdružení nezávislých kandidátů, ze stran jako před čtyřmi lety KDU-ČSL. Druhá byla ODS a třetí hnutí Starostové a nezávislí (STAN). V porovnání s výsledkem v roce 2018 zaznamenaly výrazný propad počtu zastupitelů sociální demokraté, komunisté i STAN. Ztratily také ostatní strany vládní koalice. Výrazněji si polepšilo opoziční hnutí SPD, mírně i ANO, které uspělo ve většině velkých měst.

Přečíst článek

David Ondráčka: Hasiči, myslivci a fotbalisti. To je česká komunální politologie

Starý vtip říká, že v českých komunálních volbách v malých obcích nekandidují politické strany, ale hasiči, myslivci a fotbalisti. A všichni v dresu nezávislých kandidátů a sdružení. Naše komunální politologie je vlastně docela jednoduchá, až ladovsky idylická, komentuje bývalý šéf české Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme