Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zbytečný kus plastu. Mastercard zablokovala Rusům platební karty, Visa se na to připravuje

Rusové vybírají hotovost v obavách ze sankcí západu.
ČTK/AP
Petra Jansová
pej

Společnost Mastrecard v prohlášení na své webu oznámila, že zablokovala v souvislosti se sankcemi uvalenými na Rusko systém vybraným finančním institucím. K obdobným krokům se chystá i Visa.

Reklama

„Mastercard bude v nadcházejících dnech pokračovat ve spolupráci s regulátory,“ informuje společnost na webových stránkách o dalších krocích. Kromě vyřazení některých ruských bank z platebního systému hodlá na podporu Ukrajiny přispět dva miliony dolarů.

Sberbank

Co teď bude s klienty Sberbank? S jejich vklady nebo hypotékami

Česká národní banka v pondělí zahájila proces odebírání licence bance Sberbank CZ. Pozbytím licence se česká Sberbank stane akciovou společností. Nebude tedy bankou. Nesmí tak už přijímat vklady, ani poskytovat jakékoli úvěry, včetně hypoték.

Přečíst článek

A podobně k sankcím uvaleným na ruské bankovní domy přistoupí i společnost Visa. Ta ve svém prohlášení uvedla, že "nyní podniká kroky k dodržení sankcí“.

V sobotu večer Evropská unie a Spojené státy rozhodly o vyřazení ruských bank ze systému SWIFT. Hned druhý den se před bankomaty v Rusku tvořily dlouhé fronty kvůli obavám, že platební karty by mohly přestat fungovat kvůli sankcím.

Alza v Brně

Do Ruska už nepošleme ani rubl. Čeští prodejci bojkotují ruské zboží, Budvar zastavil export

Čeští obchodníci stahují z nabídky zboží ruského či běloruského původu, případně produkty spjaté s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem. Reagují tím na invazi ruských vojsk na Ukrajinu, která začala ve čtvrtek. Vyplývá to z ankety mezi prodejci. A naopak se objevují tuzemské firmy, které zastavují vývoz do Ruska, jako například Budvar.

Přečíst článek

Sberbank

Sberbank nesmí poskytovat úvěry a přijímat vklady, vybrat je možné jen tisícovku denně

Česká národní banka zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ. Důvodem je zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po napadení Ukrajiny Ruskem, oznámila centrální banka. Banka v Česku zavřela pobočky, garanční systém se chystá na výplatu vkladů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Když mi nedovolíte platit kartou, jdu jinam. Bez bankovek a mincí platí už sedm Čechů z deseti

Neberete karty? Odcházím. Bez bankovek a mincí platí už sedm Čechů z deseti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme