Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do Chorvatska s kreditkou nebo obyčejnou kartou? Zde je finanční desatero cestovatele

Dubrovník, Jaderské moře
iStock
 nst
nst

Doba letních dovolených je tu a po dlouhé pandemii plánují statisíce Čechů vyrazit do zahraničí. Rady, jak mít finance v suchu a připravit se na dovolenou, sestavila UniCredit Bank. Nejlepší přípravou na klidný odpočinek je vyřízení potřebných záležitostí ještě doma. 

Reklama

V dnešní době odpadá řada starostí při cestování, po Evropě si v Schengenském prostoru vystačíte i s občankou a mezinárodně akceptovanou platební kartu vám přijmou takřka všude. Ideální je se před cestou vybavit jak kreditní, tak debetní kartou. Smysl má si vzít také drobnou lokální hotovost. 

Debetní karta je platební karta, která při placení čerpá vaše peníze z běžného účtu. Naopak kreditní karta je platební karta, která při placení využívá peněz půjčených od banky. Peníze tak můžete čerpat, i když zrovna nemáte vlastní úspory. Debetní kartu dostanete automaticky k běžnému účtu, o kreditní kartu je třeba požádat a projít schvalovacím procesem. 

Kreditku využijete především tam, kde obchodník vyžaduje garanci či zálohu, jako například u hotelů nebo v půjčovnách aut. Debetní karta se zase hodí pro výběry hotovosti z bankomatů či pro platby u obchodníků. Zejména v Evropě je možné využívat výhod platby kartou a výběru z bankomatů, se kterými získáte výhodnější kurzy než ve směnárnách. Pokud nemáte kreditní kartu, pořiďte si ji též a vezměte ji s sebou s kartou debetní. 

Energie, ilustrační foto

Češi začali výrazně šetřit na plynu. Spotřeba je nejnižší za pět let

Od loňského počátku zdražování a také od začátku války na Ukrajině na konci února je v Česku patrný trend úspory plynu. V květnu byla spotřeba po očištění od vlivů počasí meziročně o 9,2 procenta nižší, bez očištění dokonce o třetinu. Vyplývá to z analýzy firmy Amper Meteo.

Přečíst článek

Doporučujeme ověřit si, zda máte sjednané cestovní pojištění ke kartě, alternativně zvážit jeho sjednání. Další variantou je také samostatné cestovní pojištění, nicméně pojištění ke kartě vás pojistí i v případě, že přijdete právě o kartu. Vyplatí se pojištění mít, protože automaticky obsahuje pojištění odpovědnosti za škody, nadstandardní asistenční a právní služby a také nadstandardní pojištění rekreačních vodních a zimních sportů. Samozřejmostí je pojištění nákladů na léčbu v zahraničí. 

Při platbě za taxi plaťte ideálně v hotovosti. U taxi služeb bohužel často dochází k podvodům, řidič může například naúčtovat částku o řád vyšší nebo zvolit správnou sumu, ale v jiné měně. Pokud není možné platit hotově, pečlivě si zkontrolujte částku a měnu, než platbu odsouhlasíte. 

Další užitečné tipy  

Většina zemí Evropské unie používá jako měnu euro, takže mnohdy není potřeba řešit směnu při cestování do vícero zemí. Před odjezdem si však ověřte, jaká je v dané zemi hlavní měna, a zda obchodníci eura přijímají, popř. za jakých podmínek. V některých státech lze platit eurem, i když nejsou členy EU. Monako, San Marino, Vatikán a Andorra používají euro jako oficiální měnu na základě dohody s Evropskou unií.  

Ztráta či krádež karty v zahraničí? Digitální kreditka může zachránit dovolenou

Při dovolené hrozí, že klienti bank přijdou o své platební karty. Dříve šlo o tragédii s vážnými důsledky. Dnes však díky digitálním kartám a mobilním telefonům lze vše vyřešit během několika minut a cestovatelé nezůstanou bez prostředků. Jak na to? Zde je několik tipů, jak postupovat při ztrátě či krádeži karty. 

Přečíst článek

Cestování mimo EU 

Některé měny není možné v České republice směnit, vybavte se proto do zahraničí menším obnosem v eurech či dolarech. Více informací o zemi, kam se chystáte, získáte u své banky. 

Finanční desatero každého uvědomělého cestovatele 

  1. Před odjezdem si uložte do telefonu infolinku vaší banky pro případ, že se něco stane, například ztratíte platební kartu. 
  2. Využijte výhod, které Vám nabízejí debetní i kreditní karty UniCredit Bank a mějte obě při sobě. U plateb vyžadujících depozit tak obchodník nebude zbytečně blokovat vaše osobní finanční prostředky. Hotovost si berte jen minimální. 
  3. Pokud přece jen vyrážíte na cestu s větší hotovostí, rozdělte si ji a mějte peníze uschované na více místech. Stejně tak nenechávejte debetní a kreditní kartu společně v jedné peněžence. Pokud jednu ztratíte, stále budete mít alespoň tu druhou. 
  4. Včas si zkontrolujte výši denního limitu na kartách a v případě potřeby ho ještě před cestou upravte. Limit lze jednoduše změnit přes internetové bankovnictví. Doporučujeme limit spíše snížit, aby nedošlo k zbytečným a spontánním útratám. 
  5. Kreditku se vyplatí využívat například při rezervacích a platbách v obchodech. Kreditní karta není vhodná pro vybírání hotovosti z bankomatu kvůli poplatkům, které se s takovým výběrem pojí. 
  6. S debetní kartou můžete pohodlně vybírat finanční prostředky z bankomatů. Při vybírání peněz z bankomatu mějte na paměti bezpečný postup. Nesdělujte nikomu svůj PIN kód, ani si jej neukládejte do telefonu či zapsaný na papírku nedávejte do kabelky, peněženky apod. Do platebního terminálu nebo při výběru z bankomatu jej zadávejte sami a překryjte při zadávání číselník volnou rukou. 
  7. V případě, že vám bankomat nevydá při výběru peníze, spojte se neprodleně s nejbližší pobočkou banky nebo místní policií. 
  8. Ukradenou či ztracenou kartu, případně zapomenutý PIN řešte obratem se svou bankou. V takových situacích Vám pomohou specialisté na bezplatné infolince, která je v provozu nonstop. Kartu Vám pomůžou zablokovat a poradí Vám, jak postupovat dál. Situaci můžete také snadno vyřešit přes smart banking.  
  9. Častým pochybením cestovatelů je víra v to, že právě jim se během cesty nic nestane. Nezapomeňte se proto před cestou pojistit a využít výhod pojištění platební karty.  
  10. Naplánujte si rámcově výdaje předem, ať na dovolené nemusíte myslet na peníze a můžete klidně relaxovat. Dbejte na dostatečný zůstatek na účtu a zvažte, zda si nezaložit zmíněnou kreditní kartu nebo kontokorent.

Dubrovník

Poslední dovolená s kunou? Brusel zkoumá, zda Chorvaté splnili podmínky pro přijetí eura

Evropská centrální banka a administrativa EU začne ve středu posuzovat, zda Chorvatsko splnilo veškeré podmínky pro přijetí eura upozorňuje na den D pro tuto balkánskou zemi agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bílý žralok

PŘEHLEDNĚ: Za žraloka u pláže peníze z pojistky nezískáte, za starost o nemocného psa ano. Kdy pojišťovna uzná storno?

Přečíst článek

Ztráta či krádež karty v zahraničí? Digitální kreditka může zachránit dovolenou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme