Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Produkce českého zemědělství je nejvyšší za pět let. Přesáhla 150 miliard

Zemědělství
iStock
 ČTK

Produkce českého zemědělství v loňském roce dosáhla 152,8 miliardy korun, což je nejlepší výsledek za posledních pět let. U rostlinné výroby loni stoupla produkce na 91,1 miliardy korun z předloňských 87,4 miliardy korun. Rostly také ceny zemědělských výrobců, vstupní náklady i ceny, informovalo ministerstvo zemědělství. V roce 2020 činila produkce zemědělského odvětví v Česku 147 miliard korun.

Reklama

Ceny zemědělských výrobců loni stouply o 6,9 procenta. Současně s tím vzrostly ceny vstupních nákladů firem o 5,9 procenta. O 0,8 procenta se zvýšily také ceny průmyslových výrobců potravinářských výrobků a tabáku. O stejné procento stouply i průměrné spotřebitelské ceny. Vyplývá to ze zprávy o stavu zemědělství, kterou projednala vláda.

„Výsledky souhrnného zemědělského účtu pro rok 2021 potvrzují nárůst hodnot většiny hlavních ukazatelů nejen proti předchozímu roku, ale i ve srovnání s posledními pěti lety, a to především díky růstu zemědělské produkce,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Podíl zemědělství na hrubé přidané hodnotě loni činil 1,8 procenta. Při započtení lesnictví a rybolovu to bylo 2,15 procenta. Oba ukazatele se meziročně prakticky nezměnily, uvádí resort.

sklizeň jablek

V Británii vyhodili ovoce a zeleninu za stovky milionů. Neměl ji kdo včas sklidit

V Británii se v letošním roce kvůli nedostatku pracovních sil vyhodilo ovoce a zelenina přinejmenším za 22 milionů liber (641 milionů korun), na farmách se ale celkové škody odhadují až na trojnásobek. S odvoláním na britský Národní svaz farmářů o tom informoval server listu The Guardian.

Přečíst článek

Výdaje státu na zemědělství se snížily

Podíl zemědělství na výdajích státního rozpočtu se v roce 2021 snížil o 0,26 procenta na 3,58 procenta. Příčinou relativního poklesu bylo podle ministerstva navýšení celkových veřejných výdajů rozpočtu. Výdaje státu do zemědělství se loni ve srovnání s rokem 2020 snížily o pět procent na 64,1 miliardy korun.

Obrat českého agrárního obchodu se v loňském roce zvýšil o 6,9 procenta na 496,5 miliardy korun. Dovoz stoupl o 7,6 procenta na 270 miliard, hodnota vývozu vzrostla o 6,1 procenta na 227,5 miliardy korun.

I v loňském roce pokračovalo postupné každoroční snižování celkové zaměstnanosti v zemědělství. V zemědělství, lesnictví a rybářství pracovalo 93 200 lidí. To představuje 2,34 procenta ze všech zaměstnanců v Česku.

Pomáhat střední třídě s energiemi je nesmysl, raději snižte DPH na potraviny, radí ekonom Fialovi

Problém nynější koncepce vládní pomoci s drahými energiemi je v tom, že není dostatečně adresná. Jestliže by pomoc v podobě úsporného tarifu ulevovala pouze skutečně potřebným, stát by i při zdvojnásobení vyplácené pomoci ušetřil až polovinu nynějších nákladů tarifu. Úspora by mohla jít na vrub snížení DPH u základních potravin z 15 na 10 procent. Zadlužení eráru by se nezvýšilo o jediný haléř a těžili by z toho všichni, píše ve svém komentáři Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Počet zaměstnanců v samotném zemědělství klesl na 78 700. Jejich podíl na celkovém počtu zaměstnanců činil 1,98 procenta.

Pečivo - ilustrační snímek

Agrární analytik Havel: Cena pečiva dál poroste. Jen mírněji než doposud

Zlevňování pečiva a dalších potravin nelze přes světový pokles cen pšenice v blízké době v Česku očekávat. Zdražování by ale mělo být pomalejší než doposud, řekl agrární analytik Petr Havel. Podle něj bude záležet na tom, jak se budou vyvíjet ceny energií.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zákaz vývozu pšenice z Indie zdraží chleba i v Česku, stát může i 60 korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme