Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zelená transformace bude drahá. Pekelně drahá

Jänschwalde
Profimedia
 ČTK

Přechod na zelenou energii si v příštích deseti letech vyžádá celosvětově čtyři biliony dolarů (téměř 95 bilionů korun) ročně. Uvedl to server zpravodajské televize CNBC s odvoláním na prognózu americké investiční společnosti BlackRock.

Reklama

Nová částka je dvojnásobek předchozích očekávání, která počítala s investicemi dva biliony doalrů ročně, a bude vyžadovat navýšení kapitálu ze státního i ze soukromého sektoru.

Dánský statistik Bjørn Lomborg byl hostem pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS

Bjørn Lomborg: Green Deal nemá smysl. Problém klimatické změny vyřeší jedině inovace

Dánský statistik Bjørn Lomborg má na kontě hned několik knih, v nichž popisuje dopady některých rozhodnutí vlád i Evropské unie na životy nejchudších lidí. I proto je nepříliš přesně označován za klimato-skeptika. Ve skutečnosti Lomborg klimatickou změnu nepopírá. Jen upozorňuje na to, že extrémní výdaje na záchranu klimatu ze strany EU pravděpodobně nebudou mít efekt. „Historie ukazuje, že lidstvo podobné problémy dokáže vždy vyřešit. A to jedině inovacemi,“ uvedl dánský vědec v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Do projektů souvisejících s energetickou transformací se loni investovalo zhruba 1,8 bilionu dolarů. To je výrazný nárůst ve srovnání s rokem 2004, kdy bylo investováno 33 miliard dolarů. Celkem bylo doposud investováno 19 bilionů dolarů, dodal BlackRock. Tempo růstu a množství investovaného kapitálu se podle firmy ubírá správným směrem, navzdory růstu investic však stále chybí 18 bilionů dolarů, aby se transformace do roku 2030 dostala tam, kam je potřeba.

Francouzská banka BNP Paribas, ilustrační foto

Americké banky obsazují trh s půjčkami, který kvůli zeleným regulacím vyklízejí bankéři z EU

Americké banky převážně středního, regionálního rozsahu profitují nejvíce ze zelených regulací EU. Zabírají totiž trh, kteří jejich evropští rivalové vyklízejí, aby dostáli závazkům v oblasti klimatických cílů. Tyto cíle stanovuje EU nejambiciózněji ze všech ekonomických celků světa. Evropa se tak „střílí do nohy“, stejně jako v autoprůmyslu.

Přečíst článek

Loňský průzkum firmy BlackRock mezi 200 institucionálními investory ukázal, že 56 procent z nich plánuje v příštích jednom až třech letech zvýšit peníze na energetickou transformaci, a 46 procent uvedlo, že zvládnutí přechodu je pro ně v tomto období nejdůležitější investiční prioritou.

Realizace investic podle firmy BlackRock ale také potřebuje politickou podporu a projekty partnerství mezi vládami a soukromým sektorem. Firma upozornila na zákon o snižovaní inflace v USA, který dokázal mobilizovat miliardy z veřejných prostředků, které byly vloženy do projektů snižování emisí skleníkových plynů. Je potřeba také změna politiky v oblasti cen energií a deregulace energetických trhů.

ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česku hrozí spirály inflace a dluhu

V roce 2022 hrozí Česku spirály inflace a dluhu. Klíčovým důvodem je nezvládnutá zelená transformace EU, jejíž podobu je třeba přiblížit podmínkám České republiky.

Přečíst článek

Investice do energetické infrastruktury porostou

Energetická náročnost roste. Výdaje na infrastrukturu porostou o miliardy

Každý rok půjde na modernizaci tuzemské energetické sítě 40 miliard. Odhadli to členové Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností. Od roku 2024 do roku 2025 to přitom celkem bude o více než 130 miliard víc, než bylo v uplynulých 15 letech.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Francouzská banka BNP Paribas, ilustrační foto

Americké banky obsazují trh s půjčkami, který kvůli zeleným regulacím vyklízejí bankéři z EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme