Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Energetická náročnost roste. Výdaje na infrastrukturu porostou o miliardy

Investice do energetické infrastruktury porostou
Pixabay
 ČTK

Každý rok půjde na modernizaci tuzemské energetické sítě 40 miliard. Odhadli to členové Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností. Od roku 2024 do roku 2025 to přitom celkem bude o více než 130 miliard víc, než bylo v uplynulých 15 letech.

Reklama

Snaha o dosažení uhlíkové neutrality a trendy, jako jsou dekarbonizace a decentralizace, mění podobu energetických soustav. Významně zvyšují požadavky na jejich řízení tak, aby mohl být zajištěný bezpečný a spolehlivý provoz. Modernizace a rozvoj fyzické infastruktury, zavádění nových technologií nebo digitalizace veškerých systémů jsou příklady oblastí, které si v příštích letech vyžádají mnohamiliardové investice.

Mezi lety 2010 až 2023 se průměrná výše ročních investic členů ČSRES blížila 29 miliardám korun. Dnes ale víme, že ani tak velká částka do budoucna stačit nebude. Dalších zhruba 11 miliard korun ročně si vyžádají investice spojené s novými požadavky na decentralizaci výroby, masivní připojování obnovitelných zdrojů energie či elektrifikace sektoru dopravy a vytápění. Cíle EU i ČR spojené s přísnější ochranou klimatu nutně povedou k dalšímu růstu investic do energetické infrastruktury,“ uvedl Marian Rusko, předseda Rady ČSRES.

Sotirios Zavalianis v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Sotirios Zavalianis: Doktorů je dost. Jen by neměli dělat sekretářky

Podniká v sektoru, který většina Čechů nepovažuje za byznys. I tak se Sotirios Zavalianis stal podnikatelem roku díky své práci v sektoru zdravotní péče. Jak těžké je v Česku podnikání v této oblasti? A jak vnímá fungování zdravotních pojišťoven? Nejen o tom hovořil čerstvý držitel titulu EY Podnikatel roku České republiky v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. A prozradil také, že v následujících třech letech chystá investice ve výši téměř 4 miliardy korun.

Přečíst článek

O sto miliard víc

To představuje nárůst investic o 38 procent. Provozovatelé elektroenergetických soustav spočítali, že jen do roku 2035 by měli investovat o 132 miliard korun více než v minulému období. Kolik z těchto peněz získají na dotacích, zůstává nejisté. ČSRES proto spolupracuje v otázce financování investic do infrastruktury s Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem životního prostředí a Energetickým regulačním úřadem.

Peníze podle sdružení půjdou například na modernizaci a rozvoj fyzické infrastruktury, zavádění nových technologií nebo digitalizaci systémů. Provozovatelé tím chtějí zabezpečit provoz tuzemských soustav v budoucnosti, kdy se budou zvyšovat nároky na jejich řízení kvůli pokračující dekarbonizaci energetiky.

Investor Pavel Rydzyk v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS

Pavel Rydzyk: Investice do aut může vynést stovky procent

Stovky procent výnosu mohou nabídnout investiční automobily. Nejčastěji jde o veterány, ale solidní výnosnost nabízejí i dnešní vozidla. Jen musejí být něčím zvláštní, radí investor Pavel Rydzyk, zakladatel finanční skupiny YD Capital, v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Kam půjdou peníze

„Řešíme rychlost výstavby sítí, navyšování jejich kapacity nebo přebytky elektřiny z tisíců malých zdrojů. Dochází k instalaci chytrých elektroměrů, připravujeme se na dálkové ovládání a regulaci nižších napěťových úrovní distribučních sítí. S tím souvisí investice do automatizace v podobě nových IT systémů, komunikačních protokolů a použití pokročilé analytiky ke zpracování enormního množství dat. Nad tento rámec budujeme Elektroenergetické datové centrum, které začne fungovat již letos v srpnu,“ popsal Rusko.

Část investic půjde také na posílení kybernetické bezpečnosti elektroenergetické soustavy v Česku. Firmy tím reagují na rozvoj tzv. chytrých zařízení, které se čím dál více zapojují do systému. Dalším cílem provozovatelů je připravit soustavu na rizika spojená například s přírodními kalamitami. „Nyní musíme reagovat na skokové kvalitativní změny, které povedou k větší otevřenosti a udržitelnosti, abychom předešli větší zranitelnosti celého systému,“ dodal Rusko.

Stáčírna Budějovický Budvar, ilustrační foto

Budvar má za sebou rekordní rok. Místo Ruska se nově prosazuje v Africe

Budějovickému Budvaru loni vzrostly tržby meziročně o 11 procent na rekordních 3,37 miliardy korun. Posílil jak domácí prodej piva, tak export, který tvoří 72 procent z celkové produkce.

Přečíst článek

Klíčová role ERÚ

Proveditelnost investic bude podle sdružení záviset na rozhodnutí Energetického regulačního úřadu, který stanovuje podmínky, za nichž mohou provozovatelé elektroenergetických soustav čerpat dotace. ČSRES také jedná se státem o případném navýšení dotací a o nabídce vhodných dotačních programů, která byla podle sdružení dosud poměrně nízká.

Členové ČSRES v posledních deseti letech z evropských fondů získali 6,55 miliardy korun, což je zhruba 0,19 procenta z objemu unijních peněz pro ČR. Ekonomické dopady modernizace české elektrizační soustavy aktuálně analyzuje poradenská společnost Deloitte.

Akciové trhy padají jak hrušky. Historické prokletí druhého kvartálu pokračuje

Kdo chtěl letos vydělávat na akciích, rozhodně je neměl kupovat během prvních tří měsíců. To vrcholila akciová rally odstartovaná loni v říjnu, která souvisela zejména s výhledem začátku snižování úrokových sazeb americkým Fedem. To se však stále oddaluje. A tak akcie padají. Druhý kvartál přitom každoročně patří k nejhorším obdobím pro investory, což se letos znovu potvrzuje. Čím to je? Důvodů je víc.

Přečíst článek

Křetínský usiluje o převzetí vlastníka britské Royal Mail

Český miliardář Křetínský chce ovládnout britskou královskou poštu založenou roku 1635. Akcie pošty v reakci letí nahoru o 26 procent. Stoupají rovněž akcie nizozemské pošty, v níž má Křetínský takřka třetinový podíl, všímá si ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Brusel má plán investic do energetických sítí v EU za 584 miliard eur

Brusel za biliony opraví evropskou energetickou síť. Ta musí zvládnout příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme