Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bjørn Lomborg: Green Deal nemá smysl. Problém klimatické změny vyřeší jedině inovace

Dánský statistik Bjørn Lomborg byl hostem pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS
poskytnuto Bjørnem Lomborgem
Stanislav Šulc

Dánský statistik Bjørn Lomborg má na kontě hned několik knih, v nichž popisuje dopady některých rozhodnutí vlád i Evropské unie na životy nejchudších lidí. I proto je nepříliš přesně označován za klimato-skeptika. Ve skutečnosti Lomborg klimatickou změnu nepopírá. Jen upozorňuje na to, že extrémní výdaje na záchranu klimatu ze strany EU pravděpodobně nebudou mít efekt. „Historie ukazuje, že lidstvo podobné problémy dokáže vždy vyřešit. A to jedině inovacemi,“ uvedl dánský vědec v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Reklama

Jedním z hlavních témat nadcházejících voleb do Evropského parlamentu bude Green Deal a to, jak se dekarbonizace a energetická tranzice EU projeví na peněženkách běžných voličů. Očekává se oslabení zelených partají, a naopak posílení stran a hnutí, které prosazují otevření stávajících klimatických závazků a možnost nahradit Green Deal takzvaným Real Dealem.

Sotirios Zavalianis v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Sotirios Zavalianis: Doktorů je dost. Jen by neměli dělat sekretářky

Podniká v sektoru, který většina Čechů nepovažuje za byznys. I tak se Sotirios Zavalianis stal podnikatelem roku díky své práci v sektoru zdravotní péče. Jak těžké je v Česku podnikání v této oblasti? A jak vnímá fungování zdravotních pojišťoven? Nejen o tom hovořil čerstvý držitel titulu EY Podnikatel roku České republiky v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. A prozradil také, že v následujících třech letech chystá investice ve výši téměř 4 miliardy korun.

Přečíst článek

Podstatou Real Dealu přitom má být využití dat a zohlednění dopadů opatření na místní průmysl, konkurenci dalších států (zejména Číny a USA) a dopady na obyvatele EU.

Je poměrně vysoké riziko, že Evropská unie utratí vysoké biliony za snahu bojovat s klimatickou změnou a výsledky nebudou téměř žádné nebudou. Problémem je, že se na snížení CO2 musí shodnout úplně všichni,“ uvedl dánský vědec Bjørn Lomborg v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Nemůžeme například platit Číně, Indii či Latinské Americe za to, aby se nerozvíjely. Jediným reálným řešením budou technologie, stejně jako to byly právě technologie, jimiž jsme vyřešili veškeré velké problémy lidstva v minulosti. Můžeme připomenout například vysokou míru znečištění ovzduší kvůli masivnímu nárůstu automobilů. Tu jsme nevyřešili tím, že bychom lidem zakazovali auta používat, ale tím, že jsme vynalezli katalyzátor. Totéž potřebujeme nyní najít ve výrobě elektřiny. Až najdeme zdroj energie levnější a šetrnější než fosilní paliva, to bude řešení. Na takový zdroj všichni přejdou i ty chudší země,“ dodal Lomborg.

Ladislav Minčič, ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR
video

Ladislav Minčič: Ani referendum nás nezbaví závazku přijmout euro. Teď na to ale není doba

Česká republika nesplňuje většinu kritérií pro splnění eura. Přesto je jeho přijetí vlastně nevyhnutelné, protože žádný jednostranný krok typu referenda Českou republiku nezbaví závazku, že společnou evropskou měnu přijme. Jen to nebude nijak brzy. V pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS to prohlásil ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič.

Přečíst článek

Voliči Green Deal zastaví

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy bylo by správné zamyslet se nad tím, jestli by nebylo výhodnější namísto investic do nejrůznějších omezení investovat prostředky do hledání efektivních inovací, které přinesou skutečně levné, efektivní a čisté zdroje energií.

„Myslím, že většina voličů EU stejně nedovolí svým politikům, aby utráceli za zelenou energii částky, s nimiž Green Deal počítá. Takový přístup není udržitelný,“ uzavřel Lomborg.

Jak Green Deal dopadá na jednotlivé části populace? Je možné přijít s novými opatřeními za záchranu klimatu? A jaké inovace se mohou v nejbližších letech objevit?

Podívejte se na celou epizodu pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Investor Pavel Rydzyk v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS

Pavel Rydzyk: Investice do aut může vynést stovky procent

Stovky procent výnosu mohou nabídnout investiční automobily. Nejčastěji jde o veterány, ale solidní výnosnost nabízejí i dnešní vozidla. Jen musejí být něčím zvláštní, radí investor Pavel Rydzyk, zakladatel finanční skupiny YD Capital, v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budínský v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Ekonom Petr Budínský: Letošní a příští rok budou skvělé pro dluhopisy

Státní protiinflační dluhopisy byly nejlepší možnou investicí v době vysoké inflace. Uvedl to v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budínský. A dluhopisy, ačkoli ne ty protiinflační, budou podle něj mimořádnou investicí také v letošním a příštím roce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Finanční poradkyně Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Finanční poradkyně Iva Flídrová: Na státní penzi již nelze spoléhat

Přečíst článek
Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Lukáš Kovanda: Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme