Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zdanění prázdných bytů nefunguje, ukazuje praxe

Central Park Žižkov
Central Park Praha / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
Stanislav Šulc

V kanadském Vancouveru a australském Melbourne zavedli zvláštní daň na prázdné byty. Dostat tyto nemovitosti na trh a snížit problém s nedostupným bydlením pro místní se ale nepodařilo.

Reklama

Co funguje na papíře, nemusí fungovat v praxi. U cen nemovitostí to v současnosti platí dvojnásob. Dostupné bydlení se v posledních letech stalo tématem všude na světě a místní úřady se s ním snaží bojovat různě. Od Paříže přes Hongkong až po Los Angeles se tak objevují snahy zatížit prázdné nemovitosti vlastněné „spekulanty" nejrůznějšími daněmi. 

Totéž ostatně slibují také některé české politické strany, hnutí a koalice ve svých aktuálních předvolebních programech.

Ekonomové však upozorňují, že dodatečné zdanění nemusí fungovat, protože výraznější vliv na snahu movitých lidí ukládat jmění do nemovitostí mají jiné faktory než místní daně. A to konkrétně extrémně nízké úrokové sazby, rychlý růst populace, nerovnováha mezi poptávkou a nabídkou a také sociální byty.

Hotel Andaz

Praze chybějí luxusní hotely. Investoři i přes covid dokončují přestavby

Navzdory pandemii a dramatickému úbytku turistů přibývají v Praze luxusní hotely. Segment „pětihvězd” ale přesto stále není nasycen.

Přečíst článek

Reklama

Za pravdu jim dává také praxe ze dvou metropolí, které v uplynulých letech zavedly zdanění prázdných nemovitostí - kanadský Vancouver a australské Melbourne. Obě města čelí problému stále.

Vancouver alespoň vydělává

Kanadský Vancouver zavedl daň z prázdných bytů a domů v roce 2017. Vlastník takové nemovitosti má povinnost se přihlásit a daň je vyměřena na jedno procento z hodnoty nemovitosti. Úředníci odhadovali, že ve Vancouveru je zhruba 10 tisíc takových nemovitostí. Nicméně praxe ukázala, že reálně je prokazatelně prázdná asi čtvrtina z tohoto počtu. 

Nová daň tak měla několik efektů. Podle agentury Bloomberg ke kladným dopadům patří to, že se na základě daně vybralo mezi lety 2017 a 2019 kolem 84 milionů kanadských dolarů (asi 1,5 miliardy korun), které mají jít do fondu na výstavbu dostupného bydlení. Na trh s pronájmy se také v roce 2019 dostalo zhruba pět tisíc nových nemovitostí, což úřady také přičítají zavedení této daně.

Výstavba bytů Praha, ilustrační foto

Přehledně: Jak chtějí strany zajistit dostupné bydlení pro každého

Bydlení levné, dostupné, na hypotéku nebo se státním příspěvkem. Pokud lze považovat předvolební programy za základ politického programu, příští vláda rozhodně pomůže lidem k bytu či domu.

Přečíst článek

Ale vliv na dostupnost bydlení byl minimální. „Tento přelomový nástroj pomohl dostat tisíce bytů zpět na trh a řada členů naší komunity díky tomu našlo domov. Ale je tu stále velmi málo volných bytů,“ uvedl starosta Vancouveru Kennedy Stewart. A data mu dávají za pravdu. Podíl volných nemovitostí v roce 2020 činil 0,8 procenta, což sice představuje oproti roku 2019 nárůst z 0,3 procenta, ale stále jde o miniaturní počet volných nemovitostí. I proto Vancouver loni daň z volné nemovitosti ztrojnásobil na tři procenta z hodnoty nemovitosti. „Tím chceme ještě silněji deklarovat, že byty jsou tu pro lidi, nikoli na spekulace,“ dodal starosta Vancouveru Stewart.

Průšvih zvaný Melbourne

Australské velkoměsto Melbourne čelilo v uplynulých dvou dekádách masivní výstavbě a prodejům nemovitostí, což však tlačilo na ceny nájmů. Ty se za tutéž dobu zdvojnásobily, což pro nízkopříjmové obyvatele přestalo být únosné. I to byl důvod pro zavedení daně z neobsazených nemovitostí v roce 2017. Původní odhady počítaly s příjmy do roku 2020 ve výši 80 milionů australských dolarů (zhruba 1,3 miliardy korun). Realita však byla jiná a Melbourne vybralo asi čtvrtinu z této částky.

„V roce 2019 jsme odhadovali, že v Melbourne je více než 24 tisíc volných nemovitostí. Odhadovali jsme to na základě odběrů vody,“ uvedl jeden z podporovatelů zavedení daně Karl Fitzgerald. Město však podle něj na aktivní hledání volných nemovitostí rezignovalo. „Jestli se Vancouveru zavedení daně vyplatilo, Melbourne je nejhorší ukázkou, jak to může dopadnout,“ dodal Fitzgerald.

Elon Musk,

Elon Musk bydlí v modulárním domku za 50 tisíc dolarů

Elon Musk je sice jedním z nejbohatších lidí na světě, místo rozsáhlé luxusní rezidence ale obývá modulární domek v hodnotě 50 tisíc dolarů.

Přečíst článek

Data naznačují, že trh s nájmy je od zavedení daně statický a vykazuje jen malé změny. V prosinci 2019 představoval podíl volných nemovitostí 2,5 procenta, na konci roku 2017 to bylo 2,1 procenta. A nájmy mezitím téměř nevzrostly. 

Stát Victoria, kde Melbourne leží, spoléhá na ohlašovací povinnost vlastníků neobsazených domů a bytů. Navzdory tomu, že existuje možnost udělení pokuty za nedodržení této povinnosti, podle Fitzgeralda nebyla udělena ještě ani jedna taková pokuta. Naproti tomu ve Vancouveru došlo zhruba k devíti tisícům kontrol, které vedly k navýšení příjmů z daně v roce 2020.

Ceny starších bytů letí vzhůru, nejdráž je v Praze

Studie: Starší byty v ČR zdražily o 28 procent, metr čtvereční stojí 85 tisíc

Ceny nejen nových, ale i starších bytů v Česku letí vzhůru. Na konci letošního pololetí cena starších bytů zdolala hranici 85 tisíc za metr čtvereční. Nejdráž je v Praze.

Přečíst článek

Slavnostní tabule prostřená pro prvního československého prezidenta T. G. Masaryka v poslaneckém bufetu.

Polévka za 60 halířů, sekaná za 5 korun. Víme, co jedli poslanci před sto lety

O restauracích v Poslanecké sněmovně se v současnosti často píše zejména kvůli cenám. Jak to ale vypadalo se stravovacími službami v našem parlamentu před více než 100 lety, kdy vzniklo samostatné Československo? 

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Češi stárnou, statisíce jich skončí v ústavech. Skupina Partners založila fond na investice do stáří a nemohoucnosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme