Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zakladatel Binance ohýbal pravidla, kryptoměnovou burzu už neřídí

Changpeng Zhao,
Profimedia
 ČTK

Zakladatel největší světové kryptoměnové burzy Binance Changpeng Zhao, v branži označovaný podle začátečních písmen svého jména jako CZ, se přiznal, že porušil americká pravidla proti praní špinavých peněz a americké sankce. Souhlasil také, že zaplatí pokutu 50 milionů dolarů (1,1 milionu korun) a následně oznámil, že odstoupil z funkce generálního ředitele, píše Bloomberg.

Reklama

Changpeng Zhao musí nyní firmu na tři roky opustit, stojí v soudním spisu. Podle agentury Reuters jde o součást rozsáhlé dohody s ministerstvem spravedlnosti, která má zajistit, aby Binance nadále fungovala.

Sama firma pak souhlasila, že přizná vinu a zaplatí pokutu 4,3 miliardy dolarů. Dohoda ukončuje několik let trvající vyšetřování této kryptoměnové burzy. Zprávu o pokutě a chystané rezignaci Changpeng Zhaa už dříve přinesl s odkazem na zdroje obeznámené se situací web deníku The Wall Street Journal (WSJ).

Kryptoburza Binance po tvrdé kritice zvažuje odchod z Ruska.

Kryptoburza Binance po tvrdé kritice zvažuje odchod z Ruska

Společnost Binance, která je největší kryptoměnovou burzou na světě, uvažuje o úplném odchodu z ruského trhu. S odvoláním na mluvčího podniku o tom informoval americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

Obcházel pravidla, teď je z kola ven

Novým šéfem Binance bude jeden z jejích zaměstnanců Richard Teng, který měl dosud na starosti lokální trhy. Podle agentury Reuters se chce zaměřit na spolupráci s regulačními orgány. Ujistil také uživatele, že mohou mít důvěru ve finanční sílu a zabezpečení Binance.

Binance čelila žalobě za praní špinavých peněz, spiknutí za účelem provozování nelicencované činnosti v oblasti převodu peněz a porušování sankcí USA. Podle soudního spisu společnost umožnila nejméně 1,1 milionu transakcí v hodnotě více než 898 milionů dolarů, do nichž byli zapojeni zákazníci v Íránu.

Binance se rozhodla „upřednostnit růst před dodržováním právních požadavků USA“, což jí umožnilo provádět transakce v hodnotě miliard dolarů, aniž by shromažďovala požadované informace o zákaznících nebo sledovala transakce, uvedly americké úřady. Podle obžaloby dal Zhao zaměstnancům Binance pokyn, aby se zákazníky z USA komunikovali telefonicky a nezanechávali po sobě žádné stopy.

Changpeng Zhao firmu založil v roce 2017 a vytvořil z ní nejdůležitější centrum globálního trhu s kryptoměnami. Trestní vyšetřování ale na společnost vrhalo stín, a to přesto, že její tržní podíl zpočátku rostl po loňském krachu jednoho z jejích hlavních konkurentů, burzy FTX. Zhao zdůraznil, že americké úřady neobviňují společnost Binance ze zpronevěry finančních prostředků klientů ani z manipulace s trhy.

Zakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried

Příběh Sama Bankmana-Frieda. Muže, který zpronevěřil miliardy dolarů

Vinen. Tak rozhodl americký soud o zakladateli zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX. Samu Bankmanovi-Friedovi. Ten zpronevěřil miliardy, a podle prokuratury je jedním z největších podvodů v historii Spojených států.

Přečíst článek

Barbara Friedová, matka Sama Bankman-Frieda, míří před soud za zpronevěru v kauze FTX

Prominentní profesoři měli zpronevěřit 26 milionů dolarů. FTX žaluje rodiče Sama Bankmana-Frieda

Kolem zkrachovalé burzy FTX a jejího zakladatele Sama Bankmana-Frieda se schyluje k další kauze. Žaloba tentokrát míří na rodiče odsouzeného finančníka. Tvrdí, že Allan Joseph Bankman a jeho manželka Barbara Friedová se svým synem, hybatelem jednoho z největších podvodů americké historie projednávali převod peněžního daru ve výši 10 milionů dolarů a luxusní nemovitosti na Bahamách v hodnotě 16,4 milionu dolarů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investoři za den vybrali z kryptoměnové burzy Binance 956 milionů dolarů

Investoři vybrali z kryptoměnové burzy Binance za jediný den 956 milionů dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme