Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zakladatel Binance ohýbal pravidla, kryptoměnovou burzu už neřídí

Changpeng Zhao,
Profimedia
 ČTK

Zakladatel největší světové kryptoměnové burzy Binance Changpeng Zhao, v branži označovaný podle začátečních písmen svého jména jako CZ, se přiznal, že porušil americká pravidla proti praní špinavých peněz a americké sankce. Souhlasil také, že zaplatí pokutu 50 milionů dolarů (1,1 milionu korun) a následně oznámil, že odstoupil z funkce generálního ředitele, píše Bloomberg.

Reklama

Changpeng Zhao musí nyní firmu na tři roky opustit, stojí v soudním spisu. Podle agentury Reuters jde o součást rozsáhlé dohody s ministerstvem spravedlnosti, která má zajistit, aby Binance nadále fungovala.

Sama firma pak souhlasila, že přizná vinu a zaplatí pokutu 4,3 miliardy dolarů. Dohoda ukončuje několik let trvající vyšetřování této kryptoměnové burzy. Zprávu o pokutě a chystané rezignaci Changpeng Zhaa už dříve přinesl s odkazem na zdroje obeznámené se situací web deníku The Wall Street Journal (WSJ).

Kryptoburza Binance po tvrdé kritice zvažuje odchod z Ruska.

Kryptoburza Binance po tvrdé kritice zvažuje odchod z Ruska

Společnost Binance, která je největší kryptoměnovou burzou na světě, uvažuje o úplném odchodu z ruského trhu. S odvoláním na mluvčího podniku o tom informoval americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

Obcházel pravidla, teď je z kola ven

Novým šéfem Binance bude jeden z jejích zaměstnanců Richard Teng, který měl dosud na starosti lokální trhy. Podle agentury Reuters se chce zaměřit na spolupráci s regulačními orgány. Ujistil také uživatele, že mohou mít důvěru ve finanční sílu a zabezpečení Binance.

Reklama

Binance čelila žalobě za praní špinavých peněz, spiknutí za účelem provozování nelicencované činnosti v oblasti převodu peněz a porušování sankcí USA. Podle soudního spisu společnost umožnila nejméně 1,1 milionu transakcí v hodnotě více než 898 milionů dolarů, do nichž byli zapojeni zákazníci v Íránu.

Binance se rozhodla „upřednostnit růst před dodržováním právních požadavků USA“, což jí umožnilo provádět transakce v hodnotě miliard dolarů, aniž by shromažďovala požadované informace o zákaznících nebo sledovala transakce, uvedly americké úřady. Podle obžaloby dal Zhao zaměstnancům Binance pokyn, aby se zákazníky z USA komunikovali telefonicky a nezanechávali po sobě žádné stopy.

Changpeng Zhao firmu založil v roce 2017 a vytvořil z ní nejdůležitější centrum globálního trhu s kryptoměnami. Trestní vyšetřování ale na společnost vrhalo stín, a to přesto, že její tržní podíl zpočátku rostl po loňském krachu jednoho z jejích hlavních konkurentů, burzy FTX. Zhao zdůraznil, že americké úřady neobviňují společnost Binance ze zpronevěry finančních prostředků klientů ani z manipulace s trhy.

Zakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried

Příběh Sama Bankmana-Frieda. Muže, který zpronevěřil miliardy dolarů

Vinen. Tak rozhodl americký soud o zakladateli zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX. Samu Bankmanovi-Friedovi. Ten zpronevěřil miliardy, a podle prokuratury je jedním z největších podvodů v historii Spojených států.

Přečíst článek

Barbara Friedová, matka Sama Bankman-Frieda, míří před soud za zpronevěru v kauze FTX

Prominentní profesoři měli zpronevěřit 26 milionů dolarů. FTX žaluje rodiče Sama Bankmana-Frieda

Kolem zkrachovalé burzy FTX a jejího zakladatele Sama Bankmana-Frieda se schyluje k další kauze. Žaloba tentokrát míří na rodiče odsouzeného finančníka. Tvrdí, že Allan Joseph Bankman a jeho manželka Barbara Friedová se svým synem, hybatelem jednoho z největších podvodů americké historie projednávali převod peněžního daru ve výši 10 milionů dolarů a luxusní nemovitosti na Bahamách v hodnotě 16,4 milionu dolarů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investoři za den vybrali z kryptoměnové burzy Binance 956 milionů dolarů

Investoři vybrali z kryptoměnové burzy Binance za jediný den 956 milionů dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme