Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Binance v Nizozemsku vyfásla milionovou pokutu. Podnikala bez licence

Binance v Nizozemsku vyfásla milionovou pokutu. Podnikala bez licence
Flickr, Marco Verch / Creative Commons 2.0
Dušan Kütner
duk

Binance, největší světová kryptoměnová směnárna, dostala v pondělí od nizozemské centrální banky pokutu 3,3 milionu eur (asi 81 milionů korun). Pokuta přišla po loňském varování nizozemské centrální banky (DNB) ze srpna 2021, že Binance nabízela v zemi kryptoslužby bez povolení. Firma se odvolala, uvedl server CNBC.

Reklama

Společnost provozující Binance dostala pokutu kategorie 3 – nejpřísnější ze tří úrovní DNB. Postih se dostal k horní hranici dvou milionů až čtyř milionů eur, které může banka uložit „kvůli závažnosti a míře zavinění nedodržení“, uvedl server CNBC s odkazem na prohlášení banky. Binance se proti pokutě odvolala 2. června, uvedla DNB.

farma na těžbu kryptoměn, ilustrační foto

Cena bitcoinu se již blíží jeho výrobním nákladům, varuje JPMorgan

Náklady na vytěžení jednoho bitcoinu během měsíce a půl klesly téměř o polovinu. Mineři kvůli již delší dobu trvající nižší ceně kryptoměny totiž zapojili do těžby efektivnější zdroje. Pro budoucí cenu bitcoinu to ale není dobrá zpráva, píše agentura Bloomberg s odkazem na analýzu banky JPMorgan.

Přečíst článek

K porušení došlo během „dlouhého období“, uvedla centrální banka, a to od 21. května 2020 minimálně do 1. prosince 2021. „To je důvod, proč DNB považuje nedodržení předpisů za velmi závažné,“ řekl regulátor.

DNB uvedla, že také vzala v úvahu velikost Binance a „velmi významnou zákaznickou základnu v Nizozemsku“. Podle údajů CoinGecko je společnost největší kryptoburzou na světě s denními spotovými objemy obchodů 15,5 miliardy dolarů.

Binance doufá ve smír

Mluvčí Binance řekl, že společnost doufá, že spor zažene, protože se bude snažit o nizozemskou licenci. "Dnešní rozhodnutí představuje dlouho očekávaný klíč v naší pokračující spolupráci s nizozemskou centrální bankou,” uvedl mluvčí prostřednictvím e-mailu.

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin posiluje nad 22 tisíc dolarů. První vlaštovka ale jaro nedělá

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin se v pondělí poprvé za víc než měsíc dostala zpět nad hranici 22 tisíc dolarů (asi 531 200 korun). Děje se tak v souladu s vývojem na akciových trzích, které se vydaly vzhůru. Investoři ukazují, že jsou zase ochotni více riskovat. O konci kryptoměnové zimy ale ještě nemůže být řeč.

Přečíst článek

„I když nesdílíme stejný názor na každý aspekt rozhodnutí, hluboce respektujeme autoritu a profesionalitu nizozemských regulátorů při prosazování předpisů, jak uznají za vhodné,“ dodal.

Posun v jednání burzy

Tento vývoj je v rozporu s nedávným posunem tónu Binance kolem uzavření míru s globálními regulátory. Binance dříve fungovala převážně mimo parametry zákona, její generální ředitel Changpeng Zhao se často chlubil, že nemá oficiální globální centrálu.

Kryptoměny v roce 2021

Svět řeší regulaci kryptoměn. Jasněji bude na podzim

Rada pro finanční stabilitu (FSB) na podzim navrhne globální pravidla pro regulaci kryptoměn. Reaguje tak na prudké výkyvy na trzích s kryptoměnami, které podle ní podtrhly potřebu regulace tohoto odvětví.

Přečíst článek

Od té doby se snažila stát se spíše přítelem než nepřítelem regulačních orgánů – zejména v Evropě, kde si již zajistila licence ve Francii, Itálii a Španělsku.

Nizozemská pokuta byla zmírněna o pět procent nižší, protože Binance mezitím požádala o registraci a byla „relativně transparentní“ ohledně svých operací během procesu, uvedla DNB. Centrální banka tvrdí, že žádost Binance stále přezkoumává.

Elon Musk

Pět set nejbohatších na světě letos ztratilo přes bilion dolarů, nejvíce Musk a zakladatel Binance

Pět set nejbohatších lidí na světě podle indexu miliardářů agentury Bloomberg letos ztratilo dohromady 1,4 bilionu dolarů (asi 33,1 bilionu korun), včetně 206 miliard dolarů jen toto pondělí. Mezi pěti nejvíce postiženými nechybí již tradiční lídr žebříčku Elon Musk, Jeff Bezos či Mark Zuckerberg. Letošní vývoj je tak zcela opačný než loni, kdy jmění pětistovky nejmovitějších na světě stouplo úhrnem o bilion dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

Jak vložit a vybrat peníze z Binance? Zkuste to krok po kroku

Binance patří mezi nejoblíbenější kryptoměnové burzy. Obchoduje se na ní přes 150 kryptoměn a nabízí několik nástrojů, například nákup a prodej kryptoměn za klasické měny, obchodování finančních derivátů nebo obchodování s využitím pákového efektu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investoři za den vybrali z kryptoměnové burzy Binance 956 milionů dolarů

Investoři vybrali z kryptoměnové burzy Binance za jediný den 956 milionů dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme