Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejbohatší vězeň. Bývalý šéf kryptoburzy Binance nastoupil k výkonu trestu

Changpeng Zhao si odpykává čtyřměsíční trest v kalifornském vězení
Profimedia
 nst
nst

Miliardář Changpeng Zhao nastoupil do kalifornské věznice s nízkým stupněm ostrahy, kde si odsedí čtyři měsíce za to, že skrze svoji kryptoburzu Binance umožňoval prát špinavé peníze.

Reklama

Do věznice v kalifornském Lompocu přibyl pravděpodobně nejbohatší vězeň. K výkonu trestu do ní koncem květnanastoupil miliardář a zakladatel kryptoburzy Binance Changpeng „CZ“ Zhao, píše server CNBC.

Zhao byl v dubnu odsouzen ke čtyřem měsícům vězení poté, co se přiznal k obvinění z umožnění praní špinavých peněz na své kryptoburze. Trest, který byl bývalému šéfovi Binance vyměřen, byl výrazně nižší než tři roky, které pro něj federální prokuratura požadovala. Obhajoba doufala, že by blockchainový mág mohl vyváznout s pětiměsíční podmínkou či domácím vězením.

Rozsah jeho údajných trestných činů zahrnoval úmyslné nezavedení účinného programu proti praní špinavých peněz, jak vyžaduje zákon o bankovním tajemství, a umožnění společnosti Binance zpracovávat transakce zahrnující výnosy z nezákonné činnosti, včetně transakcí mezi Američany a osobami v sankčních jurisdikcích.

Changpeng Zhao,

Zakladatel Binance ohýbal pravidla, kryptoměnovou burzu už neřídí

Zakladatel největší světové kryptoměnové burzy Binance Changpeng Zhao, v branži označovaný podle začátečních písmen svého jména jako CZ, se přiznal, že porušil americká pravidla proti praní špinavých peněz a americké sankce. Souhlasil také, že zaplatí pokutu 50 milionů dolarů (1,1 milionu korun) a následně oznámil, že odstoupil z funkce generálního ředitele, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

„Věřím, že prvním krokem k převzetí odpovědnosti je plné uznání chyb. Při zavádění programu proti praní špinavých peněz jsem selhal. Nyní si uvědomuji závažnost této chyby. Je mi to líto,“ řekl Zhao podle agentury Reuters americkému okresnímu soudci Richardu Jonesovi před převzetím rozsudku.

V listopadu uzavřel kryptomiliardář dohodu s americkou vládou, aby zastavil několikaleté vyšetřování Binance. V rámci tohoto urovnání Zhao odstoupil z funkce generálního ředitele společnosti. Binance musela zaplatit pokutu ve výši 4,3 miliardy dolarů a Zhao dalších 50 milionů dolarů.

Přestože Zhao již společnost neřídí, vlastní v ní přibližně 90% podíl. Jeho majetek časopis Forbes odhaduje na 33 miliard dolarů, jde tak velmi pravděpodobně o vůbec nejbohatšího vězně, kterého kdy americká federální věznice „hostila“.

Ve vězení v USA si odpykává trest také zakladatel a bývalý generální ředitel společnosti FTX Sam Bankman-Fried, který byl v listopadu 2023 odsouzen k 25 letům vězení za spiknutí proti podvodům s cennými papíry, které pohřbilo jeho kryptoměnovou burzu i související hedgeový fond Alameda Research. Na rozdíl od Zhaa Bankman-Fried neuzavřel s vládou dohodu.

Zakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried

Příběh Sama Bankmana-Frieda. Muže, který zpronevěřil miliardy dolarů

Vinen. Tak rozhodl americký soud o zakladateli zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX. Samu Bankmanovi-Friedovi. Ten zpronevěřil miliardy, a podle prokuratury je jedním z největších podvodů v historii Spojených států.

Přečíst článek

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX

Sam Bankman-Fried si může oddechnout. Do vězení jde „jen“ na 25 let

Americký soud odsoudil zakladatele a bývalého šéfa zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda k 25 letům vězení, uvedly agentury. Porota už loni v listopadu uznala dvaatřicetiletého Bankmana-Frieda vinným ze zpronevěry, kterou úřady označily za jeden z největších podvodů v americké historii.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Největší kryptoměnová burza na světě Binance (ilustrační foto).

AKTUALIZOVÁNO: Americké úřady žalují burzu Binance za porušení předpisů, bitcoin reagoval oslabením

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme