Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prominentní profesoři měli zpronevěřit 26 milionů dolarů. FTX žaluje rodiče Sama Bankmana-Frieda

Barbara Friedová, matka Sama Bankman-Frieda, míří před soud za zpronevěru v kauze FTX
Profimedia
Veronika Kudrnová
vku

Kolem zkrachovalé burzy FTX a jejího zakladatele Sama Bankmana-Frieda se schyluje k další kauze. Žaloba tentokrát míří na rodiče odsouzeného finančníka. Tvrdí, že Allan Joseph Bankman a jeho manželka Barbara Friedová se svým synem, hybatelem jednoho z největších podvodů americké historie projednávali převod peněžního daru ve výši 10 milionů dolarů a luxusní nemovitosti na Bahamách v hodnotě 16,4 milionu dolarů.

Reklama

V pondělním soudním podání právníci zastupující konkurzní podstatu zkrachovalé burzy FTX tvrdí, že rodiče Sama Bankmana-Frieda „využili svého přístupu a vlivu v podniku FTX k přímému i nepřímému obohacení o miliony dolarů“.

Podle podání sehrál Bankman, který je specialistou na daně, ve své funkci konzultanta skupiny FTX klíčovou roli v udržování kultury významného zkreslování špatného hospodaření burzy. Podle žaloby se také podílel na snaze ochránit společnost a její zasvěcené před obviněními.

Sam Bankman-Fried, zakladatel FTX

Zakladatel kryptoburzy FTX Bankman-Fried půjde do vězení kvůli manipulaci se svědky

Zakladatel kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried zamíří do vězení. Soudce se totiž přiklonil k žádosti federálních žalobců o zamítnutí kauce kvůli údajné manipulaci se svědky.

Přečíst článek

Prominentní právníci namočení do zpronevěry

Friedová, která je odbornicí na etiku, je zase obviněna z toho, že svého syna a další členy společnosti FTX nabádala k tomu, aby se vyhýbali federálním pravidlům o financování volebních kampaní, nebo je dokonce porušovali tím, že skrývali FTX Group jako zdroj těchto darů.

Oba rodiče Sama Bankmana-Frieda jsou právníci. V minulosti působili i jako profesoři na prestižní Stanfordově univerzitě.

Ze své pozice měli Bankman i Friedová podle žaloby také „prosadit desítky milionů dolarů v politických a charitativních příspěvcích, včetně příspěvků Stanfordově univerzitě, které byly zřejmě určeny k posílení jejich profesního a společenského postavení“.

Bankman a Friedová „buď věděli - nebo vědomě ignorovali - že jejich syn a další insideři FTX organizují rozsáhlý podvodný systém,“ stojí dále v žalobě.

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Zkrachovalá kryptoburza FTX žaluje Bankmana-Frieda a chce zpět stovky milionů dolarů

Zkrachovalá kryptoměnová burza FTX podala žalobu na svého zakladatele Sama Bankmana-Frieda a další bývalé vysoce postavené představitele ve snaze získat zpět údajně zpronevěřené stovky milionů dolarů.

Přečíst článek

Proces s Bankman-Friedem začne za 14 dní

FTX tak žádá soud, aby Bankmana i Friedovou povolal k odpovědnosti za jejich jednání a vymohl na nich náhradu škody v celkové hodnotě přesahující 26 milionů dolarů (více než 592 milionů korun) jménem věřitelů.

Zakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried odchází 15. června 2023 od jednání soudu.

Zkrachovalá kryptoburza FTX otřásla trhem. Nyní jedná o obnovení činnosti, byť pod jiným jménem

Krach jedné z nejvýznamnějších kryptoburz FTX otřásla loni ke konci roku trhem a způsobila pád dalších firem v oboru. Nové vedení firmy nyní i přes soudní vyšetřování firmy a ztrátu miliard dolarů z účtů FTX jedna s investory o znovuobnovení provozu, i když nejspíše pod jiným jménem, uvedl The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Právní zástupce Bankmana a Friedové v písemném prohlášení pro CNBC uvedl, že úterní podání FTX „je nebezpečným pokusem zastrašit Joea a Barbaru a podkopat proces s porotou jen několik dní před zahájením soudního procesu s jejich dítětem“. Tvrzení pak označil za zcela nepravdivá.

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo bývalého generálního ředitele FTX, že použil miliardy dolarů z peněz zákazníků na financování investic do rizikových fondů, nákup nemovitostí a politické dary. Bankman-Fried se ke všem obviněním přiznal a jeho trestní proces začíná 3. října na Manhattanu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Porota amerického soudu ve čtvrtek uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda

Klienty obral o miliardy. Porota uznala vinným zakladatele burzy FTX, hrozí mu desítky let vězení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme