Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prominentní profesoři měli zpronevěřit 26 milionů dolarů. FTX žaluje rodiče Sama Bankmana-Frieda

Barbara Friedová, matka Sama Bankman-Frieda, míří před soud za zpronevěru v kauze FTX
Profimedia
Veronika Kudrnová
vku

Kolem zkrachovalé burzy FTX a jejího zakladatele Sama Bankmana-Frieda se schyluje k další kauze. Žaloba tentokrát míří na rodiče odsouzeného finančníka. Tvrdí, že Allan Joseph Bankman a jeho manželka Barbara Friedová se svým synem, hybatelem jednoho z největších podvodů americké historie projednávali převod peněžního daru ve výši 10 milionů dolarů a luxusní nemovitosti na Bahamách v hodnotě 16,4 milionu dolarů.

Reklama

V pondělním soudním podání právníci zastupující konkurzní podstatu zkrachovalé burzy FTX tvrdí, že rodiče Sama Bankmana-Frieda „využili svého přístupu a vlivu v podniku FTX k přímému i nepřímému obohacení o miliony dolarů“.

Podle podání sehrál Bankman, který je specialistou na daně, ve své funkci konzultanta skupiny FTX klíčovou roli v udržování kultury významného zkreslování špatného hospodaření burzy. Podle žaloby se také podílel na snaze ochránit společnost a její zasvěcené před obviněními.

Sam Bankman-Fried, zakladatel FTX

Zakladatel kryptoburzy FTX Bankman-Fried půjde do vězení kvůli manipulaci se svědky

Zakladatel kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried zamíří do vězení. Soudce se totiž přiklonil k žádosti federálních žalobců o zamítnutí kauce kvůli údajné manipulaci se svědky.

Přečíst článek

Prominentní právníci namočení do zpronevěry

Friedová, která je odbornicí na etiku, je zase obviněna z toho, že svého syna a další členy společnosti FTX nabádala k tomu, aby se vyhýbali federálním pravidlům o financování volebních kampaní, nebo je dokonce porušovali tím, že skrývali FTX Group jako zdroj těchto darů.

Reklama

Oba rodiče Sama Bankmana-Frieda jsou právníci. V minulosti působili i jako profesoři na prestižní Stanfordově univerzitě.

Ze své pozice měli Bankman i Friedová podle žaloby také „prosadit desítky milionů dolarů v politických a charitativních příspěvcích, včetně příspěvků Stanfordově univerzitě, které byly zřejmě určeny k posílení jejich profesního a společenského postavení“.

Bankman a Friedová „buď věděli - nebo vědomě ignorovali - že jejich syn a další insideři FTX organizují rozsáhlý podvodný systém,“ stojí dále v žalobě.

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Zkrachovalá kryptoburza FTX žaluje Bankmana-Frieda a chce zpět stovky milionů dolarů

Zkrachovalá kryptoměnová burza FTX podala žalobu na svého zakladatele Sama Bankmana-Frieda a další bývalé vysoce postavené představitele ve snaze získat zpět údajně zpronevěřené stovky milionů dolarů.

Přečíst článek

Proces s Bankman-Friedem začne za 14 dní

FTX tak žádá soud, aby Bankmana i Friedovou povolal k odpovědnosti za jejich jednání a vymohl na nich náhradu škody v celkové hodnotě přesahující 26 milionů dolarů (více než 592 milionů korun) jménem věřitelů.

Zakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried odchází 15. června 2023 od jednání soudu.

Zkrachovalá kryptoburza FTX otřásla trhem. Nyní jedná o obnovení činnosti, byť pod jiným jménem

Krach jedné z nejvýznamnějších kryptoburz FTX otřásla loni ke konci roku trhem a způsobila pád dalších firem v oboru. Nové vedení firmy nyní i přes soudní vyšetřování firmy a ztrátu miliard dolarů z účtů FTX jedna s investory o znovuobnovení provozu, i když nejspíše pod jiným jménem, uvedl The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Právní zástupce Bankmana a Friedové v písemném prohlášení pro CNBC uvedl, že úterní podání FTX „je nebezpečným pokusem zastrašit Joea a Barbaru a podkopat proces s porotou jen několik dní před zahájením soudního procesu s jejich dítětem“. Tvrzení pak označil za zcela nepravdivá.

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo bývalého generálního ředitele FTX, že použil miliardy dolarů z peněz zákazníků na financování investic do rizikových fondů, nákup nemovitostí a politické dary. Bankman-Fried se ke všem obviněním přiznal a jeho trestní proces začíná 3. října na Manhattanu.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Porota amerického soudu ve čtvrtek uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda

Klienty obral o miliardy. Porota uznala vinným zakladatele burzy FTX, hrozí mu desítky let vězení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme