Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zájem o solární panely zvyšuje poptávku po stříbře. Může vyčerpat až 98 procent jeho zásob

solární panely
Pixabay
 ČTK

Změny v technologii solárních panelů zvyšují poptávku po stříbře. Tato skutečnost by dále mohla prohloubit deficit nabídky tohoto kovu na trhu, protože se očekává jen malé dodatečné zvýšení těžby, upozornila agentura Bloomberg.

Reklama

Poptávka po stříbře se zvětšuje

Stříbro ve formě pasty tvoří vodivou vrstvu na přední a zadní straně křemíkových solárních článků. Nyní se začínají vyrábět účinnější verze článků, které využívají mnohem více stříbra, což dále zvýší jeho rostoucí spotřebu.

Solární články sice zatím tvoří poměrně malou část celkové poptávky po stříbře, stále se však zvyšuje. Podle odhadu by jejich podíl na celkové poptávce mohl letos stoupnout na 14 procent ze zhruba pěti procent v roce 2014, ukazuje zpráva průmyslové asociace The Silver Institute. Velký podíl na tomto růstu má Čína, která by letos mohla instalovat více panelů, než činí jejich celkový počet ve Spojených státech.

Solární průmysl se vyvíjel tak, aby byl mnohem efektivnější za použití menšího množství stříbra, nyní se však vše mění, upozornil obchodník firmy Silver Bullion Gregor Gregersen. Současně se začíná ukazovat, že dodávky jsou napjaté. Loni se nabídka nezměnila, i když poptávka vzrostla o téměř pětinu, ukazují údaje The Silver Institute. Letos by produkce měla vzrůst o dvě procenta, zatímco spotřeba v průmyslu stoupne o čtyři procenta.

cukr

Cukr a zlato zdražují, ceny ostatních komodit však míří dolů

Ceny komodit na světových trzích v prvním letošním pololetí klesly, největší zlevnění zaznamenaly energie a průmyslové kovy. Naopak zdražilo zlato či cukr. Tvrdí to analytik investiční společnosti XTB Jiří Tyleček. Komoditní index agentury Bloomberg ztratil od počátku roku deset procent.

Přečíst článek

Problémem pro kupce stříbra je, že zvýšit nabídku není snadné vzhledem k vzácnosti primárních dolů. Přibližně 80 procent dodávek tohoto kovu pochází z projektů na těžbu olova, zinku, mědi a zlata, kde je stříbro vedlejším produktem.

V prostředí, ve kterém se těžaři zdráhají realizovat nové velké projekty, nižší marže stříbra ve srovnání s dalšími drahými a průmyslovými kovy znamená, že ani pozitivní signály u ceny nestačí k tomu, aby se zvýšila jeho produkce. A v případě nově schválených projektů může těžba začít třeba až za deset let.

Solární sektor by mohl vyčerpat až 98 procent zásob stříbra

Studie Univerzity Nového Jižního Walesu předpovídá, že solární sektor by mohl do roku 2050 vyčerpat 85 až 98 procent globálních zásob stříbra. Objem stříbra používaného na jeden článek se zvýší a podle jednoho z autorů studie Bretta Hallama může trvat pět až deset let, než se vrátí na současnou úroveň.

Situace na trzích opět nahrává zlatu. Jeho cena se drží těsně u rekordu

Pády amerických bank a ekonomická nejistota opět nahrávají zlatu. Jeho cena se drží těsně u rekordu

Naděje na zastavení růstu úrokových sazeb v USA i problémy tamních regionálních bank má pozitivní vliv na cenu zlata považovaného v dobách nejistot za „bezpečný přístav“. Cena zlata za unci proto opět překročila hranici dvou tisíc dolarů (asi 42 300 korun).

Přečíst článek

Čínské společnosti však aktivně zkoumají možnosti využití levnějších alternativ, jako je galvanická pokovená měď. Výsledky jsou ale zatím smíšené. Šéf největšího světového výrobce panelů Longi Green Energy Technology Čung Pao-šen uvádí, že technologie využívající levnější kovy jsou již dostatečně pokročilé a budou zavedeny do masové výroby brzy poté, co ceny stříbra vzrostou.

Cena stříbra se v současnosti pohybuje pod 23 dolarů (503 korun) za troyskou unci (31,1 gramu). Letos klesla o zhruba pět procent, ale je výrazně nad úrovní, kde se nacházela před prudkým růstem v roce 2020, kdy poptávku podpořila pandemie nemoci covid-19. Výkonný ředitel konzultační společnosti Precious Metals Insights Philip Klapwijk se domnívá, že náhrada bude zajímavější, až stříbro zdraží zhruba na 30 dolarů za unci. Podle něj nenastane „scénář soudného dne“, kdy by došlo stříbro, ale trh při vyšší ceně obnoví rovnováhu.

Češi to zase dokázali. Umějí získat vodu i z extrémně suchého vzduchu. A efektivněji než Američané podporovaní Billem Gatesem

Češi to zase dokázali. Umějí získat vodu i z pouštního vzduchu. A lépe než Američané podporovaní Gatesem

Americká výzkumná společnost Source Global, do níž mimo jiné zainvestoval i Bill Gates, má nyní silného konkurenta z Česka. Firma Karbox, která je součástí průmyslového holdingu CSG miliardáře Michala Strnada, vyvinula násobně výkonnější zařízení na získávání vody z pouštního vzduchu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme