Reklama

Zájem o dubajské nemovitosti zatím neutichá

Vila v Dubaji, ilustrační foto
iStock
Zdeněk Pečený

Dubajský realitní trh zažívá nejaktivnější začátek roku v historii. Jen za letošní březen se na trhu uskutečnilo více obchodů než za celý první kvartál loňského roku. Luxusní projekty rezidenčních nemovitostí se vyprodávají na několik let dopředu.

Reklama

Počet obchodů dále roste

Realitní investoři vzali z kraje letošního roku Dubaj útokem. Navázali na silný rok 2021, kdy se ve města podle zprávy společnosti Savills zobchodovaly rezidenční nemovitosti za 35 miliard dolarů (zhruba 770 miliard korun). Letos do toho kupci šlapou ještě o poznání více než loni. Podle dubajského katastrální úřadu totiž v prvních třech měsících letošního roku dosáhl počet transakcí na realitním trhu 20 538 tisíce, to je téměř dvojnásobek oproti stejnému období loňského roku. Loni se ve stejném období odehrálo 11 462 tisíce obchodů.

Ještě zajímavější je zvýšená aktivita v právě skončeném měsíci. V březnu totiž ještě zintenzivnila, uskutečnilo se téměř 8,5 tisíce obchodů. V loňském březnu to bylo 4,5 tisíce obchodů a v březnu 2020 ani ne tři tisíce transakcí. Řada makléřů to přisuzuje skokovému růstu zájmu ruských a také ukrajinských kupců. Aktuálně ale vzrostl také zájem investorů z Česka a Slovenska.

Stále za levno

„Momentálně se stále nacházíme zhruba 30 procent pod cenami nemovitostí v roce 2014, tehdy byly ceny nemovitostí historicky nejvyšší,“ uvedl pro Newstream.cz Jakub Chmelař ze společnosti Inspire Real Estate. „Ceny se podle predikce v blízké době vyrovnají cenám, které Dubaj zažila v roce 2014. Nejde však o strop a ceny nemovitosti mohou stoupnout vysoko nad tuto hranici.“ S tím souhlasí Zhann Jochinke, ředitel společnosti Property Monitor, podle kterého Dubaj zůstává v mezinárodním srovnání cenově velmi dostupná.

Nabídka nemovitostí aktuálně nestačí poptávce. Téměř samy se tak prodávají i nové projekty, které jsou ještě „na papíře“. „Projekty, který mají být hotové v roce 2024 a 2025 se nyní vyprodávají v den spuštění prodeje,“ nechal se slyšet Thomas Fawcett, zakladatel realitky TheProperty specializující se na dražší nemovitosti. Více než 40 procent prodejů jsou právě nemovitosti, které se teprve budou stavět.

Dubaj, ilustrační foto

Emiráty se přibližují Západu. Vzdají se volného pátku a práce v neděli

Vláda Spojených arabských emirátů oznámila, že od nového roku přechází na 4,5 pracovní týden – přičemž víkend začne v pátek odpoledne a skončí v neděli.

Přečíst článek

„Zvýšený zájem je ze strany klientů o apartmány v turisticky zajímavých lokalitách jako je Downtown, Marina a obecně u pláže,“ říká Chmelař. „Ve většině případu pak investoři využívají nemovitosti na krátkodobý pronájem, který dle lokality a ceny nemovitosti přináší majitelům návratnost v rozmezí sedmi až jedenácti procent ročně.“

Finanční akční výbor (FATF), což je organizace hlídající trendy v praní špinavých peněz, minulý měsíc umístila Spojené arabské emiráty na svůj seznam šedých zemí. V reakci na to emirátský úřad proti praní špinavých peněz a financování terorismu uvedl, že země je odhodlána bojovat proti finanční kriminalitě a uvedla, že bude úzce spolupracovat s FATF na rychlé nápravě zjištěných nedostatků.

Makléři již investorům radí dívat se dopředu a počítat se zhodnocením investice mezi nákupem nemovitosti ve výstavbě a dokončením projektu. „Velkou příležitostí pro investory je najít dobrý projekt ve fázi přípravy a podívat se, kam se bude ubírat trajektorie trhu, a snad do doby dokončení projektu dosáhnou stejného zhodnocení, jaké zažíváme dnes,“ řekl Fawcett.

Rusové i Ukrajinci

Dubajský trh s nemovitostmi je již dlouho oblíbený u ruských investorů, válka na Ukrajině tento trend ještě dále posílila. „Každý den dostáváme žádosti z Ruska,“ řekl makléř, který si přál zůstat v anonymitě. "Samozřejmě se to zvýšilo s nejistotou Ruska a toho, co se děje. Lidé nevědí, co se stane s jejich penězi,“ dodal.

Na rozdíl od Západu Spojené arabské emiráty neuvalily vůči Rusku a tamnímu kapitálu žádné sankce. Zůstává jedním z mála míst na světě, kde jsou ruské peníze stále vítány. Ruští kupci ale mohou mít díky těžce směnitelnému rublu a odstřižením tamních bank od systému SWIFT problémy s placením. Ruská invaze na Ukrajinu také zvýšila poptávku Ukrajinců, kteří chtějí uprchnout před válkou. Jsou to lidé, kteří již před zahájením invaze zvažovali nákup nemovitosti v Dubaji.Aktuální situace tak pouze jejich rozhodnutí urychlila.

Abú Zabí

Konec přátelství. Obří fond z Perského zálivu zastavuje investice v Rusku

Druhý největší suverénní investiční fond Mubadala ze Spojených arabských emirátů oznámil konec investic v Rusku, důvodem je invaze na Ukrajinu. Fond z Abú Zabí, který mimo jiné vlastní téměř tři procenta v těžebním a energetickém ruském gigantu En+ Group spojeného se jménem oligarchy Olega Děripasky, je prvním fondem z Perského zálivu, jenž k takovému kroku přistoupil, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Dubai Marina

Dubajští makléři a developeři si mnou ruce. Rusové tam ve velkém skupují nemovitosti

Rusové pod tlakem sankcí nachází bezpečný přístav pro své peníze v Dubaji. Realitní trh v emirátu díky boháčům z Moskvy zažívá nebývalý boom, upozorňuje server CNBC. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dubai Marina

V Dubaji je to samý Rus. Město se stává oázou pro peníze pochybného původu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme