Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Žádná změna. ČNB ponechala úrokovou sazbu na sedmi procentech

ČNB ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech.
ČTK
 ČTK

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Bankovní rada také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Reklama

Sedmiprocentní sazba platí od 22. června, je nejvyšší od roku 1999. Pro ponechání základní úrokové sazby na sedmi procentech hlasovalo pět ze sedmi členů bankovní rady. Na příštím jednání v únoru 2023 se rozhodne o tom, zda centrální banka sazby zvýší, nebo je nechá na současné úrovni, naznačil guvernér ČNB Aleš Michl.

Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky

Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky

Měnová politika je podle guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla přísná dost. „Krátkodobá úroková sazba je na nejvyšší úrovni od roku 1999. Meziroční změna nových hypoték byla v září minus 82 procent. Meziroční změna nových úvěrů pro podniky činila minus 64 procent. Poptávkové tlaky na inflaci plynoucí z domácí ekonomiky se zmírňují, spotřeba domácností dokonce klesá,“ vyjmenovává Michl v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

ČNB ponechala ve středu také lombardní sazbu na osmi procentech. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, zůstala na šesti procentech.

Sazby zůstanou zvýšené

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Sazby hypoték v listopadu stouply k šesti procentům, patří k nejvyšším za 20 let

Sazby hypoték v listopadu stouply k šesti procentům, patří k nejvyšším za 20 let

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v ČR v listopadu mírně vzrostla na 5,96 procenta z říjnových 5,86 procenta. Průměrná sazba patří k nejvyšším za 20 let. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 7,3 miliardy korun, meziměsíčně mírně více. Meziroční propad se prohloubil na 84 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek

Analytici zachování sedmiprocentní sazby očekávali. Například Jaromír Gec z Komerční banky předpokládá, že na stejné úrovni zůstane základní sazba až do srpna příštího roku, kdy se začne postupně snižovat. Guvernér ČNB Aleš Michl na předchozích jednáních bankovní rady upozorňoval, že sazby zůstanou zvýšené delší dobu, dokud se nepodaří plně dostat pod kontrolu inflaci. V listopadu bylo tempo růstu cen 16,2 procenta.

Koruna nereagovala

Rozhodnutí bankovní rady České národní banky (ČNB) ponechat základní úrokovou sazbu na sedmi procentech je podle expertů očekávané. V příštím roce předpokládají spíš její stabilitu, případně mírné zvýšení. Koruna na rozhodnutí nereagovala.

Většina členů bankovní rady sdílí názor, že úrokové sazby s dvoutýdenní repo sazbou na úrovní sedmi procent již dostatečně tlumí poptávku a inflační tlaky v české ekonomice, uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Další zvyšování úrokových sazeb již nepředpokládá, zároveň ale nečeká ani rychlý obrat do opačného směru. „ČNB podrží své úroky beze změny i po celé první pololetí nového roku, ve druhé polovině 2023 by ale mohla zahájit proces jejich snižování,” odhadl.

„Mohlo by se zdát, že sazby v Česku už jsou na svém vrcholu. Stále však existuje reálná šance, že ČNB bude muset své sazby na některém z příštích zasedání zvýšit,” dodal obchodní ředitel společnosti Ebury Tomáš Kudla.

Koruna v reakci na rozhodnutí ČNB téměř vůbec nereagovala, upozornil analytik XTB Štěpán Hájek. Dnešní obchodní seance je tedy nadále ve znamení korekce zisků koruny posledních týdnů. K euru koruna oslabuje o 0,11 procenta na 21,21 za euro. Proti dolaru se jí podařilo zpevnit o 0,08 procenta na aktuálních 22,76.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

K listopadovému jednání o sazbách si ČNB nechává všechny možnosti otevřené, uvedl Michl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme