Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vzdor hlavní sezoně klesl v Číně prodej aut o pětinu, dařilo se Tesle

Tesla prodala v září 56 006 vozů vyrobených v Číně, nejvíce od zahájení výroby v Šanghaji zhruba před dvěma lety a o 27 procent více než v srpnu.
Pixabay
 ČTK

Prodej nových aut v Číně v září meziročně klesl o 19,6 procenta na 2,07 milionu vozů. Největší světový trh s automobily tak zaznamenal pátý měsíc poklesu po sobě, uvedl čínský svaz výrobců automobilů (CAAM). Výrobu narušuje dlouhodobý celosvětový nedostatek čipů a domácí krize v dodávkách energie. Prodal se ale opět více než dvojnásobek aut s alternativním pohonem, v Číně souhrnně označovaných jako NEV (New Energy Vehicles).

Reklama

K poklesu prodeje přispěly výpadky energie, částečně způsobené nedostatkem uhlí, a dlouhodobý celosvětový nedostatek čipů, který přinutil mnoho velkých automobilek výrobu omezit, nebo zastavit, uvedl analytik CAAM Čchen Š'-chua.

Dodal, že nedostatek dodávek čipů se v Číně minulý měsíc zmírnil. Čínský svaz výrobců automobilů nyní podle něj očekává, že se odbyt v posledních třech měsících letošního roku dál zlepší, i když omezení budou přetrvávat.

Evergrande

Globální krize je blízko. Evergrande opět nezaplatila zahraničním držitelům bondů

Zadlužená čínská realitní společnost Evergrande nezaplatila úroky z dluhopisů v objemu 148 milionů dolarů (asi 3,2 miliardy korun). Za poslední tři týdny je to už potřetí, co firma zmeškala platbu úroků. Na trzích tak sílí obavy, že její potíže se rozšíří i na další firmy v odvětví realit a pak na další sektory, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Elektrických vozidel poháněných bateriemi, plug-in hybridů a vozidel na vodíkové palivové články se v září v Číně prodalo zhruba 357 tisíc. Meziročně se tak jejich počet podobně jako v předchozích měsících zvýšil o více než 100 procent. CAAM předpokládá, že prodej aut NEV letos pravděpodobně dosáhne tří milionů proti 1,4 milionu v loňském roce.

Tesla hlásí výrazný růst

Společnost Tesla, která v Šanghaji vyrábí sedan Model 3 a sportovně-užitkový vůz (SUV) Model Y, prodala v září 56 006 vozů vyrobených v Číně. To je nejvíce od zahájení výroby v Šanghaji zhruba před dvěma lety a o 27 procent více než v srpnu.

Čínští výrobci elektromobilů Nio a Xpeng dodali v září každý více než 10 tisíc aut. Volkswagen uvedl, že v září prodal v Číně 10 126 elektromobilů řady ID.

Září a říjnu se v tomto odvětví v Číně říká „zlaté září” a „stříbrný říjen”. Tyto dva měsíce jsou totiž považovány za hlavní sezonu prodeje aut, kdy zákazníci po létě zpravidla nakupují.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme