Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Význam dubajské burzy vzroste. Míří na ni elektrárenský gigant DEWA

Dubajská burza
ČTK

Hlavní dubajská elektrárenská a vodárenská společnost Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) více než zdvojnásobila velikost plánované primární nabídky akcií, píše agentura Reuters.

Reklama

Vstup na dubajskou burzu společnosti DEWA by mohl být největším v blízkovýchodním regionu od rekordního vstupu saúdskoarabské ropné firmy Aramco na trh. DEWA by z něj mohla získat až 5,7 miliardy dolarů (125,3 miliardy korun). 

Podle nového plánu DEWA nabídne na trhu podíl 17 procent. To odpovídá 8,5 miliardy akcií. Minulý týden firma stanovila orientační cenové rozpětí pro primární nabídku na 2,25 až 2,48 dirhamu (13,5 až 14,8 koruny) za akcii. Celková hodnota firmy by tak mohla činit až 34 miliard dolarů. Stala by se tak největší firmou s akciemi na burze v Dubaji a dostala by se mezi 20 největších světových energetických společností obchodovaných na burze.

Vstup firmy na burzu má pomoci dubajskému akciovému trhu lépe konkurovat větším burzám v regionu, jako jsou ty v Saúdské Arábii a sousedním emirátu Abú Zabí. Pro Dubaj je nabídka firmy DEWA vyšší než společnosti DP World v roce 2007 v hodnotě téměř pět miliard dolarů.

Saúdská Arábie od rekordní nabídky firmy Aramco v roce 2019 za 29,4 miliardy dolarů zažívá příval primárních nabídek, protože podporuje rodinné podniky, aby vstoupily na burzu.

Zástupce dubajského vládce v listopadu oznámil plány na uvedení deseti společností napojených na vládu na burzu. Cílem je zvýšit aktivitu na burze.

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Přečíst článek

Na moskevské burze začalo obchodování téměř po měsíci

Kreml nakupuje. Státní peníze drží moskevskou burzu, která otevřela poprvé od začátku války

Moskevská burza dnes otevřela citelným růstem. Kreml na podpůrné nákupy vyčlenil v přepočtu přes 220 miliard korun, zakázal obchodovat cizincům i spekulantům na pokles.

Přečíst článek

Abú Zabí

Konec přátelství. Obří fond z Perského zálivu zastavuje investice v Rusku

Druhý největší suverénní investiční fond Mubadala ze Spojených arabských emirátů oznámil konec investic v Rusku, důvodem je invaze na Ukrajinu. Fond z Abú Zabí, který mimo jiné vlastní téměř tři procenta v těžebním a energetickém ruském gigantu En+ Group spojeného se jménem oligarchy Olega Děripasky, je prvním fondem z Perského zálivu, jenž k takovému kroku přistoupil, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Dubai Marina

Dubajští makléři a developeři si mnou ruce. Rusové tam ve velkém skupují nemovitosti

Rusové pod tlakem sankcí nachází bezpečný přístav pro své peníze v Dubaji. Realitní trh v emirátu díky boháčům z Moskvy zažívá nebývalý boom, upozorňuje server CNBC. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Parfumérie Douglas

Oživení evropských burz? Úpisy akcií chystá parfumerie Douglas i italská módní značka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme