Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kreml nakupuje. Státní peníze drží moskevskou burzu, která otevřela poprvé od začátku války

Na moskevské burze začalo obchodování téměř po měsíci
ČTK
Lukáš Kovanda

Moskevská burza dnes otevřela citelným růstem. Kreml na podpůrné nákupy vyčlenil v přepočtu přes 220 miliard korun, zakázal obchodovat cizincům i spekulantům na pokles.

Reklama

Moskevská burza dnes otevřela i pro obchodování s podstatnou částí akcií. Hlavní burzovní index MOEX po otevření poskočil o 11 procent. Nenaplnila se četná očekávání, že se akcie po otevření propadnou o desítky procent.

Je ale nutno říci, že dnešní obchodování je notně ovlivněné zásahy ruských úřadů. Navíc Kreml a jeho státní fond zřejmě podnikají masivní podpůrné nákupy akcií. Státní fond na tyto nákupy vyčlenil v přepočtu přes 220 miliard korun.

Ruské úřady také již v pondělí preventivně zakázaly spekulace na pokles, což rovněž mírní tlaky na pokles cen akcií. S akciemi rovněž nemohou obchodovat cizinci, respektive jejich makléřské společnosti, neboť jej mají už od prvních dní invaze Ruska na Ukrajinu zakázané. I to tlaky na pokles cen akcií tlumí.

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Lukáš Kovanda: Putinovo tažení za silnější rubl zaplatí i Češi. Ještě víc jim zdraží energie

Ruský prezident Vladimir Putin rozhodl, že Rusko bude za svůj plyn a ropu žádat od takzvaných nepřátelských států platbu v rublech. Země, které uplatňují sankce vůči Rusku, včetně zemí EU a Česka, tak budou muset za ropu i plyn platit místo v dolarech či eurech právě v ruské měně.

Přečíst článek

Měsíc zavřená burza? Světový unikát

S akciemi se v Moskvě dnes obchoduje poprvé od 25. února, kdy došlo k uzavření parketu v důsledku právě invaze a jejích ekonomických a sankčních dopadů. Takřka měsíční uzavření burzy kdekoli na světě je zcela ojedinělé. Například newyorská burza byla po útocích z 11. září, které se odehrály jen kousek od ní, zavřena pouze necelý týden.

Dnes však nebylo obnoveno obchodování se všemi tituly. Ty ruské akcie, které se převážně obchodují na burzách v zahraničí, jako je Yandex, se zatím ještě dnes v Moskvě neobchodují.

Na moskevské burze se s cennými papíry částečně obchoduje už od pondělí tohoto týdne. To se totiž začalo obchodovat s dluhopisy ruské vlády. Tyto dluhopisy v rámci stabilizačních opatření nakupuje ruská centrální banka, aby dodala trhu likviditu a stlačila úroky na dluhu ruské vlády.  Jakmile se ruské finanční trhy stabilizují, centrální banka hodlá všechny takto nakoupené dluhopisy opět prodat, aby neutralizovala dopad nákupů do měnové politiky země.

Sergej Šojgu, ruský ministr obrany

Putina opouští první nejbližší spolupracovníci. A hledá se šéf obrany Šojgu

Nelítostného šéfa Kremlu Vladimira Putina opustil jeden z nejbližších a nejvýše postavených spolupracovníků, vyslanec pro udržitelný rozvoj a bývalý trojnásobný místopředseda ruské vlády Anatolij Čubajs. Důvodem je jeho nesouhlas s invazí na Ukrajině, uvedla agentura Bloomberg. Zahraniční média si také všimla, že již dvanáct dnů se na veřejnosti – v době války – neobjevil ministr obrany Sergej Šojgu (na snímku). A z veřejného života v posledních době zmizelo vícero vysoce postavených Rusů.

Přečíst článek

Rusko bojuje s rizikem platební neschopnosti

V důsledku války na Ukrajině a souvisejících sankcí se pod značným tlakem ocitají dluhopisy jak ruské vlády, tak ruských podniků, například Severstalu. Ruská vláda minulý týden odvrátila riziko platební neschopnosti na své cizoměnové závazky, první od roku 1918, od doby těsně poté, co se v Rusku k moci dostal Vladimir Iljič Lenin a bolševici, kteří přestali splácet carský dluh.

Rusko dluh splatný minulý týden, čítající 117 milionů dolarů, splatilo s určitým zpožděním, což umocňuje nejistotu stran splácení dalších závazků v nejbližší době, a zejména v době po 25. květnu letošního roku. Po 25. květnu totiž už nebude v platnosti výjimka v rámci sankcí uvalených na Rusko ze strany USA, která stále i dnes umožňuje mezinárodním finančním zprostředkovatelům vyřizovat platby související s ruskými dluhopisy. Nejistota týkající se dluhopisů, resp. jejich emitenta a jeho možnosti splácet, obecně zvyšuje úroky na dluhopisech, neboť roste jejich rizikovost.

S některými ruskými akciovými tituly se v rámci takzvané duální kotace obchodovalo i po letošním 25. únoru, a to na burzách mimo Rusko, například v Londýně. Na londýnské burze tamní ruské akcie ztratily ve dnech po invazi takřka sto procent své tržní hodnoty, takže obchodování s nimi bylo pozastaveno.

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl: Evropa v energetice zkazila, co mohla. Budeme za to draze platit

Ještě před rokem byl Jaroslav Míl vládním zmocněncem pro jádro. Měl mimo jiné na starost dostavbu jaderných bloků v Dukovanech. Ale prý proto, že nechtěl ke strategickému projektu pustit ruský Rosatom, tehdejší ministr průmyslu Karel Havlíček ho z funkce odvolal, druhá verze byla, že nedostal bezpečnostní prověrku. Míl byl v minulosti i šéfem ČEZ. Je jedním z mála lidí, kteří rozumějí do detailu zákoutím energetické politiky. Současná válka Ruska na Ukrajině nás podle něj ještě těžce zasáhne, máme se připravit na špatné časy. Ale situace prý není bezvýchodná.

Přečíst článek

Válka na Ukrajině zhoršila situaci českých podniků. Její dopady jen začínají u drahých energií

Sotva se české podniky stačily otřepat z dopadů pandemie covidu, přišla válka na Ukrajině, která zasadí byznysu další ránu. Podle průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory už dopady konfliktu pociťuje nebo očekává 90 procent českých podniků. Konflikt tlumí byznys prostřednictvím výrazně vyšších cen surovin, sankcí, problémů v dodávkách i výpadku zaměstnanců z Ukrajiny.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Moskevská burza, ilustrační foto

Jak investovat za války? Do akcií německých zbrojařů, amerických bank nebo krvácejících ruských podniků

Přečíst článek
Fed, ilustrační foto

Inflace utržená ze řetězu nutí Fed zvyšovat sazby. Válka na Ukrajině rozhodnutí komplikuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme