Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Více než padesát procent Čechů má problém vyjít se mzdou, tvrdí průzkum

peníze, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Pokles reálných příjmů vede k finančním potížím čím dál většího podílu českých zaměstnanců. Potíže vyjít se mzdou má 55 procent lidí, výrazné obtíže má pětina zaměstnanců. Vyplývá to z dat společnosti LMC, provozovatele pracovních portálů Jobs.cz a Prace.cz.

Reklama

V posledních 12 měsících zažilo podle LMC 12 procent zaměstnanců vážné potíže, jako jsou exekuce či kontakt s vymahačem dluhů. Potíže se podle tzv. Jobsindexu odráží i na pracovním výkonu a na zdraví.

Zvýšení mzdy v letošním roce očekává podle společnosti 58 procent zaměstnanců, ale jen necelá desetina lidí čeká zvýšení mzdy nad deset procent, které by z jejich pohledu bylo adekvátní.

Vyšší mzda je podle LMC zdaleka nejčastějším důvodem ke změně práce. Mezi stávajícími zaměstnanci osm procent říká, že budou nuceni v dohledné době změnit práci, aby svou finanční situaci zvládli. Největší podíl zaměstnanců by ke změně práce přesvědčil 20 až 30procentní nárůst mzdy. "Takové nabídky budou vzhledem k nedostatku kandidátů stále častější. Firmám, které nebudou mzdy adekvátně zvyšovat, hrozí masivní odliv lidí," uvedla LMC.

Výstavba bytů, ilustrační foto

V Česku poprvé po více než deseti letech klesají nabídkové ceny nemovitostí, ukazují data ČSÚ

V Česku nebývale zlevňují nemovitosti. V prvním letošním čtvrtletí klesly ceny nových bytů v Praze meziročně o šest procent, což je nejvýraznější propad minimálně od roku 2009, od kdy ČSÚ svoji příslušnou statistiku zveřejňuje. Jedná se přitom o realizované ceny bytů v novostavbách, tedy ceny, za které transakce skutečně probíhá.

Přečíst článek

Podobná situace je v Evropě. Podle průzkumu LMC prostřednictvím portálu Platy.cz v Evropě jen jeden ze čtyř zaměstnanců vyjádřil spokojenost nebo úplnou spokojenost se svým finančním ohodnocením. Naopak 32 procent respondentů uvedlo, že jsou se svými výdělky nespokojeni.

Z hlediska odměňování se více než polovina evropských respondentů cítí v práci podhodnocená, zatímco pouze jedno procento se vnímalo jako nadhodnocené. Zároveň 26 procent respondentů uvedlo, že své současné mzdy považují za přiměřené.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Průměrná mzda loni ve 4. čtvrtletí stoupla na 46 013 korun, reálně opět klesla

Reálná mzda klesla podeváté v řadě. Dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou ani na tu průměrnou

Přečíst článek
Mzdy v Česku loni stouply o více než deset procent

Mzdy v Česku loni stouply o více než deset procent. Nejvíce si polepšili podlaháři či architekti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme