Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válka na Ukrajině nutí potravináře vrátit se zpět k „neudržitelnému“ palmovému oleji

Palmy, ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Výrobci potravin se léta snažili najít alternativu k palmovému oleji, jenž se jako brzda udržitelného rozvoje stal trnem v oku mnohým spotřebitelům. Nahrazen byl zejména slunečnicovým olejem. Válka na Ukrajině, která s Ruskem exportuje dvě třetiny slunečnicového oleje, ale producenty nutí udělat krok zpět od ESG principů a vrátit se opět k používání palmového oleje, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Výrobci potravin strávili roky získáváním alternativ pro palmový olej, všestranný produkt získaný z palmy olejné. Její pěstování totiž vedlo k ničení deštných pralesů v jihovýchodní Asii, včetně kritických stanovišť pro ohrožené orangutany. 

Válka na Ukrajině ale nyní narušuje více než polovinu globálních dodávek slunečnicového oleje – náhražky palmového oleje, který se nachází v bramborových lupíncích, sušenkách či ořechovém másle – a výrobci spotřebního zboží obracejí kurz, uvedl Bloomberg.

nákupy, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Snížení DPH na potraviny je zrádné. Mohlo by inflaci jen přiživit

Fialova vláda čelí tlaku potravinářů a svazu obchodu, aby snížila DPH na potraviny. Zatím tlaku odolává, což je správné. Snížení DPH na potraviny by v jeho nutně přechodné podobě totiž mohlo spotřebitele poškodit. A nejvíce by v takovém případě poškodilo spotřebitele z řad nejchudších domácností. Pro ně totiž potraviny představují relativně vyšší část celkového domácího rozpočtu než pro bohatší domácnosti.

Přečíst článek

Řetězce supermarketů ve Spojeném království, které se snažily odklonit od palmového oleje, musely nedávno přiznat porážku. Společnost Iceland Foods se sídlem v Deeside v Anglii se v roce 2018 zavázala odstranit veškerý palmový olej z řad svých vlastních značek. Nyní se ale vrátila k používání certifikovaného udržitelného palmového oleje v nejméně 25 produktech – včetně mraženého česnekového chleba a piškotových pudinků – i když obchodník s potravinami upřednostňuje nahrazení slunečnicového oleje jinými jedlými oleji, jako je například řepkový olej.

Těžké rozhodnutí

Řetězec Wm Morrison Supermarkets říká, že spolupracuje s dodavateli na hledání vhodných alternativ slunečnicového oleje, včetně udržitelného palmového oleje. A další řetězec J Sainsbury říká, že může dočasně používat udržitelný palmový olej v některých produktech.

Pro Iceland Foods byl vývoj podle generálního ředitele Richarda Walkera neočekávaným důsledkem války. „Bylo to těžké rozhodnutí," řekl nedávno na konferenci v Londýně. „Nikdy jsem si nemyslel, že řeknu, že se vrátíme k palmovému oleji,“ dodal.

sklizeň (ilustrační foto)

Štěpán Křeček: Zdražování v zemědělství je předzvěstí dalšího nárůstu cen potravin

V květnu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o astronomických 27,9 procenta. Nejvíce se zvýšily ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Téměř 40procentní nárůst cen zemědělských výrobců předznamenává další zdražování potravin.

Přečíst článek

Rusko a Ukrajina společně dodávají asi 65 procent světového slunečnicového oleje, 25 procent pšenice, 20 procent ječmene a 18 procent kukuřice. Konflikt spustil dopravní komplikace včetně ruské uzávěrky ukrajinských černomořských přístavů, zpoždění sklizně a prudký nárůst nákladů na hnojiva. To vše poslalo ceny potravin do rekordních výšin a zdražilo základní potraviny jako chléb, maso a oleje na vaření po celém světě. 

Šance pro Indonésii a Malajsii

Vlády v Indonésii, Indii a Argentině navíc omezují vývoz dotyčných komodit, aby zajistily své vlastní zásoby potravin, a dále omezují dostupnost kritických přísad včetně pšenice, cukru a rostlinných olejů.

rýže (ilustrační foto)

OSN: Ceny potravin dál rapidně rostou. Po obilí je nyní na řadě rýže

Globální ceny potravin podle dat OSN kvůli dřívějším proticovidovým opatřením ve světě a nyní válce na Ukrajině stále rostou do rekordních výšin a zvyšují míru hladu ve světě. Ani další výhled není optimistický. Ceny rýže zásadní pro jídelníček většiny Asie plíživě rostou již pátý měsíc po sobě a nyní je nejdražší za poslední rok, uvedl server CNBC s odkazem na Organizaci OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Přečíst článek

„To vše znamená, že závazky udržitelnosti ustupují na pozadí potravinové a energetické bezpečnosti,“ říká Aurelia Britsch, ředitelka Sustainable Fitch, oddělení ESG společnosti Fitch Group. „Přichází to v čase, kdy agroprůmysl a potravinářské firmy houfně míří ke slibům produkovat nulové skleníkové emise a ukončit odlesňování využívané pro výrobky v jejich dodavatelských řetězcích,“ dodala.

Vývozci palmového oleje nyní využívají příležitosti získat zpět podíl na trhu. Indonésie opět povolila vývoz právě palmového oleje. Malajsie, druhý největší dodavatel, znovu potvrdila svou ochotu reagovat na mezinárodní poptávku. Země také uvedla, že využije politického napětí v Černém moři a globálního nedostatku jedlého oleje k obnovení podílu na trhu v Evropě. Malajská vláda také prosazuje uznání svého národního plánu certifikace udržitelného palmového oleje.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme