Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Indonésie zařazuje zpátečku. Opět začne vyvážet palmový olej

Výroba palmového oleje v Indonésii.
ČTK/AP
 ČTK

Indonésie od pondělí zruší zákaz vývozu palmového oleje, který zavedla před třemi týdny. Důvodem je zlepšení zásobování domácího trhu olejem na vaření. Oznámil to indonéský prezident Joko Widodo.

Reklama

Rozhodnutí potěšilo zemědělce, kteří volali po zrušení zákazu. Palmový olej je nejrozšířenější na světě. Indonésie je největším světovým producentem a vývozcem tohoto oleje používaného v řadě potravinářských ale i kosmetických výrobků.

Indonésie zastavila vývoz palmového oleje 28. dubna, aby zbrzdila prudký růst cen domácího oleje na vaření. Svým rozhodnutím překvapila trhy, kterými již otřásly předchozí vládní zásahy.

Pšenice, ilustrační foto

USA a EU: Dramatický nárůst cen potravin budeme řešit společně

Spojené státy a Evropská unie budou společně hledat cestu z potravinové krize, která světu hrozí kvůli válce na Ukrajině a omezením exportu potravin z některých zemí, píše server CNBC.

Přečíst článek

Prezident uvedl, že zásoby kuchyňského oleje už dosáhly vyšší úrovně, než je potřeba. Ceny ale zatím nesestoupily na cílových 14 tisíc rupií (22 korun) za litr. Widodo však věří, že v příštích týdnech se olej stane cenově dostupnější. I po obnovení vývozu bude vláda pečlivě sledovat trh, aby zajistila uspokojení poptávky za přijatelné ceny, dodal.

Průmyslové skupiny varovaly, že pokud zákaz vývozu zůstane v platnosti, mohlo by se odvětví v příštích týdnech zastavit. V odvětví pracuje asi 17 milionů lidí.

Palmový olej tvoří třetinu světového trhu s rostlinným olejem a Indonésie se na dodávkách podílí přibližně 60 procenty. Zákaz vývozu palmového oleje přišel ve chvíli, kdy se světové trhy potýkají s výpadkem dodávek slunečnicového oleje kvůli válce na Ukrajině.

Česká národní banka, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Zchudněte, neutrácejte! Zní šílený vzkaz od ČNB

Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky, mi asi před měsícem při rozhovoru řekl, že se růstem cen musíme protrápit, a že každý něco ztratí. Že se s tím nedá nic dělat. Současný guvernér národní banky Jiří Rusnok mluvil při rozhovoru v únoru v podobném duchu. Inflace každého z nás připraví o peníze. A do třetice, podobně nyní mluvil i Tomáš Nidetzký, současný viceguvernér, a ještě nedávno jeden z aspirantů na guvernérskou pozici. Tu mu vyfoukl Aleš Michl.

Přečíst článek

nákupy v supermarketu

Vrchol inflace v Evropě přijde v létě. Zdraží hlavně energie a potraviny

Míra inflace v zemích eurozóny, potažmo v dalších evropských zemích včetně ČR, která je na nejvyšších hodnotách od 70. let minulého století, dosáhne vrcholu během letošního druhého čtvrtletí. Vyplývá to z analýzy úvěrové pojišťovny Allianz Trade. Na růstu cen se budou podle ní téměř ze dvou třetin podílet rostoucí ceny energií a potravin.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ukrajina dostala další zákaz exportu obilí a dalších produktů. Tentokrát od Slováků

AKTUALIZOVÁNO: Ukrajina dostala další zákaz exportu obilí. Tentokrát od Slováků, Česko nic podobného nechystá

Přečíst článek
Oděsa, nákladní loď s obilím

Ukrajinské obilí mělo nasytit hladovějící v Africe. Místo toho přivádí na mizinu unijní rolníky

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Světu hrozí potravinová krize. Zelenina na příděl v Británii je začátek

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme