Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tlak na Moskvu zesiluje. Rusko muselo vyplatit své dolarové věřitele v rublech

Ruský rubl
iStock

Ruská vláda musela uhradit závazky plynoucí z jejích dolarových dluhopisů v rublech. Zahraniční banka totiž odmítla zpracovat příkaz vyplatit držitelům těchto dluhopisů částku 649,2 milionu dolarů (zhruba 14,5 miliardy korun) v dolarech. Oznámilo to ruské ministerstvo financí.

Reklama

Úhrada se týká dluhopisů splatných tento měsíc a v dubnu 2042. Ministerstvo uvedlo, že závazky vůči držitelům těchto dluhopisů splatné ke 4. dubnu vyplatilo v plné výši v rublech, a to prostřednictvím ruské finanční instituce. Upozornilo, že tak považuje své závazky za splněné.

„Světově významné ratingové agentury, jejichž postoj je důležitým vodítkem pro globální finanční komunitu, však již dříve uvedly, že výplatu v rublech budou považovat za znak platební neschopnosti, jestliže je příslušné podkladové aktivum denominováno v jiné měně, než je rubl, a současně smluvně neumožňuje do rublů výplatu přepnout,“ uvedl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Ministerstvo financí Ruské federace se podle Kovandy muselo k výplatě v rublech ovšem uchýlit nikoli proto, že by nemělo k dispozici odpovídající dolarovou sumu, ale proto, že banky, které k výplatě využívá a které vedou jeho účty pro takové účely, platbu odmítly zpracovat. Jedná se o americké banky jako JP Morgan nebo Citibank, které však jednají v souladu s nejnovějšími sankcemi USA proti Rusku.

Rusko by podle ministerstva nicméně mohlo zvážit, že držitelům dluhopisů umožní směnit rublové platby na devizy, jakmile získá zpět přístup ke svým devizovým účtům.

Dopis čtenáře: Nedělejme z Ruska novou Severní Koreu!

Agresi je třeba odsoudit, nikoli zemi izolovat, píše čtenář newstream.cz.

Přečíst článek

Schopnost Moskvy dostát finančním závazkům země se dostala do centra pozornosti poté, co se Rusko stalo terčem rozsáhlých sankcí kvůli své invazi na Ukrajinu, upozornila agentura Reuters.

Spojené státy své sankce dále přitvrdily tento týden v reakci na masakr v Buče. „Takže zatímco ještě před uplynulým víkendem Rusko platby mohlo přes americké banky vyřizovat, nyní už nikoli. Rusko tak nyní muselo použít své domácí instituce a proto také uskutečňuje platbu v rublech,“ vysvětlil Kovanda.

Moskevská burza, ilustrační foto

Jak investovat za války? Do akcií německých zbrojařů, amerických bank nebo krvácejících ruských podniků

Válka na Ukrajině, stupňující se sankce Západu a ruská odvetná opatření přepisují všechna letošní doporučení, jak a do čeho investovat. Pohnutá doba navíc přináší docela nečekané věci. Pro ty, kdo mají dostatek odvahy.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Rusům už nic, ať si nechají plyn i ropu. Překročili všechny meze

Rusové ztratili nárok na život s civilizovanými národy.

Přečíst článek

Uhelný důl - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Rusko si své uhlí může klidně nechat. Do Česka se skoro nedováží

Embargo na dovoz uhlí z Ruska českou ekonomiku nepoškodí. Pouze necelých sedm procent dováženého černého uhlí je z Ruska, hnědé uhlí Česko prakticky nedováží.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vladimír Putin

Lukáš Kovanda: O budoucnosti ruského dluhu rozhodnou sami věřitelé. Kdo vyhraje?

Přečíst článek
ukrajinský krize

Rusko opět hledá cestu, jak se vyhnout bankrotu. U dolarových dluhopisů zkouší stejnou fintu jako u plynu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme