Reklama

Účet za covid. Pandemii nejvíc odnesl cestovní ruch v Praze a na Karlovarsku

Restaurace v dobách covidu musely řešit holé přežití
Stanislav Šulc / Newstream
Denisa Holajová
dna

Proticovidová omezení v letech 2019 až 2021 tvrdě dopadla na cestovní ruch v celé republice. Nejvíc ovšem zasáhla Prahu a Karlovarský kraj. Podle údajů, které nyní zveřejnil Český statistický úřad, poklesla hrubá přidaná hodnota cestovního ruchu v hlavním městě během dvou let o více než polovinu na hodnotu 25,1 miliardy korun, zatímco v roce 2019 dosahovala 53,2 miliardy korun.

Reklama

Ze svého zaměstnání v turismu odešlo v Praze mezi roky 2019 a 2021 i přes pomoc různých subvenčních programů v oblasti zaměstnanosti přes 17 procent pracovníků. V metropoli cestovní ruch zaměstnával 5,6 procenta lidí, tedy téměř každého osmnáctého pracujícího.

 V Karlovarském kraji obor opustila dokonce téměř čtvrtina lidí. Karlovarsko přitom zůstávalo i v roce 2021 regionem s nejvyšším podílem zaměstnanosti v oboru a také s nejvyšším podílem na celkovém objemu hrubé přidané hodnoty všech odvětví kraje. V Karlovarském kraji v turismu přímo pracovalo 9,5 tisíce lidí, což představovalo podíl 7,8 procenta na zaměstnanosti regionu. V oboru zde působil zhruba každý třináctý pracující. Vyšší objem lidské práce je v tomto regionu tradičně spojen s poskytováním převážně lázeňských a wellness služeb.

Nejlepší výsledek v historii. Cestovní ruch v Česku letos definitivně vychází z covidového stínu

O Česko je mezi turisty opět zájem, nejvíce mezi těmi domácími. Celkem se v tuzemských hotelech a dalších ubytovacích zařízeních ubytovalo letos od ledna do března bezmála 3,8 milionu lidí. Převažují domácí návštěvníci nad těmi zahraničními, a to v poměru zhruba 2,1 milionu ku 1,7 milionu, ukazují čerstvá data Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

Jižní Čechy předběhly Prahou

Význam cestovního ruchu pro hospodářství na úrovni krajů vyjadřuje podíl na celkovém objemu hrubé přidané hodnoty za všechna odvětví, vždy přímo v daném regionu. Nejvyšší hodnoty vykazuje dlouhodobě Karlovarský kraj, kde v roce 2021 cestovní ruch tvořil tři procenta regionální hrubé přidané hodnoty a 2,7 miliardy korun. V roce 2019 to však bylo 5,4 procenta.

Praha dosáhla hodnoty 1,65 procenta, nad ní se umístil Jihočeský kraj s 1,8 procenta . Průměr za celou Českou republiku činí 1,5 procenta. Nadprůměrné hodnoty vykazují ještě kraje Jihomoravský, Královehradecký a Liberecký.

V Česku se loni ubytovalo 19,5 milionu turistů. Oproti roku 2021 to sice znamená nárůst o 71 procent, stále je to ale o 2,5 milionu turistů méně než v předcovidovém roce 2019. Ve srovnání s ním totiž stále scházeli zahraniční turisté. 

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Stanislav Šulc: Před balíčkem jsme si všichni rovni. Ale někteří si jsou rovnější

Vláda Petra Fialy představila balík 55 opatření na záchranu veřejných financí. Nazvala jej Česko ve formě a během dvou let má přinést úspory ve výši téměř 150 miliard korun. Z reakcí na balíček to vypadá, že se vládě opět povedl majstrštyk: naštvat úplně každého. Tentokrát to však není chyba, ale vlastnost. A ačkoli se pochvaly mnoho nedočká, stávající balíček má i vedle běžných obětí také několik vítězů a skutečných poražených. Kteří to jsou?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme