Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Trhy po vystoupení Lagardeové testují nižší úrovně

Týden tradera, Kryštof Míšek,
Petr Svoboda / Newstream
Kryštof Míšek

Uplynulý týden se nesl ve znamení korekce. Po delší době tak trhy otestovaly nižší úrovně. Co stálo za touto změnou „býčí“ nálady?

Reklama

Předně Evropská centrální banka (ECB) včele s Christine Lagardeovou v rámci zasedání „kosmeticky“ upravila svůj program nákupů aktiv v rámci nouzového pandemického programu (PEPP), kdy se chystá objem měsíčních nákupů dluhopisů snížit až o 20 miliard eur oproti situaci v předchozích dvou čtvrtletích, kdy nakupovala v průměru dluhopisy za 80 miliard eur. Tento krok přitom naznačovali představitelé centrální banky v posledních týdnech poměrně často. A podle hlavního ekonoma ECB Philipa Lanea se beztak nejedná o trvalou změnu měnové politiky. Lane totiž ví, že tento týden oznámený schodek Itálie („jen“ 10 procent HDP) někdo jednoduše financovat musí. Výrobní inflace způsobená pomalu rozjíždějícími se dodavatelskými řetězci se zdá být zatím stále jen dočasnou hrozbou a měnových „jestřábů“ v radě banky je proto stále menšina.

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.
video

Průmysl nemá lidi ani materiál, shodli se experti. Sledujte záznam debaty

České podniky nyní nejvíce trápí malá dostupnost materiálu a komodit, nárůst cen vstupů a situace na trhu práce.

Přečíst článek

Na druhé straně Atlantiku, v USA, pro změnu sílí obavy ze zpomalení ekonomiky. Poslední čísla o vývoji nezaměstnanosti nedopadla tak, jak by zrovna investorská veřejnost přála. Nepotvrdila se tak ekonomická poučka, že vyšší inflace vede k vyšší zaměstnanosti a obráceně. Ale jaká muže být přirozená nezaměstnanost v novém „postcovidovém“ normálu? Hodnota kolem pěti procent, kde se současná americká nezaměstnanost pohybuje, mi připadá poměrně adekvátní. Inflace kolem stejné hodnoty, ale zní poměrně problematicky.

Korekce je i příležitost

Akciové trhy danou situaci hodnotí negativně, a investorům začíná připadat, že všechny pozitivní scénáře jsou již možná zaneseny v cenách aktiv. Blížící se útlum expanzivní měnové politiky v  USA je proto signálem k tomu uzamykat zisky dosažené v uplynulých letních měsících. Navíc historická výkonnost září je dlouhodobě nižší. Svou roli sehrává také šířící se mutace delta covidu. Bohužel v řadě vyspělých zemí se nepodařilo dostatečně proočkovat značnou část obyvatelstva, a ta je nyní proti výrazně agresivnější mutaci v nevýhodné pozici. Až čas ukáže, zda nás čeká v tomto směru další velmi náročný podzim. Přesto nedávná vlna „promoření“ populace a její vzrůstající proočkovanost by mohly minimálně snížit tlak na kapacity zdravotních zařízení.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

ČNB asi přistoupí ke zvýšení úroků, nejvíc od roku 1997

ČNB už tento měsíc asi zvýší úroky nejvíce od roku 1997. Hrozí, že inflace i tak lidem zdraží hypotéky na desetiletá maxima a nelze vyloučit ani bouře proti klimatickým cílům EU.

Přečíst článek

Korekce by tedy mohla být příležitostí vstoupit do pozic na titulech spojených se silnou cash-flow, stabilní výplatou dividend a byznys modelem méně potencionálně ohroženým další vlnou covid-19. Mezi tyto společnosti lze řadit zástupce farmaceutického sektoru, firem navázaných na infrastrukturu nebo sektor potravinářství.

Utahovat se bude i v tuzemsku

V domácí ekonomice to působí, že nezaměstnanost se stále drží na skutečně vynikajících úrovních a moc si osobně nedokážu představit, kam by měla ještě klesat (velmi nízké hodnoty kolem 3,5 procenta  jsou spíše výjimkou v celé EU). ČNB, tak muže na rozdíl od jiných centrálních bank pokračovat v utahovaní své měnové politiky a snažit se brzdit inflační rizika.

Otázkou pak zůstává, zda slabší vakcinační kampaň, která nás zatím nedovedla ke kolektivní imunitě, bude na podzim dostatečná a nebudeme svědky dalších vln tzv. lockdownů ekonomiky. Bankéři by v případě takové situace mohly být nucení dodatečně svojí strategii zaměřenou na utahování měnové politiky opustit. Přitom skutečná potřeba protiinflační měnové politiky znovu potvrdila srpnová data o inflaci, statistici odhadli, že se pohybuje na úrovni 4,1 procenta.

peníze, ilustrační foto

Tereza Zavadilová: Jen žádné blbosti kvůli inflaci, prosím

O inflaci se baví lidi v hospodě, v tramvaji a v čekárně u doktora. Možná víc než o covidu. Články o inflaci trendují na sociálních sítích. Bankéři vyprávějí historky o lidech, co čekají inflaci jako v Německu po první světové válce. Jenže, co je horší než inflace? Samozřejmě strach z ní. 

Přečíst článek

Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česko zažívá inflační šok, růst cen může zrychlit až k pěti procentům

Srpnová inflace vyrazila dech všem, koruna zpevňuje na nejsilnější úroveň od propuknutí pandemie.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Týden tradera: Býčí trend, který aktuálně na akciovém trhu panuje je překvapivě silný

Týden tradera: Býčí trend, který aktuálně na akciovém trhu panuje, je překvapivě silný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme