Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Průmysl nemá lidi ani materiál, shodli se experti. Sledujte záznam debaty

České podniky nyní nejvíce trápí malá dostupnost materiálu a komodit, nárůst cen vstupů a situace na trhu práce.

Reklama

Vyplývá to z analýzy Barometr českého průmyslu, která vychází z dat získaných během 263 rozhovorů s klíčovými představiteli vybraných společností. Šetření se uskutečnilo letos v červenci a srpnu.

„Výsledky jen potvrzují, že jedinou pojistkou a zárukou prosperity podniků v malé otevřené ekonomice je produkce, která je svým charakterem co nejméně nezávislá na vnějších vlivech, tedy s co nejvyšší přidanou hodnotou. Ani sebelepší státní podpora nemůže v globální tržní ekonomice nahradit kvalitu produktu, a navíc je vždy zatížena rizikem, že se kvůli pokřivení trhu situace ještě zhorší,“ shrnula výsledky šetření jeho autorka Alena Burešová.

Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česko zažívá inflační šok, růst cen může zrychlit až k pěti procentům

Srpnová inflace vyrazila dech všem, koruna zpevňuje na nejsilnější úroveň od propuknutí pandemie.

Přečíst článek

„Stát musí tvrdě bránit české zájmy a postavit se doporučením úředníků v Bruselu,“ doplnil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Nová vláda musí podle něj okamžitě pokračovat v tendru na jádro, notifikaci obnovitelných zdrojů a prosadit uznání plynu jako zeleného zdroje energie.

Zásadní vlivy, se kterými se v současné době musí český průmysl poprat, jsou především zvyšující se ceny vstupů. Ty se dnes mění velmi dynamicky. Rostoucí ceny materiálů a komponentů jsou jeden problém. Neméně závažný je však jejich nedostatek na trhu či prodlužující se doba dodávek, která ohrožuje realizaci nasmlouvaných projektů,“ upozornil majitel společnosti DEL Jiří Kabelka.

solární elektrárny

GALERIE: Český solárník Sobotka staví sluneční elektrárny v Chile

Česká energetická skupina Solek Holding SE podnikatele Zdeňka Sobotky loni téměř zdesetinásobila výnosy. Po Latinské Americe chce víc elektráren stavět i v Evropě.

Přečíst článek

Digitalizací proti nedostatku pracovníků

Nedostatek kvalitních pracovníků potvrzuje 64 procent ředitelů. Nejvíce je trápí malá dostupnost skoro všech materiálů a komodit a také jejich ceny. Dále tvrdé podmínky u odběratelů. A jejich každodenním tématem k řešení jsou obchodní podmínky na světových trzích.

Mezi významné krátkodobé faktory, jež ovlivňuje průmysl, patří citelné narušení dodavatelských řetězců, které se projevuje nedostatkem některých materiálů a dílů, resp. výrazným růstem jejich cen, doplnil analytik Deloitte David Marek. Dalším aktuálním problémem je vracející se problém nedostatku pracovních sil.

Microsoft, ilustrační foto

Microsoft nechá zaměstnance na home office, návrat do kanceláří odložil na neurčito

Microsoft zrušil kvůli šíření varianty delta datum návratu do kanceláří ve Spojených státech. Stejný krok udělali v posledních dvou měsících i giganti jako Apple, Google a Facebook.

Přečíst článek

Generální ředitel Siemens ČR Eduard Palíšek vidí řešení situace v digitalizaci a inovacích. „České průmyslové firmy sice nemohou ovlivnit faktory, jako je cena materiálu a komponentů, ale pomocí rychlého zavádění digitálních řešení mohou zvýšit svoji flexibilitu a schopnost inovovat a zvýšit tak konkurenceschopnost,“ dodal.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme