Reklama

Turecká lira se před volebním víkendem propadla na dno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
profimedia.cz

Před víkendovými prezidentskými volbami se turecká lira propadla na rekordní minimum. Za dolar se ráno přechodně platilo i 20 lir, než se měna odpoutala ode dna. Čtvrteční obchodování lira uzavřela na 19,8695 liry za dolar a letos zatím oslabila o 6,4 procenta.

Reklama

V Turecku se o víkendu rozhodne, zda stávající prezident Recep Tayyip Erdogan, který zemi vládne už 20 let, získá další mandát. Erdogan byl v prvním kole hlasování výrazně před svým hlavním rivalem Kemalem Kiliçdarogluem. Čtrnáctého května jen těsně nezískal více než 50 procent hlasů, které potřeboval, aby se vyhnul nedělnímu druhému kolu.

Turci půjdou k volbám podruhé. Erdoganovi chybělo v vítězství půl procenta hlasů

Turci půjdou k volbám podruhé. Erdoganovi chybělo k vítězství pouhé půl procento hlasů

V Turecku se uskuteční druhé kolo prezidentských voleb, protože žádný z kandidátů nezískal v neděli alespoň 50 procent hlasů. Ohlásil to tamní nejvyšší volební úřad.

Přečíst článek

Poptávka po turecké měně na devizových trzích před volbami prudce vzrostla kvůli očekávání, že lira bude nadále oslabovat. V roce 2021 ztratila turecká měna 44 procent své hodnoty a loni asi 30 procent.

Lukáš Kovanda: Turecké akcie i měna prudce padají. Trhy děsí Erdoganův nečekaný úspěch i nejistota před druhým kolem prezidentské volby

Turecké akcie i měna prudce padají. Trhy děsí Erdoganův úspěch, zemi hrozí krize a rozvrat „erdoganomiky“

Hlavní ukazatel tureckých akcií se dnes po otevření tamní burzy hluboce propadá o sedm procent. Obchodování s nimi muselo být ráno na určitý čas kvůli značnému propadu pozastaveno. Už se s nimi nicméně opět obchoduje. Slábne ovšem také turecká měna, lira, a to navzdory tomu, že státní banky země intervenují ve jménu její podpory; tak, aby se kurs udržel na úrovni zhruba 19,65 liry za dolar, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Přečíst článek

Letošní ztráty liry z velké části přišly po ničivých únorových zemětřeseních, která zabila více než 50 tisíc lidí a způsobila značné škody v rozsáhlé oblasti jižního Turecka. Od hlasování ze 14. května turecká měna oslabila o více než dvě procenta.

Inflace, pokles měny a rychle se vyčerpávající devizové rezervy, to jsou rizika, na která upozorňují ekonomové. Erdogan navzdory tomu tvrdí, že turecká ekonomika je v pořádku. Turky tento týden vyzval, aby prodali svá devizová aktiva a zlato a koupili finanční nástroje založené na liře, ve snaze stabilizovat sužovanou měnu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Turecké akcie i měna prudce padají. Trhy děsí Erdoganův nečekaný úspěch i nejistota před druhým kolem prezidentské volby

Turecké akcie i měna prudce padají. Trhy děsí Erdoganův úspěch, zemi hrozí krize a rozvrat „erdoganomiky“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme