Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Turci půjdou k volbám podruhé. Erdoganovi chybělo k vítězství pouhé půl procento hlasů

Turci půjdou k volbám podruhé. Erdoganovi chybělo v vítězství půl procenta hlasů
profimedia
 ČTK

V Turecku se uskuteční druhé kolo prezidentských voleb, protože žádný z kandidátů nezískal v neděli alespoň 50 procent hlasů. Ohlásil to tamní nejvyšší volební úřad.

Reklama

Současný prezident Recep Tayyip Erdogan vyhrál první kolo se 49,5 procenta hlasů, opoziční kandidát Kemal Kiliçdaroglu dostal 44,9 procenta hlasů. Třetí kandidát, který do druhého kola nepostupuje, Sinan Ogan získal 5,2 procenta hlasů.

Šéf volebního úřadu Ahmet Yener uvedl, že zbývá sečíst ještě několik okrsků ze zahraničí. Ani kdyby všechny tyto hlasy dostal Erdogan, většinu hlasů by nezískal. I v takovém, velmi nepravděpodobném, případě by se muselo konat druhé kolo. Kompletní a oficiální výsledky úřad zveřejní v pátek.

Druhé kolo prezidentské volby se v Turecku uskuteční vůbec poprvé od změny ústavy v roce 2017, která zavedla přímou volbu prezidenta. Turci se k urnám vrátí v neděli 28. května.

Parlamentní většinu má Erdoganův blok

Po konci hlasování v neděli odpoledne lídři opozice tvrdili, že jejich kandidát Kiliçdaroglu první kolo podle jejich údajů vyhraje. Při sčítání hlasů Erdogan začínal vysoko nad 50 procenty, v průběhu času však jeho podpora klesla pod tuto hranici.

Lukáš Kovanda: Turecké akcie i měna prudce padají. Trhy děsí Erdoganův nečekaný úspěch i nejistota před druhým kolem prezidentské volby

Turecké akcie i měna prudce padají. Trhy děsí Erdoganův úspěch, zemi hrozí krize a rozvrat „erdoganomiky“

Hlavní ukazatel tureckých akcií se dnes po otevření tamní burzy hluboce propadá o sedm procent. Obchodování s nimi muselo být ráno na určitý čas kvůli značnému propadu pozastaveno. Už se s nimi nicméně opět obchoduje. Slábne ovšem také turecká měna, lira, a to navzdory tomu, že státní banky země intervenují ve jménu její podpory; tak, aby se kurs udržel na úrovni zhruba 19,65 liry za dolar, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Přečíst článek

Podle dat tureckých agentur nedělní volby vyhrál Erdoganův blok stran, který získal přes 49 procent hlasů a bude mít v parlamentu většinu. Druhý byl blok stran, které navrhly na prezidenta Kiliçdaroglua. Dostal zhruba 35 procent hlasů. Do parlamentu se dostane se ziskem zhruba deseti procent také aliance prokurdských stran.

volební shromáždění na podporu Národní aliance a kandidáta Kemala Kiliçdaroglua

Turci volí prezidenta. Zásadní roli může sehrát Muskův Twitter, který cenzuruje síť

Stávající turecký prezident Recep Tayyip Erdogan může po dvaceti letech prohrát volby. Vyzyvatelem je dlouholetý lídr opozice Kemal Kiliçdaroglu. Kdo z nich nakonec bude řídit jednu z nejdůležitějších zemí současnosti může ovlivnit i Elon Musk, vládce Twitteru, který krátce před začátkem voleb začal značně omezovat část sítě.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdoganova vláda v Turecku pokračuje, ve druhém kole prezidentských voleb porazil „tureckého Gándhího“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme