Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tři miliardy na úspory energií. Nejvíc žádají důchodci

Ministerstvo životního prostředí zdvojnásobí kvůli zájmu sumu určenou na podporu energetických úspor na tři miliardy.
iStock
 ČTK

Ministerstvo životního prostředí zdvojnásobí kvůli zájmu sumu určenou na podporu energetických úspor v nízkopříjmových domácnostech na tři miliardy korun. Přijímání žádostí otevřelo 9. ledna, do dneška jich úřad přijal 8306 za 951 milionů korun. Největší je zájem o dotace na výměnu oken. Průměrná výše dotace je 116 tisíc korun a 91 procent žádostí podali senioři. Data dnes na tiskové konferenci shrnul vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), který dočasně vede ministerstvo životního prostředí.

Reklama

Jako ministr práce a sociálních věcí Jurečka uvedl, že je lepší poskytnout nízkopříjmovým domácnostem peníze na úspory než vyplácet podporu na bydlení. Na příspěvek na bydlení ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo za prosinec miliardu korun, za celý rok osm miliard korun, konstatoval.

Česko zažívá boom solárních elektráren. Zelené zdroje ale tuzemskou, ani evropskou energetiku nespasí

Lukáš Kovanda: Česko zažívá boom solárů. Zelené zdroje ale tuzemskou, ani evropskou energetiku nespasí

Česko zažívá pořádný solární boom. Loni bylo v zemi zprovozněno 33 760 fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem 288,8 megawatt, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Solární asociace. To představuje meziroční nárůst o 366 procent. Postupně se zvyšuje také průměrná velikost elektráren. 

Přečíst článek

Díky elektronizaci podávání a zpracování žádostí v těchto dnech Státní fond životního prostředí rozesílá žadatelům v takzvané Nové zelené úsporám Light první desítky milionů korun, uvedl ředitel fondu Petr Valdman. Ušetřit na energiích tak podle něj budou moci lidé už v této topné sezoně.

Průměrný věk žadatelů je podle ministerstva 72 let, nejstarší žadatelka pochází z Královéhradeckého kraje a je jí 96 let. Nejvíce žádostí přichází ze Středočeského a Moravskoslezského kraje, v přepočtu na počet obyvatel v regionech vede Královéhradecký kraj a Vysočina.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Recese bude jen mírná a krátká, zhodnotil novou prognózu ministerstva Stanjura

Nová makroekonomická prognóza ministerstva financí (MF) počítá letos s poklesem hrubého domácího produktu (HDP) o 0,5 procenta. Průměrná celoroční inflace by měla být 10,4 procenta.

Přečíst článek

Na rozdíl od programu Nová zelená úsporám mohou žadatelé získat plnou podporu, nemusí tedy část projektu financovat z vlastních peněz. Navíc pokud byly stavební úpravy provedeny po 12. září 2022, mohou lidé zažádat o dotace i zpětně. V takovém případě musí doložit zprávu o realizovaném opatření a také jeho fotodokumentaci.

O dotace se žádá elektronicky. Podle ministerstva potřebují zájemci doklad o vlastním bankovním účtu, formulář odborného posudku, fotodokumentaci stávajícího stavu a potvrzení prokazující čerpání důchodu či příspěvku na bydlení. S podáváním žádostí pomáhá poradenská síť podporovaná státem.

vysoké účty

S předválečnými cenami za energie už nepočítejte. Tolik zlevnit nemůžeme, vzkazují energetici

Ceny energií se i přes současné zlevňování na trhu už nevrátí na svou předkrizovou úroveň. V příštím roce by se ale podle aktuálních odhadů měly burzovní ceny elektřiny a plynu pohybovat nejspíš pod stávajícím vládním cenovým limitem. Rozhodující pro další vývoj bude letošní rok, řekli náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla a člen představenstva a ředitel marketingu Centropol Energy Jiří Matoušek.

Přečíst článek

Ministerstvo chystá pro letošní rok spustit také další vlnu kotlíkových dotací v krajích ČR na výměnu starších kotlů zranitelných domácností. Nyní jedná o změně podmínek standardního programu Nová zelená úsporám pro bytové domy a společenství vlastníků bytových jednotek, například o rozšíření o lehká opatření pro úspory energií. Chce otevřít možnosti energetických úspor a instalací fotovoltaiky maximu domácností, zvažuje proto možnost kombinace dotací a nízkoúročených půjček. Novinky plánuje zveřejnit v polovině roku.

I když ceny plynu v posledních týdnech klesají, enormní navýšení cen v minulém roce podle Jurečky ukázalo, že je lepší být na jejich ceně nezávislý, investovat do úspor a alternativních zdrojů.

Program Nová zelená úsporám Light je financován z evropského modernizačního fondu, který čerpá z prodeje dvou procent celkového počtu emisních povolenek obchodovaných v EU.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Zhasli jsme, přestali topit, nakupujeme ve slevě. Co máme dělat dál, vládo?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme