Reklama

Svaz průmyslu: Válka a covid srazí letošní růst německé ekonomiky na 1,5 procenta

Koncern VW jedná s českou vládou o stavbě gigafactory na území Česka.
Volkswagen
 ČTK

Německá ekonomika kvůli následkům pandemie nemoci covid-19 a ruské invaze na Ukrajinu letos vzroste jen o 1,5 procenta, tvrdí šéf vlivného Svazu německého průmyslu (BDI) Siegfried Russwurm. Svaz ještě na začátku roku počítal s meziročním růstem hrubého domácího produktu (HDP) o 3,5 procenta.

Reklama

„Reálný výkon hospodářství se letos zvýší jen zhruba o 1,5 procenta. Průmysl se potýká s dvojitou krizí,” řekl Russwurm o následcích pandemie a války na Ukrajině. Ekonomický výhled oznámil u příležitosti končícího Průmyslového dne a zároveň uvedl, že návrat na předkrizovou úroveň lze očekávat nejdříve na konci roku. „Nehledě na to, že pak budeme ještě tři roky zaostávat za růstovým trendem,” poznamenal.

Bez plynu jsme nahraní 

Výhled ekonomiky podle Russwurma navíc předpokládá zachování dodávek plynu z Ruska. „Snížení dodávek ruského plynu nás znepokojuje. Jeho zastavení by mělo katastrofální dopady na zpracovatelský průmysl a naše hospodářství by to nevyhnutelně uvrhlo do recese,” dodal.

Odhad hospodářského růstu, který svaz BDI oznámil, je výrazně nižší než vládní očekávání. Německá vláda počítá s růstem o 2,2 procenta, ještě na začátku roku ale očekávala růst o 3,6 procenta. Německý institut Ifo pak v červnovém výhledu vychází z růstu o 2,5 procenta.

Uhlený důl - ilustrační foto

Němci se pokorně vrací k uhlí. Zaplatí za to miliardy

Německý ministr hospodářství Robert Habeck chce v souvislosti se snížením dodávek ruského plynu přijmout další opatření, která by snížila spotřebu plynu, a posílit preventivní opatření. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na pětistránkový dokument, který má k dispozici. Po omezení dodávek ruského plynu je situace v zemi napjatá a Habeck chce reagovat, aby se situace nezhoršila, až začne zimní topná sezona. Podle agentury AP se Německo mimo jiné bude snažit výpadek plynu při výrobě elektrické energie kompenzovat uhlím.

Přečíst článek

Paládium, ruda drahého kovu

Palladium v průmyslu hned tak něco nenahradí

Vědce už dlouho zajímá jeden drahý kov. Palladium. Nechtějí do něj investovat. Chtějí jej nahradit a zbavit ho jeho ceny. Palladium vědeckou komunitu ale nadále šokuje, když nedávno absolutně rozbilo další nadějnou technologii, která ho měla nahradit, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, říká špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo Hans-Werner Sinn

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, varuje špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme