Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Strašák inflace drtí důvěru amerických spotřebitelů. Ta je na rekordním minimu

Walmart
ČTK
 ČTK

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v červnu klesla na rekordní minimum. Vyplývá to z konečných výsledků průzkumu Michiganské univerzity. Američané se nyní potýkají s rostoucí inflací, panují ale rovněž obavy z příchodu hospodářské recese, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Index spotřebitelské důvěry v červnu klesl na rovných 50 bodů z květnových 58,4 bodu. Konečný výsledek je o něco horší než dříve zveřejněný předběžný údaj, podle kterého červnová hodnota indexu činila 50,2 bodu.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, neboť se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

„Nejzásadnější obavou pro spotřebitele nadále zůstává inflace. Zhruba 47 procent spotřebitelů uvádí, že inflace jim zhoršuje životní úroveň,“ řekla ředitelka spotřebitelských průzkumů na Michiganské univerzitě Joanne Hsuová. Uvedla také, že téměř čtyři pětiny spotřebitelů očekávají v nejbližším roce špatné podnikatelské podmínky.

Wall Street, ilustrační foto

Akciový S&P 500 je na tom nejhůře za půl století. Dopadá na něj inflace a obavy z recese v USA

Index akcií největších na burze obchodovaných podniků v USA S&P 500 je na tom nejhůře od roku 1970. Od začátku roku dosud klesl o 21 procent, nejvíce za stejné období v předchozích 22 letech. Očekává se, že toxická kombinace vysoké inflace a tvrdého přístupu Fedu uvrhnou ekonomiku Spojených států do recese, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Tempo meziročního růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v květnu nečekaně zrychlilo na 8,6 procenta z dubnových 8,3 procenta. Míra inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od prosince 1981.

Americká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla v ročním přepočtu o 1,5 procenta po nárůstu o 6,9 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Analytici sice ve druhém čtvrtletí očekávají návrat k růstu, na další vývoj ekonomiky by však mohlo mít negativní dopad zpřísňování měnové politiky, kterým americká centrální banka (Fed) reaguje na vysokou inflaci.

Minulý týden Fed zvýšil svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu do pásma 1,50 až 1,75 procenta. To představuje nejvýraznější nárůst této sazby za téměř 30 let.

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu od začátku roku.

Na čem závisí osud kdysi tak mocného bitcoinu? Nejen na plánech Fedu

Je čas nakupovat kryptoměny, nebo se ceny bitcoinu, etheru a dalších budou i další dny propadat? Pravděpodobnějším scénářem bude podle odborníků spíš další propad ceny. 

Přečíst článek

Šéf amerického Federálního rezervního systému (Fed) Jerome Powell.

Týden tradera: Čeká nás perfektní bouře, nebo už se v ní nacházíme?

To byla otázka, kterou jsem si nejednou kladl při pohledu na burzovní grafy uplynulý týden, který byl doslova plný intenzivních negativních makroekonomických zpráv. Panické výprodeje tak na burzách pokračují a do indexů včele s S&P 500 se naplno zakousli medvědi (index vstoupil rázně do medvědího trhu a od svých maxim sestoupil o více než 20 procent). Kde bude tzv. „hard bottom“ se neodvažují v tuto chvíli předpovídat ani ti nejzkušenější stratégové, přesto bych řekl, že jedno je jisté. Poklesy akciových trhů by mohla zastavit až nová vlna „QE“ (kvantitativní uvolňování – nákup aktiv centrálními bankami na trzích).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Lukáš Kovanda: Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme