Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropný gigant ExxonMobil kvůli odchodu z ruského trhu odepíše čtyři miliardy dolarů

ExxonMobil
ČTK
Dušan Kütner
duk

Americký těžební gigant ExxonMobil se stejně jako stovky dalších firem západního světa kvůli ruské invazi na Ukrajinu rozhodl opustit ruský trh a svůj obří ropný projekt Sachalin-1. Ale bude to stát čtyři miliardy dolarů, uvedla firma v prohlášení k výsledkům za první čtvrtletí. Chuť si zkusí spravit v Guyaně, kde investuje deset miliard dolarů.

Reklama

Exxon Mobil Corp. očekává, že odepíše až čtyři miliardy dolarů z těžby ropy v projektu Sachalin-1 na stejnojmenném ostrově v Rusku, protože společnost po invazi na Ukrajinu hodlá stejně jako další frmy z Evropy či Spojených států opustit ruský trh. Exxon se minulý měsíc rozhodl ukončit své desítky let trvající vztahy s Ruskem kvůli mezinárodním sankcím a tomu, co generální ředitel společnosti Darren Woods popsal jako „zbytečné ničení“ na Ukrajině.

ilustrační foto

Boeing, Exxon nebo Nike. Americké firmy bojkotují Putinovo Rusko

Američtí giganti opouští Rusko. Svoje aktivity tam ukončila těžařská společnost ExxonMobil, Boeing přerušil technickou podporu leteckým společnostem. A své aktivity kvůli invazi na Ukrajinu omezil i Nike, Google, Apple či American Express.

Přečíst článek

Sachalin-1 je považován za inženýrský zázrak, neboť v roce 2005 poprvé zahájil čerpání ropy do barelů ze subarktických polí. Na projektu spolupracují čtyři společnosti – Exxon a japonská Sodeco mají po třiceti procentech, ruský státní Rosněft a indická ONGC po pětině. Loni projekt produkoval asi 227 tisíc barelů denně, jeho součástí jsou i dva ledoborce, aby udržela export během zimy. Postupem času se však Rusko v globálním portfoliu společnosti Exxon stalo méně důležitým, poznamenala agentura Bloomberg

Akcie Exxonu na prohlášení reagovaly jen mírně a dopoledne se prodávaly na burze v New Yorku za zhruba stejných 83,07 dolaru za kus.

ropná plošina, ilustrační foto

Ceny ropy katapultovaly sedmileté maximum

Ceny ropy pokračují v růstu a při asijském obchodování vystoupily na další sedmileté maximum. Na trhu se zvyšují obavy z přerušení dodávek kvůli sankcím uvalených na ruské banky v souvislosti s prohlubujícím se konfliktem na Ukrajině. Obchodníci se snaží hledat alternativní zdroje ropy, trh je však napjatý.

Přečíst článek

Exxon Mobil uvedl, že vyšší ceny ropy posílily v prvním čtvrtletí zisk z jeho těžařského segmentu až o 2,3 miliardy dolarů ve srovnání s posledními třemi měsíci roku 2021. Růst zemního plynu přidal až 400 milionů dolarů.

Ropný gigant také v samostatném prohlášení uvedl, že učinil konečné investiční rozhodnutí o výstavbě Yellowtail v hodnotě deset miliard dolarů u pobřeží Guyany poté, co obdržel vládní a regulační schválení. Projekt je čtvrtý a největší v oblasti známé jako Stabroek Block a očekává se, že od roku 2025 bude čerpat asi 250 tisíc barelů denně.

Burza, ilustrační foto

Týden tradera: Panický výprodej, tištění peněz a inflace

Druhý březnový týden byl pro investory a obchodníky opět výživným. Zejména ceny komodit se úplně zbláznily, ropa atakovala hodnoty kolem 135 dolaru za barel (Brent), plyn také nezahálel a jeho cena se na krátký čas podívala až na hodnoty kolem 345 eur za megawatthodinu. Takto silné energetické nabídkové šoky světové ekonomiky dlouho nepamatují a za vším hledejme probíhající konflikt na Ukrajině.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme