Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stavební firmy nemají zakázky, šetří i kutilové. A všichni věří v obrat

Výstavba bytů, ilustrační foto
iStock
Dušan Kütner
duk

Rostoucí ceny energií, materiálů, prací i hypotečních sazeb poslaly tuzemské stavebnictví do útlumu, stavební výroba v červenci meziročně klesla o téměř tři procenta. Útlum stále nekončí – stavební firmy včetně těch menších hlásí propad zájmu o zakázky a co víc, podle firem v září ještě více ochladl zájem i ze strany koncových zákazníků a nižší tržby hlásí i hobbymarkety, vyplývá z vyjádření zástupců trhu.

Reklama

Útlum stavebnictví nastal po více než ročním růstu. Stavební výroba v Česku po více než roce růstu letos v červenci meziročně reálně klesla o 2,7 procenta. V červnu rostla podle revidovaných údajů o 1,5 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Na útlum mají vliv rostoucí náklady na výstavbu, například některé materiály zdražily meziročně o více než 100 procent. Stoupající inflace a rostoucí úrokové sazby hypoték se podepisují pod menší zájem kupujících. 

Dušan Kunovský, Central Group

Kunovský v podcastu Realitní Club: Investoři dnes už ani nechtějí byty pronajímat

Ceny nemovitostí, zastavené projekty, brutální odliv klientů, ale i neúměrně dlouhé stavební řízení. Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s největším tuzemským developerem, zakladatelem a vlastníkem společnosti Central Group Dušanem Kunovským. 

Přečíst článek

A útlum pokračuje. „Statistiky hovoří jasně: stavební trh zamrzl. Vydává se méně stavebních povolení, developeři, pokud nemusejí, odkládají začátek staveb. Věří, že budou klesat ceny materiálů. Lidé odkládají koupi nového bytu na hypotéku. Všichni čekají, co bude,“ uvedl generální ředitel společnosti Solodoor, výrobce interiérových dveří, Martin Dozrál.

Zájem ztratili i lidé, kteří staví sami

Informace z trhu podle Dozrála ukazují, že maloobchodní tržby klesají průřezově skoro ve všech odvětvích. „Konečných zákazníků chodí méně, pociťujeme to u hobbymarketů, kde se výrazně snižují nákupy. První týdny v září jsou dokonce horší než letní měsíce, kdy lidé byli na dovolených,“ podotkl.

Ceny některých materiálů budou podle Dozrála postupně klesat, navzdory drahým energiím. „Neočekávám však, že to bude mít zásadní vliv na zlevňování koncových výrobků, jejich cena se bude spíše odvozovat od samotné zákaznické poptávky a jejího propadu. Pokud její pokles bude pokračovat ve stejném tempu, zdražování se nejprve zpomalí, pak zastaví a následně se začne rovněž zlevňovat,“ míní.

průmyslová výroba, ilustrační foto

Výrobní inflace už mírně klesá. Stavebnictví čeká útlum

Růst cen v průmyslu pokračoval také v srpnu, tempo zdražování ale oproti předchozímu měsíci zpomalilo. Zdá se, že výrobní inflace už zřejmě kulminovala, avšak ceny zůstaly výrazně nad předcovidovou úrovní.

Přečíst článek

Aktuálně registrujeme největší pokles poptávky. V průběhu listopadu se nám pravděpodobně podaří dostat se opět na naši standardní dodací lhůtu, a pak uvidíme, co bude dál,“ říká spolumajitel a manažer marketingu a rozvoje rodinné jihočeské firmy Betonpres, která vyrábí betonové střešní tašky, Michal Ponec.

„Chystáme varianty plánů na několik možných modelů vývoje ekonomiky, včetně těch krizových. Velké stavebninové řetězce, které jsou našimi hlavními odběrateli, nechtějí brát zboží na sklady, protože se obávají, jaký budou mít odbyt,“ míní Ponec.

Podle něj je hlavním důvodem velké snížení poptávky po stavbách nových rodinných domů, k čemuž došlo v důsledku vysoké inflace a rekordním úrokovým sazbám hypoték. „Pokles poptávky je v řádu desítek procent. Ovšem velcí developeři stále staví, o čem svědčí množství vydaných stavebních povolení třeba na bytové domy,“ uvedl Ponec.

Čekání na obrat

Teď je pro nás situace sice bezprecedentní, ale předpokládáme, že v příštím roce se částečně stabilizuje. Nebudeme muset zdražovat takovým tempem jako tento rok, kdy jsme několikrát za sebou museli zdražovat o vyšší jednotky procent. Také bude muset dojít ke zlevnění úvěrů, aby se ekonomika mohla později zase rozběhnout dál. Očekáváme celkové snížení poptávky a s tím i snížení inflace,“ dodal.

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský v Realitním Clubu: Příští rok hrozí největší propad zájmu v dějinách Česka

V další epizodě podcastu Realitní Club přivítá Petra Jansová a Dalibor Martínek z newstream.cz nejbohatšího tuzemského developera Dušana Kunovského. Poslouchejte nový podcast již v pondělí na stránkách newstream.cz a všech podcastových platformách. 

Přečíst článek

Pozitivní vliv by měly mít opatření vlády, která se rozhodla zastropovat ceny energií i pro firmy. „Vyšší cenová hladina materiálů, produktů a služeb se jen těžko bude vracet na předválečnou úroveň. Kroky vedoucí k omezení negativního dopadu růstu cen energií vítáme, přinesou nejen stavebnímu trhu větší klid, stabilizují situaci a přispějí k zastavení nebo zpomalení zatím nekončící inflační spirály,” uvedl již dříve Peter Markovič, generální ředitel společnosti Xella pro ČR a Slovensko, která je výrobcem Ytongu.

Ceny energií podle Markoviče zůstanou hlavní překážkou rychlejšího růstu nejen stavebnictví a zároveň budou bránit výraznému zlevňování. Situace by se přesto mohla postupně uklidňovat, vyšší cenová hladina ale zůstane a ponese s sebou mj. pokles poptávky napříč českou ekonomikou v příštím roce.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

Přečíst článek
David Ondráčka: Národní plán obnovy EU je šancí na stamiliardy, která se nebude jen tak opakovat

David Ondráčka: Národní plán obnovy EU je šancí na stamiliardy, která se nebude jen tak opakovat

Přečíst článek
Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem.

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme